V. Čmilytė-Nielsen žada: partnerystės įstatymas bus užregistruotas gegužę arba birželį

Lietuva nėra pasiruošusi šiai diskusijai - taip į nesuderintą Latvijos žurnalisto, prakalbusio apie LGBTQ+ bendruomenę, klausimą 2015 metais atsakė dabar jau kadenciją baigusi prezidentė Dalia Grybauskaitė. Dabartinė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen laikosi kiek kitokio požiūrio - anot jos, Lietuva jau pasiruošusi priimti lyčiai neutralios partnerystės įstatymą.

V. Čmilytė-Nielsen | Seimo kanceliarijos/Olgos Posaškovos nuotr.

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net


Siekia sutarimo

Trečiadienio rytą V. Čmilytė-Nielsen LRT radijui dėstė, kad „partnerystės klausimo sprendimas yra labai seniai pribrendęs". Anot jos, dar prieš dvidešimtmetį Civiliniame kodekse numatyta partnerystė, tad koalicijos partneriai sieks, jog „partnerystės klausimas būtų išspręstas, kad ji pagaliau būtų reglamentuota“.

Kol kas partnerystės įstatymas neužregistruotas, nes, dėstė Seimo pirmininkė, tarp politinių partijų Seime siekiama kuo platesnio sutarimo, tačiau V. Čmilytė-Nielsen patvirtino, kad projektas jau baigiamas rengti.

„Tikslas nėra pats procesas, tikslas yra rezultatas, ir siekiant rezultato reikia kalbėti ne tik su pozicijos atstovais, bet ir su opozicijos, ir tuos taškelius ant „i“ sudėti taip preciziškai, kad kuo platesniam Seimo narių ratui projektas tiktų. Aš prognozuočiau, kad gegužės pabaigoje arba birželio pradžioje mes šį klausimą pateiksime“, – LRT radijui sakė parlamento vadovė.

Tiesa, ar balsavimas dėl šio įstatymo Seime vyks pavasario sesijoje, politikė neatsakė.

Neutrali lyčiai partnerystė

Partnerystės įstatymu, jeigu Seimas jį priimtų, būtų įteisinta lyčiai neutrali partnerystė, šiuo įstatymu galėtų pasinaudoti ir tos pačios, ir skirtingų lyčių poros, nepanorusios bažnytinės ar civilinės santuokos.

Portalui Jarmo.net ankčiau kalbėjusi „Žmogaus teisių balso" ekspertė Goda Savickaitė atkreipia dėmesį, kad Konstitucinis teismas ne kartą yra išaiškinęs, jog šeimos sąvoka yra neutrali lyties pagrindu. O buvusi Seimo narė Marija Aušrinė Pavilionienė teigia, kad Konstitucija gina privatų žmogaus gyvenimą, taigi, žmogus yra laisvas apsispręsti, kokią šeimą nori kurti.

„Partnerystės įstatymas numatytų teises ir pareigas žmonėms, kurie gyvena kartu ir kuria savo santykius nesantuokinėje formoje. Tai užtikrintų lygiateisiškumą", - pabrėžė G. Savickaitė

Naujesnė Senesni