Po jarmo.net kreipimosi - VLKK verdiktas: žodis „pederastas" menkina, įžeidžia ir yra nevartotinas

Valstybinė lietuvių kalbos komisija (VLKK) šių metų balandžio mėnesį pateikė savo vertinimą dėl žodžio „pederastas". Šis terminas vartojamas homofobiškai nusiteikusių asmenų siekiant paneikinti neheteroseksualius žmones. Anksčiau buvo teigiama, kad kalbininkai žodį „pederastas" vartoti leidžia, šis nėra įžeidus. Tačiau balandžio mėnesį VLKK informavo apie pasikeitusį vertinimą.

Žodis „pederastas" nėra vartotinas bendrinėje kalboje | Taras Chernus/Unsplash nuotr.

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net


Portalo jarmo.net redaktorius Jonas Valaitis po „Respublikos leidinių" valdomame portale respublika.lt pasirodžiusio teksto, kurio antraštėje pavartotas žodis „pederastų", kreipėsi į VLKK dėl šio žodžio išaiškinimo prašydamas pakomentuoti, ar toks terminas nėra užgaulus.

Būtent tai, kad šis žodis apibūdinantLGBTQ+ bendruomenės narius, yra vartotinas, kartojo portalą respublika.lt valdančios žiniasklaidos priemonės.

Tačiau paaiškėjo, kad šis terminas - užgaulus.

Asociatyvi pexels.com nuotr.


„Anksčiau žodžiai pederastija, pederastas buvo vartojami medicinos moksle, keleriopai aiškinami tarptautinių žodžių žodynuose. Šiuo metu situacija yra pasikeitusi, medicinos moksle šie žodžiai nebevartojami", - šių metų balandžio 6-osios rašte, kurį turi jarmo.net, rašo komisijos pirmininkas Audrys Antanaitis.

Anot jo, žodis „pederastas" dabartinėje kalboje vartojamas menkinamąja reikšme įvardijant homoseksualius asmenis, taigi bendrinėje kalboje jo nepatariama vartoti. Žmonėms, jaučiantiems lytinį potraukį savo lyties žmogui, pavadinti bendrinėje kalboje vartojami skoliniai „homoseksualas", „homoseksualė", gėjus", lesbietė".

Asociatyvi Stanislav Kondratiev/pexels.com nuotr. 


Dėl žodžio „pederastas" kiek anksčiau šiais metais su Seimo etikos ir procedūrų komisija susikibo ir parlamentaras Valdemaras Valkiūnas, savo „Facebook" paskyroje rašęs apie „pideralizacija", homoseksualius žmones įžeidinėjęs ir iš Seimo tribūnos.

Lietuvių kalbos institutas savo išvadoje taip pat įvertino Seimo nario V. Valkiūno komentarus socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje: „Kovojame prieš Lietuvos pideralizaciją. Lietuvos pideralizacija nepraeis! Galim ir ilgiau padiskutuoti apie Lietuvos pideralizaciją".

Šioje išvadoje rašoma: „Dabartinėje realiojoje vartosenoje, laisvojo stiliaus tekstuose, esama kitaip – šiuo atžvilgiu yra įvykę aiškių pokyčių. Žodis pederastas ir jo vediniai ar perdirbiniai paprastai turi neigiamą atspalvį, kurio stiprumas priklauso nuo konteksto ir pagal dabartinės vartosenos polinkius sinonimų eilėje žodyniškai galėtų būti pateiktas kaip menkinamasis greta sinonimų gėjus (šnek.) ir homoseksualas (neutr.). Taigi žodis pideralizacija 1-oje citatoje turi neigiamą atspalvį. Juo perteikiamas priešiškas autoriaus požiūris į kalbamą reiškinį, griežtas nepritarimas jam (plg. veiksmažodžius kovojame, nepraeis), tačiau kontekstas nerodo, kad būtų siekiama tam tikros grupės asmenų žeminimo ar niekinimo".
Naujesnė Senesni