Meilė neturi būti diskriminuojama. Seimą pasiekė LGBTQ+ emocine sveikata susirūpinusių psichologų laiškas

Sprendimas įteisinti tos pačios lyties asmenų partnerystę pagerintų LGBTQ+ bendruomenės psichikos sveikatą bei visuomenės saugumą - taip teigia per 100 psichologų ir psichoterapeutų savo kreipimęsi, kurį išsiuntė valstybės vadovams ir Seimo nariams.

Kitų šalių patirtis rodo, kad įteisinus tos pačios lyties asmenų santuokas, sumažėja patiriamos emocinės kančios | Stanley Dai/Unsplash nuotr.


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net


Į gautą atvirą laišką trečiadienį sureagavo ir Seimo narė, Laisvės frakcijos atsovė Ieva Pakarklytė.

„Lietuvoje praktikuojantys psichologai pritaria tos pačios lyties partnerysčių įteisinimui Lietuvoje.

Gavome daugiau nei 100 Lietuvos psichologų ir psichoterapeutų kreipimąsi, raginantį imtis aktyvių priemonių, kurios gerintų LGBT asmenų psichikos sveikatą.

Viena iš esminių priemonių - tos pačios lyties porų ir LGBT žmonių nediskriminavimas", - savo pranešime pažymėjo parlamentarė.

Ieva Pakarklytė | Manto Repečkos nuotr.


Anot I. Pakarklytės, šiuo metu LGBTQ+ žmonės Lietuvoje patiria institucinę diskriminaciją, nes vis dar negali įteisinti savo santykių.

„Patiria ir dar daug baisių dalykų, kaip kad patyčios, menkinimas, net raginimas susidoroti. Šias sudėtingas problemas išspręsti pavyks ne per dieną, tai ir švietimo sistemos klausimas - kiek mūsų švietimo sistema ugdo socialiai jautrų ir empatišką žmogų; ir visuomenės traumų, visuomenės psichikos ir emocinės sveikatos, atvirumo kitoniškumui klausimas. Tačiau valstybė turi veikti vienodai visiems, ir partnerystės instituto įteisinimo klausimas turi būti išspręstas", - dėstė Seimo narė.

Atvirame psichologų ir psichoterapeutų laiške reiškiamas susirūpinimas LGBTQ+ asmenų psichikos sveikata Lietuvoje ir ragina panaikinti egzistuojančią institucinę diskriminaciją įteisinant tos pačios lyties asmenų partnerystes.

„Kitų šalių patirtis leidžia teigti, kad, tos pačios lyties partnerysčių ar santuokų įteisinimas gerina LGBT asmenų psichikos sveikatą. Įteisinus vienalytes santuokas Danijoje ir Švedijoje savižudybių tarp homoseksualių vyrų ir moterų sumažėjo beveik per pusę (46 proc). JAV, Anglijoje, Velse įteisinus tos pačios lyties santuokas, homoseksualių asmenų subjektyvus sveikatos vertinimas, subjektyvus gerovės išgyvenimas kilo. Tai tik keli pavyzdžiai, atskleidžiantys glaudžias sąsajas tarp LGBT asmenų psichikos sveikatos ir santykių įteisinimo", - rašoma laiške.

Irma Skruibienė | Asmeninio archyvo nuotr.


Psichologė Irma Skruibienė dėstė, kad neigiamos nuostatos LGBTQ+ bendruomenės atžvilgiu apsunkina gyvenimą.

„Tiek psichoterapinėje praktikoje, tiek artimoje aplinkoje susitinku su puikiais, kūrybiškais, talentingais žmonėmis, kuriems neigiamos nuostatos LGBT atžvilgiu ženkliai apsunkina galimybes save realizuoti, kurti artimus santykius, jaustis pilnaverčiais visuomenės nariais. 

Tos pačios lyties partnerysčių įteisinimas prisidėtų prie LGBT asmenų psichikos sveikatos stiprinimo, o taip pat būtų žingsnis į priekį siekiant kurti įvairovę priimančią ir sutelktą visuomenę, kurioje visi jos nariai jaučiasi laimingesni“, – portalui manoteises.lt sako psichologė Irma Skruibienė.
Naujesnė Senesni