Teisto kunigo pareiškimas apie „išprovokuotą" smurtą kelia klausimų: ar Bažnyčia tikrai palaiko nuskriaustuosius?

Katalikų bažnyčia skelbia priimanti atstumtuosius ir nuskriaustuosius. Tačiau trečiadienį „Facebook" po viena iš publikacijų apie vyrų smurtą, nukreiptą prieš moteris, pasirodęs kunigo Audriaus Mikitiuko komentaras sukėlė dvejonių, ar Katalikų bažnyčia iš ties stoja į nuskriaustųjų pusę, ar vis tik labiau yra linkusi palaikyti smurtautojus. Dvasininkas, sulaukęs jarmo.net žurnalisto skambučio, ėmė gintis - esą smurto nepalaiko, bet prakalbo apie „provokavimą".

Ar Bažnyčia - tikrai nuskriaustųjų užuovėja? | Jarmo.net koliažas (Temitayo Aina ir Marina Kazmirova/Unsplash nuotr.)


jarmo.net

redakcija@jarmo.net


„O kiek smurto išprovokuota. Parėjo girtas sutuoktinis ir tegul eina drybsoti. Bet nea: be, be, be. Duoda, duoda, mala, mala", - savo komentare rašė A. Mikitiukas, anksčiau teistas už pinigų išviliojimą iš vienos parapijietės.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos (LGKT) Diskriminacijos prevencijos ir komunikacijos grupės vadovė Mintautė Jurkutė ketvirtadienį portalui jarmo.net komentavo, kad tokie pasisakymai liūdina. 

Dar 2018 metais vykdytos kampanijos metu, pasakojo ji, skatintas vyrų smurtą patiriančių moterų palaikymas ir šios kampanijos metu pasirodė plakatas, kuriame kunigai raginti nepalaikyti smurtautojo. Ši žinutė sukėlė diskusijų bangą, kai kurie Katalikų bažnyčios atstovai ja pasipiktino.

„Moterys kokybiniame tyrime pasakojo įvairias istorijas, tarp kurių būta ir pasakojimų apie tai, kad ieškodamos pagalbos Bažnyčioje, jos iš kunigų išgirsdavo panašių pasisakymų, kad esą šeima yra svarbiau, reikėtų klausyti savo vyro. Mes šią įžvalgą panaudojome kampanijoje. Vienas iš plakatų - su kunigu ir fraze, kurią mums pasakė viena moterų. Tuo metu iš Bažnyčios sulaukėme didelio pasipriešinimo. Pamenu, vieno interviu metu pasakyta, kad priešiname, kiršiname visuomenę, nors mūsų žinutė - moteris reikia palaikyti, o ne kaltinti", -  komentavo M.Jurkutė

Ji akcentavo, kad LGKT negali pradėti tyrimo dėl šio viešo pasisakymo - tai galėtų būti Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos kompetencija. „Bet mes esame gana aktyvūs prevencijos srityje kalbant apie smurtą lyties pagrindu ir smurtą artimoje aplinkoje", - sakė ji. 


Kunigo komentaras po publikacija apie vyrų smurtą prieš moteris | Momentinė ekrano kopija


„Praėjo 10 metų nuo Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymo priėmimo. Dešimtadalis apklaustųjų ir šiandien sako, kad galima toleruoti smurtą artimoje aplinkoje. Ir kaip gi nemanys, jei net kunigėlis šmaikščiai (čia jam taip atrodo) pakomentuoja, kad aukos yra pačios kaltos. O tuo tarpu kasdien (!) sulaukiama po 160 pranešimų dėl smurto artimoje aplinkoje. Tiesiog trūksta žodžių", - savo  „Facebook" paskyroje komentavo Laisvės frakcijos Seime seniūnė Ieva Pakarklytė. 


Kalba, kad smurtas provokuojamas


-Ar jūs tikrai manote, kad moterys išprovokuoja vyrų smurtą? - jarmo.net ketvirtadienio rytą pasiteiravo A. Mikitiuko.

-Aš, jeigu jūs perskaitysite visus mano parašytus komentarus, aš ten nerašiau nei moteris, nei vyras, aš tą sąmoningai žinau, nes šiais laikais tai yra visų jau trauma, ir aš parašiau žodį „sutuoktinis". O sutuoktinis vyrui yra žmonai, tai reiškia, sutuoktinis yra priešingos lyties atstovas. Ir ten nebuvo kalbos nei apie vyrą, nei apie moterį, o tiesiog apie antrą pusę, kurį tiesiog įvardijau kaip sutuoktinis.

-Jūs rašote „O kiek smurto išprovokuota". Tai kas prieš ką provokuoja smurtą, ar galiu pasitikslinti?

-Visi provokuoja. Tiek vyrai, tiek moterys.

-O jūs žinote, kas dažniau patiria smurtą šeimoje - vyrai ar moterys?

-Dažniau tikrai patiria moterys, bet aš savo gyvenime vaikystėje, aš augau kaime, aš esu porą kartų matęs smurtą, tai aš užaugęs galiu pasakyti, kad tas smurtas, kurį aš vaikystėje mačiau, tai jis buvo visiškai išprovokuotas. Ir, aišku, dažnai tai buvo ir alkoholio pasekmė, išprovokuotas, jeigu nebūtų išprovokavę, kad girtam ten nepasakotų, nebambėti, nerėkauti, tai šimtu procentu to smurto nebūtų ir buvę.

-Taigi, jūsų nuomone, moterys yra pačios kaltos, kad prieš jas yra smurtaujama?

-Ne, aš taip nesakiau. Ten apie moteris net nebuvo net kalbos. Aš kalbėjau apie sutuoktinį. Aš pavyzdžiui esu matęs, kaip moteris ateina į svečius, kur buvo vyras, ir ji pirma puolė, ėmė daužyti jo veidą. Kodėl moteris? Ir tie naudoja smurtą, ir tie. O jūs dabar kažkodėl... Jūs raskite mano komentare, kur būtų žodis „moteris".

-Tai pasitikslinsiu, smurtą patiriantis sutuoktinis yra pats dėl to kaltas. Ar jūsų yra tokia pozicija?

-Ne, aš nesakiau, kad kaltas, aš rašiau, kad išprovokuoja. O kad kaltas - tai ne, - dėstė pašnekovas.
Naujesnė Senesni