Laima Vaigė: „Niekinga yra supriešinti skurstančių žmonių ir LGBT teises"

Nausėda dar iki nominacijos yra pasakęs - įsiklausykime į „vargšus neišklausytuosius”. Dabar didelio pokyčio nematau, jis visada buvo linkęs flirtuoti su fundamentalistais.

Laima Vaigė | Asmeninio archyvo nuotr.

Laima Vaigė

Teisės mokslų daktarė

Įsiklausyti galima visaip - paviršutiniškai ar atliepiant gilesnius poreikius. Deja, panašu, kad jis turi omenyje įsiklausymą į vargšų neišklausytųjų pasišlykštėjimo, neapykantos, nesaugumo jausmus.

Visai ne į gilesnį poreikį saugios visuomenės, patikimo darbo atlygio, garantuojančio žmogišką orumą.

Juk daugybė tų žmonių - išties skursta, neturi darbo, nėra puikiai išsilavinę, ne itin turi laiko knygoms ir t.t.

Pigus triukas yra ginti jų norą pasijausti viršesniais bent už LGBT. Taip kompensuojant orumo trūkumą kasdienybėje.

Daug sudėtingiau būtų eliminuoti skurdą ir ekonominį, socialinį nesaugumą, na ir psichinės nesveikatos, kilusios dėl ilgalaikių traumų, problemą kažkaip spręsti.
 
Pavojinga, kai pasiūloma išveikti nesaugumą, kumščiuojant įsivaizduojamą LGBT baubą.

Manęs dar paklausė, ar reikia suprasti, kad tarp LGBT nėra vargstančių ar neišsilavinusių. Ne, tai nebuvo mano mintis.

Kaip tik - skurdo ir psichinės sveikatos problemos dar skaudžiau kerta, kai esi LGBT. Pabandykite tik įsivaizduoti, kaip gyvena regionuose LGBT paaugliai, augantys tokių maršistų šeimose ir tylintys apie tai, kas yra, arba jaunuoliai, 16 metų išmesti į gatvę dėl savo homoseksualumo.

Būtent todėl ir sakau - niekinga yra supriešinti skurstančių žmonių ir LGBT teises, pirmiesiems vietoj oraus gyvenimo pasiūlant… tiesiog pažaisti neapykantą.

Reikšti pasididžiavimą dėl savo ne-homoseksualumo, ne-juodumo, ne-žydiškumo, saugoti „reikšmingas” privilegijas, kurios visiškai nieko valdantiesiems nekainuoja (teisė į santuoką ir pagarbą šeimos gyvenimui).

Tai nuolat kartojasi. Kai ponai nenori duoti laisvės, galios, garantijų, jie pažemintus ir nuskriaustuosius nukreipia kovoti su mažumomis. „Bent jau tuo”, atseit, esate geresni, teigiama. Ir sėkmingai suskaldoma.




Rubrikoje „Pozicija" skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės. Turite ką pasakyti? Rašykite e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni