Turkijoje vaivorykštės vėliavos iškėlimas 12-kai studentų baigėsi teisme

Ketvirtadienį didžiausio Turkijos miesto Stambulo Bogazici universiteto studentai susirinko prie teismo, kuriame po vasario mėnesį vykusių protestų teisiami 12 jaunuolių, išskleidusių LGBTQ+ vėliavas. Pirmojo posėdžio metu prokuroras pareikalavo bausmės už tai, kad studentai laikė vaivorykštės atributiką.

Ketvirtadienį prie teismo įvyko protestas | twitter.com/bogaziciLGBTI nuotr.



jarmo.net

redakcija@jarmo.net


Šių metų pradžioje LGBTQ+ teisių aktyvistai kartu su Bogazici universiteto studentais pradėjo protestus po to, kai Turikijos prezidentas Receptas Tayyipas Erdoganas paskyrė jam lojalų Melihą Bulu universiteto rektoriumi.

Protestai prasidėjo dar tą pačią paskyrimo dieną - sausio 4-ąją - ir tęsėsi daugiau nei mėnesį.

Studentai paskelbė pranešimą, kuriame teigė, kad M. Bulu paskyrimas gali būti laikomas „akademinės laisvės ir mokslo autonomijos bei demokratinių vertybių" pažeidimu.

Netrukus po šio rektoriaus paskyrimo Bogazici universitete buvo uždaryta LGBTQ+ grupė.

Vasario 1 dieną policija įsiveržė į universiteto miestelį ir sulaikė 108 žmones, iš kurių 97 vėliau buvo paleisti, tačiau prokurorai protestuotojų atžvilgiu pradėjo tyrimą.

Prokurorai pareikalavo, kad daliai jaunuolių būtų skirta laisvės atėmimo bausmė nuo 6 mėnesių iki 3 metų bei teigė, kad įtariamieji nepaisė mitingų draudimo.

Protestų metu keturi studentai buvo sulaikyti dėl meno kūrinių, kuriose vaizduojama švenčiausia islamo vietovė „Kaaba" ir LGBTQ+ atributika. Vidaus reikalų ministras Suleymanas Soylu protestuotojus apibūdino kaip „keturis LGBT iškrypėlius". Tokią reakciją JAV ir Jungtinės Tautos pavadino homofobiška retorika.

12 studentų buvo areštuoti dėl vaivorykštės vėliavų iškėlimo demonstracijų metu.

Nors homoseksualūs santykiai Turkijoje yra legalūs, LGBTQ+ žmonės vis dėlto patiria neigiamas nuostatas jų atžvilgiu, o bet koks vaivorykštės atvaizdavimas tapo labai politizuotu.

„Net ir šiandien, kai norėjome susirinkti, mums buvo duotas leidimas, tačiau tik su sąlyga, kad mes nepakelsime (vaivorykštės, - jarmo.net) vėliavos. Tačiau, nepaisant draudimo, mes pakėlėme savo vėliavas ir čia mojavome vaivorykštės spalvomis", - naujienų agentūrai AFP sakė vienas iš protestuotojų Ebru Batur

Parengta pagal newseu.cgtn.com

Naujesnė Senesni