Vingiuotas homoseksualaus Makedonijos atstovo „Eurovizijoje" likimas: nuo pabėgėlio iki šlovę pelniusio atlikėjo

Gegužės 18-ąją, jau kitą antradienį, prasidėsiančiame tarptautiniame „Eurovizijos" dainų konkurse ant scenos lips Vasilas Garvanlievas - Šiaurės Makedonijos atstovas, pasiruošęs tapti LGBTQ+ balsu iš Balkanų, rašo attitude.co.uk

Vasilas Garvanlievas | instagram.com/vasilg


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

1984 metais gimusio homoseksualaus atlikėjo gyvenimas buvo vingiuotas. Augęs Strumicos mieste - tuometinėje Jugoslavijos Socialistinės Federacinės Respublikos dalyje - dešimtojo dešimtmečio pabaigoje prasidėjus karui Kosove jis su šeima pabėgo į JAV.

Šioje šalyje iš pradžių angliškai nekalbėjęs vaikinas atkakliai siekė savo svajonių: mokėsi dainavimo, planavo pradėti studijuoti koledže.

Deja, planai žlugo. Po kelerių metų, įvykus rugsėjo 11-osios atakoms, jo, kaip pabėgėlio statusas, buvo panaikintas ir jis išsiųstas iš šalies.

Grįžęs į Balkanus, vaikinas neapleido savo dainavimo talento ir dabar 36-erių metų V. Garvanlievas ruošiasi žengti į sceną Roterdame, kuriame vyks visos Europos dėmesį prikaustysiantis dainų konkursas.



Kaip ir didžioji dalis Balkanų valstybių, Šiaurės Makedonija gerokai atsilieka nuo Vakarų Europos užtikrinant LGBTQ+ asmenims saugią aplinką. 

Šioje šalyje homoseksualūs santykiai buvo draudžiami iki 1996 metų ir tik praėjusių metų spalio mėnesį po ilgų politinių ginčų buvo priimtas kovos su LGBTQ+ diskriminacija įstatymo projektas.

2019 metais Šiaurės Makedonijos sostinėje Skopjėje įvyko pirmosios LGBTQ+ pasididžiavimo eitynės, pritraukusios maždaug tūkstantį dalyvių.

„Aš gimiau ir užaugau Makedonijoje - šalyje, kurioje negali jaustis gerai būdamas homoseksualiu ar kitokios tapatybės“, - apgailestavo V. Garvanlievas.

Anot jo, Šiaurės Makedonijoje tebevyrauja baimės atmosfera

„Kiekvieną kartą, kai grįžtu namo į Balkanus, į Makedoniją, jaučiu, kad reikia užsidėti kaukę. Gaila čia gyvenančių žmonių, bijančių pasmerkimo ir diskriminacijos", - apie šalies problemas užtikrinanti LGBTQ+ asmenų lygiateisiškumą kalbėjo atlikėjas.

Šiaurės Makedonijos atstovas „Eurovizijos" konkurse žurnalui „Attitude" kalbėjo, kad menininkai, taigi, ir muzikos atlikėjai, yra ta jėga, galinti kovoti už laisvę. Taigi, jis planuoja tapti LGBTQ+ balsu iš Šiaurės Makedonijos.
Naujesnė Senesni