Paskirtoji Konstitucinio Teismo pirmininkė: Šeima sudaroma ne tik santuokos pagrindu

Ketvirtadienį Seimas po slapto balsavimo Konstitucinio Teismo pirmininke paskyrė šio teismo teisėją Danutę Jočienę. Jos kandidatūrą pateikė Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda.

Seimo kanceliarijo/Džojos Gundos Barysaitės nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net


Už D. Jočienės kandidatūrąbalsavo 66 Seimo nariai, prieš – 40, susilaikė 20 parlamentarų. Ji tapo pirmąja moterimi Lietuvos istorijoje, užimsianti šias svarbias pareigas.

D. Jočienė 1994–2003 m. buvo Vilniaus universiteto Teisės fakulteto asistentė, docentė, prodekanė, nuo 2014 m. – Mykolo Romerio universiteto Teisės mokyklos Tarptautinės ir Europos Sąjungos teisės instituto docentė, profesorė. 1997–2001 m. ji buvo Europos teisės departamento prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės ekspertė, stažavosi įvairiose užsienio ir tarptautinėse institucijose. 2003–2004 m. D. Jočienė buvo Vyriausybės atstovė Europos Žmogaus Teisių Teisme ir Jungtinių Tautų Žmogaus teisių komitete, 2004–2013 m. – Europos Žmogaus Teisių Teismo teisėja, 2011–2013 m. – šio teismo II skyriaus pirmininko pavaduotoja.

Prisistatydama Seimui D. Jočienė pabrėžė, kad Konstitucinio Teismo pirmininko pareiga visų pirma yra užtikrinti tinkamą ir darnų kolektyvinį Konstitucinio Teismo darbą. „Sutelkti visus Konstitucinio Teismo teisėjus, kurie yra aukščiausio lygio profesionalai kiekvienas savo srityje veiksmingame konstitucinės kontrolės vykdymui. Devynerius metus dirbau Europos Žmogaus Teisių Teisme. Tikrai įgijau praktikos, kaip veikia tarptautinė teisminė institucija, kaip yra susidorojama su bylų gausa, kaip yra sprendžiamos bylų procedūrinės problemos, taip pat kaip gerbiama kiekviena, kad ir atskiroji teisėjo nuomonė“, − kalbėjo Konstitucinio Teismo teisėja.

Prieš paskyrimą susitikime su Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos nariais atsakydama į klausimus dėl šeimos sampratos kandidatė priminė, kad dar 2011metais KT yra „aiškiai išplėtęs“ šeimos koncepciją – „šeima sudaroma ne tik santuokos pagrindu“. „Didžiausia problema yra tai, kad painiojami šeimos konstitucinis institutas ir santuokos konstitucinis institutas. Tiek EŽTT, tiek mūsų KT šeimos sampratą aiškina plačiau, akcentuodami pagarbą privačiam gyvenimui ir šeimos gyvenimui“, – paaiškino kandidatė. Ji pažymėjo, kad šis išaiškinimas aktualus ir tos pačios lyties partneriams, bet jis apima ir, pavyzdžiui, išsiskyrusių moterų santykius su savo vaikais, vaiką globojančius vienišus asmenis ir t. t.

Paklausta apie KT nutartį, kad Seimas turi pareigą neskelbti referendumo, jei referendumu siūlomas sprendimas neatitiktų Konstitucijos reikalavimų, kandidatė paaiškino, kad pamatinė idėja čia ta, kad referendumu negalima spręsti klausimų, kurie prieštarauja pamatiniams konstituciniams principams. Pavyzdys – mirties bausmė. Kandidatė taip pat pateikė kitą hipotetinį pavyzdį: jei kas nors sumanytų rengti referendumą dėl siūlymo išvaryti iš Lietuvos visus romų tautybės asmenis

Vadovaujantis Konstitucija, Seimas skiria Konstitucinio Teismo teisėjus ir šio teismo pirmininką. Konstitucinio Teismo pirmininkas iš šio teismo teisėjų skiriamas Seimo Respublikos Prezidento teikimu.

Parengta pagal lrs.lt informaciją

Naujesnė Senesni