Į LGBTQ+ nusitaikiusios veikėjos, prisistatančios psichologe, kvalifikacija kelia abejonių

Psichologe besiskelbianti Ramunė Murauskienė dar 2018 metų rudenį atsidūrė dėmesio centre paskelbusi kontraversišką įrašą socialiniuose tinkluose, kuriuose teigė esą homoseksualios merginos tėra psichologiškai sužalotos ir joms reikia „gero vyro". Į save dėmesį ji atkreipė ir pastaruoju metu - neseniai moteris paskelbė dar vieną homofobišką įrašą, kuriame dėstė, jog esą psichologai meluoja sakydami, kad LGBTQ+ lygiateisiškumo užtikrinimas padėtų šiai bendruomenei emociškai pasijusti geriau. Jarmo.net nusprendė pasidomėti šios „psichologės" turima kvalifikacija.

Ramunė Murauskienė savo „Facebook" paskyroje prisistato psichologe, nors neturi medicinos psichologės licencijos | A.Tamašaičio/jarmo.net nuotr

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net


„Šie psichologai palaiko vienalytę partnerystę ir meluoja, kad teisiniai dalykai išspręs LGBT narių psichologines problemas", - paskelbė R. Murauskienė balandžio 17-ąją savo „Facebook" paskyroje nurodydama sąrašą psichologų, kurie pasirašė kreipimąsi, išsiųstą Seimui, raginantį stabdyti LGBTQ+ asmenų diskriminaciją.


Po to R. Murauskienės „Facebook" puslapyje sekė dar keli įrašai apie LGBTQ+ asmenis. Viename jų psichologe prisistatanti moteris rašė: „Ko čia stumdote daugumą dėl mažumos?", „Palikite mokytojus ramybėje, jie ir be LGBT turi ką veikti", „nevalia savęs brukti niekam". Taip ji komentavo LRT tekstą apie tai, jog LGBTQ+ mokiniai susiduria su patyčiomis, kreipiasi į psichologinės pagalbos platformas net naktį.

Ekrano nuotr.


Jarmo.net pamėgino pasidomėti R. Murauskienės turima psichologės licencija, kadangi tokie teiginiai - mažų mažiausiai keisti ir nebūdingi šių laikų psichologams, nes prasilenkia su mokslo žiniomis. 

Tačiau nepavyko. Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba nepateikia jokių duomenų apie jos turimą kvalifikaciją, išduotą licenciją, nors būtent šios įstaigos viešai prieinamoje duomenų bazėje yra visų licenciją turinčių gydytojų duomenys.

Taigi, galima daryti išvadą, kad R. Murauskienė neturi medicinos psichologės kvalifikacijos ir licencijos, įgytos Lietuvoje.

Apie tokią situaciją jarmo.net nusprendė pasidomėti ir pačios psichologe save įvardijančios moters, tačiau susisiekti nepavyko - į elektroninio laiško užklausą rengiant publikaciją ji taip ir neatsakė.

Duomenų bazėje apie R. Murauskienės licenciją duomenų nėra | Ekrano nuotr.


Aiškėja, kad dėl R. Murauskienės prieštaringų pasisakymų LGBTQ+ bendruomenės atžvilgiu į Valstybinę akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybą buvo kreiptasi jau praėjusiais metais.

2020 metų lapkričio mėnesį į pareiškėjo skundą, kurį turi portalas jarmo.net, Tarnybos teisės ir bendrųjų reikalų skyriaus vedėjas Darius Giruckas atsakė, kad Ramunė Murauskienė nėra asmens sveikatos priežiūros specialistė.

„Akreditavimo tarnyba neturi duomenų apie jos išsilavinimą ir negali komentuoti jos, kaip psichologo, galimybės teikti psichologinio konsultavimo paslaugas", - dėstė D. Giruckas.

Atsakyme į pareiškėjo skundą taip pat nurodyta, kad Sveikatos apsaugos ministerijos reguliavimo sričiai priskirta ne visų psichologų veikla, o tik nedidelės jų dalies - medicinos psichologų ir tik medicinos psichologai gali praktikuoti asmens sveikatos priežiūros įstaigose.

Kaip lygiateisiškumas užtikrintų geresnę emocinę sveikatą?

Daugiau nei 100 psichologų ir psichoterapeutų pasirašytame atvirame laiške, kuris pasiekė šalies vadovus ir Seimą, teigiama, kad tyrimai atskleidžia, jog LGBT asmenys patiria mažumos stresą, kurį kelia visuomenėje paplitusios neigiamos nuostatos LGBT asmenų atžvilgiu ir iš to kylanti diskriminacija bei priekabiavimas. Su mažumos stresu siejamas didesnis psichikos sveikatos problemų paplitimas tarp LGBT asmenų. Šios problemos ypač ryškios visuomenėse, kuriose aukšti homofobijos ir netolerancijos rodikliai. 

Laiške pateiktas argumentas, kad kitų šalių patirtis leidžia teigti, jog tos pačios lyties partnerysčių ar santuokų įteisinimas gerina LGBT asmenų psichikos sveikatą. Pavyzdžiui, įteisinus vienalytes santuokas Danijoje ir Švedijoje savižudybių tarp homoseksualių vyrų ir moterų sumažėjo beveik per pusę (46 proc). JAV, Anglijoje, Velse įteisinus tos pačios lyties santuokas, homoseksualių asmenų subjektyvus sveikatos vertinimas, subjektyvus gerovės išgyvenimas kilo (4). Tai tik keli pavyzdžiai, atskleidžiantys glaudžias sąsajas tarp LGBT asmenų psichikos sveikatos ir santykių įteisinimo.

Viena iš šį laišką pasirašiusių - psichologė Irma Skruibienė.

Irma Skruibienė | Asmeninio archyvo nuotr.

„Tiek psichoterapinėje praktikoje, tiek artimoje aplinkoje susitinku su puikiais, kūrybiškais, talentingais žmonėmis, kuriems neigiamos nuostatos LGBT atžvilgiu ženkliai apsunkina galimybes save realizuoti, kurti artimus santykius, jaustis pilnaverčiais visuomenės nariais. Tos pačios lyties partnerysčių įteisinimas prisidėtų prie LGBT asmenų psichikos sveikatos stiprinimo, o taip pat būtų žingsnis į priekį siekiant kurti įvairovę priimančią ir sutelktą visuomenę, kurioje visi jos nariai jaučiasi laimingesni“, – portalui manoteises.lt sakė ji.
Naujesnė Senesni