Vengrijos LGBTQ+ aktyvistai kyla į kovą prieš homofobišką Vyriausybę

Vengrijos premjero Viktoro Orbano Vyriausybės pateikti ir parlamente šią savaitę patvirtinti homofobiški įstatymai papiktino LGBTQ+ teisių aktyvistus. Šią vasarą planuojama eisena, kuria bus siekiama išreikšti paramą neheteroseksualiems asmenims bei parodyti, kad jie nėra palikti likimo valioje, rašo „The Guardian". 

Demonstracija prieš Vengrijos vyriausybės įstatymo projektą, kuriuo siekiama uždrausti „skatinti“ homoseksualumą
Demonstrantai protestuoja prieš Vengrijos Vyriausybės įstatymo projektą, kuriuo siekiama uždrausti homoseksualumo ir lyčių pokyčių „skatinimą“. Įstatymas, nepaisant demonstracijų, patvirtintas | Gergely Besenyei/AFP/Getty nuotr.



jarmo.net 

redakcija@jarmo.net


COVID-19 sukeltai pandemijai pavyko padaryti tai, kas kadaise daugeliui atrodė kone neįmanoma - nuslopinti „Pride" eitynes. Įvairiose pasaulio šalyse praėjusiais metais jos buvo atšauktos, o šventes pakeitė daug tylesni mitingai arba renginiai.

Tačiau Vengrijos sostinėje Budapešte LGBTQ+ teisių aktyvistai stoja į kovą prieš dešiniųjų pažiūrų V. Orbano Vyriausybę. Situacija tokia slegianti, jog čia „Pride" eitynės, kuriose kalbama apie žmogaus teises, tapo bene būtinos.

Dar prieš tai, kai Vengrijos parlamentas šią savaitę priėmė įstatymą, kurį kritikai prilygino Rusijos „gėjų propagandos“ draudimui, LGBTQ+ bendruomenė sostinės centre pradėjo planuoti paradą, vyksiantį liepos mėnesį. Eitynės turėjo tapti perspėjimu V. Orbánui ir stiprus solidarumo demonstravimas.

„Mes manome, kad labai svarbu parodyti LGBT žmonėms, jog jie nėra vieniši, kad jie (nesijaustų) apleisti, kad žinotų, jog yra daug žmonių, kurie už juos stoja. Ir dabar dar svarbiau tai parodyti “, - sakė Viktoria Radvanyi, „Budapešto Pride“ viena organizatorių.

„Ši Vyriausybė griauna žmogaus teises, žodžio laisvę ir žiniasklaidos laisvę, tačiau yra vilties ir daug žmonių, kurie tapo vis labiau susitelkę“, - pridūrė ji.

Įstatymai, kuriuos šią savaitę priėmė Vengrijos parlamentas, apima informaciją, kuri esą skatina homoseksualumą ar lyties pokyčius. Draudžiama ją skleisti asmenims, jaunesniems nei 18 metų. Tai reiškia, kad homoseksualūs žmonės nebegalės dalyvauti televizijos laidose, kurių auditorija gali būti jaunesnė nei 18 metų, o visi tekstai spaudoje apie LGBTQ+ bendruomenę turės būti pažymėti specialiu ženklu, skirtu tik pilnamečiams skaitytojams.

Draudimai apima ne tik žiniasklaidą, bet net ir mokslinę literatūrą,

Vyriausybės teigimu, šiais žingsniais siekiama padėti vaikams išvengti visko, „kas galėtų supainioti besiformuojančias moralines vertybes arba įvaizdį apie save ar pasaulį“.

Žmogaus teisių aktyvistai atrėžė atgal teigdami, kad įstatymai iš tikrųjų kelia pavojų jauniems žmonėms, kuriems užkertamas kelias domėtis apie savo tapatybę, be to, pabrėžiama, kad draudimai gali sukelti psichikos sveikatos krizę.

„Paaugliai rašo mums žinutes sakydami, kad atsibunda verkdami, nes negali susitaikyti su šiuo įstatymu... Jie neįsivaizduoja, kaip jie galėtų gyventi visavertį ir laimingą gyvenimą Vengrijoje“, - apgailestavo V. Radvanyi.

Lyginant su kitomis rytinio bloko šalimis, Vengrija LGBTQ+ teisių srityje buvo gana pažangi valstybė, tačiau nuo 2010 metų į valdžios olimpą užkovė V. Orbanas ir jo dešinioji „Fidesz“ partija.

2020 m. gegužės mėnesį Vengrijos parlamentas balsavo dėl įstatymo, kuriuo panaikintas translyčių asmenų teisinis pripažinimas. Lapkričio mėnesį Vyriausybė pranešė apie savo ketinimą pakeisti Konstituciją - valdžia užsimojo apginti vadinamąsias „krikščioniškąsias vertybes“ ir užtikrinti, kad tik heteroseksualios susituokusios poros galėtų įvaikinti vaikus.

O štai dabar priimtas naujausias įstatymas, kuriuo ribojamas informacijos apie LGBTQ+ bendruomenę prieinamumas.

V. Radvanyi teigė esanti įsitikinusi, kad į LGBTQ+ žmones nusitaikyta artėjant rinkimams - homofobiška valdžia siekia mobilizuoti savo rinkėjus.

Pašnekovė taip pat įtaria, kad teisės aktais iš dalies siekiama atitraukti dėmesį nuo Vengrijos padėties dėl COVID-19 pandemijos: iki šiol šalyje užfiksuota daugiausia Covid-19 sukeltų mirčių vienam gyventojui.

„Viena iš priežasčių, kodėl jie pradėjo (kalbėti) apie šį anti-LGBTQ įstatymą pirmosios bei antrosios (COVID-19) bangos viduryje, yra ta, jog (siekiama) nukreipti rinkėjų dėmesį nuo bereikalingų mirčių“, - įsitikinusi V. Radvanyi.

Nepaisant niūrios statistikos, Vengrija sugebėjo visiškai paskiepyti daugiau nei 40 proc. gyventojų, todėl „Budapešto Pride“ organizatoriai jaučiasi galintys žengti eitynėse ​​per sostinės centrą liepos 24 d .

V. Radvanyi teigė, kad neseniai atlikta „Ipsos“ apklausa parodė jog net 60 proc. Vengrijos žmonių įsitikinę, kad tos pačios lyties porose esanys tėvai „lygiai taip pat, kaip ir kiti tėvai“ gerai augina savo vaikus.

„Dauguma. Mes nesitikėjome tokio rezultato po dvejų metų neapykantos kampanijos", - sakė ji ir pažymėjo, kad Vangrijos Vyriausybė yra kur kas labiau homofobiška nei šios šalies žmonės.
Naujesnė Senesni