Mažo Lenkijos miesto meras jau gailisi sprendimo pasiskelbti „zona be LGBT"

Lazda atsisuko antru galu - taip galima apibūdinti Lenkijos regionų, kurie nusprendė tapti „laisvomis nuo LGBT zonomis", padėtį.

Asociatyvi reshot.com nuotr.

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net


Kransiko miesto, esančioje rytinėje Lenkijos dalyje, politikai nusprendė vieni pirmųjų šalyje pasirašyti deklaraciją, kuria miesto teritorija buvo paskelbta „laisva nuo LGBT zona".

Tokių vietų Lenkijoje suskaičiuojama maždaug 100. Žmogaus teisių gynėjai ir net Europos Sąjungos institucijos atkreipė dėmesį į šią LGBTQ+ bendruomenės teisėms pavojingą padėtį.

Tiesa, kai deklaracija buvo pasirašyta, Kransiko miestas nė nenujautė, kad priėmus šį sprendimą gresia finansinės bėdos.

Jarmo.net jau rašė apie tai, kad 2020 metais ES lygybės komisarė Helena Dalli paskelbė, kad rajonai, kurie paskelbė tokias zonas, negaus ES finansavimo projektams. „ES narės ir valstybių institucijos turi gerbti ES vertybes ir pagrindines teises", - 2020 liepos 28 dieną paskelbė ji savo „Twitter" paskyroje.

Miestas neteko finansavimo | Lena Balk/Unsplash nuotr.


„Ši deklaracija pavertė mūsų miestą homofobijos sinonimu“, - leidiniui „New York Times“ kalbėjo Kransiko meras Wojciechas Wilkas.

Jis teigė, kad tuo metu, kai ant deklaracijos buvo padėtas parašas, neįžvelgė didelės žalos, nes politikui tai atrodė kaip „simbolinis ir teisiškai beprasmiškas gestas".

Tačiau netrukus Kransiko meras suprato, kad toks žingsnis kainuos. Anot jo, sprendimas kelia grėsmę dėl atsitraukiančių milijonus dolerių siekiančių investicijų mieste.

Dalis vykstančių projektų Krasnike anksčiau buvo finansuojami pagal ES programas, tačiau finansavimas nutrūko.

Pavyzdžiui, merui teko atsisveikinti su maždaug 10 mln. JAV dolerių siekiančiu finansavimu plėtros projektams, kuriuos buvo tikimasi gauti iš Norvegijos. Ši šalis, sužinojusi apie padėtį Lenkijoje, galiausiai atsisakė skirti dotacijas bet kuriam Lenkijos miestui, skelbiančiam save „zona be LGBT".

W. Wilkas aiškino nerimaujantis, kad jeigu miestas nepanaikins savo statuso, užtikrinti finansavimą tam tikriems projektams taps tik dar sunkiau.

Meras aiškino, kad miestas turėtų panaikinti savo statusą, tačiau tokią poziciją jis išreiškia ne dėl to, kad palaiko LGBTQ+ bendruomenės teises, o dėl to, nes šis sprendimas atvertų daugiau galimybių finansuoti miestui gyvybiškai svarbius projektus.
Naujesnė Senesni