S. Bartulis įvertino Vengrijoje planuojamą referendumą dėl homofobiško įstatymo: „Tai yra puikus manipuliacijos pavyzdys"

Dešiniųjų pažiūrų Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas, pastaruoju metu Europos Sąjungos (ES) kaltinamas Vengriją sukantis homofobijos keliu, trečiadienį pranešė, kad šalyje bus rengiamas referendumas, kurio metu piliečiai įvertins LGBTQ+ teises ribojantį įstatymą, draudžiantį nepilnamečiams asmenims teikti informaciją apie LGBTQ+ bendruomenę.

Simonas Bartulis | Asmeninio albumo nuotr.


jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Šis įstatymas įsigaliojo anksčiau šį mėnesį.

V. Orbanas Briuselį apkaltino puolimu, mat Europos Komisija (EK) praėjusią savaitę pradėjo teisės pažeidimo procedūrą prieš Vengriją, o taip pat - ir Lenkiją, skelbiančią „zonas be LGBT". Ši procedūra gali baigtis finansinėmis nuobaudomis abiem šalim, nors procesas gali trukti kelis metus.

Bendrija Vengriją perspėjo, kad bus imtasi teisinių priemonių dėl blogėjančios LGBTQ+ bendruomenės padėties šalyje, tačiau V. Orbanas į tai neatkreipė dėmesio. Dabar jis kaltina Europos Sąjungą, kad esą ši priima ne teisinius, o politinius sprendimus.

Tuo metu EK atkerta, kad ES taisyklės aiškiai numato teisę į saviraišką.

Šiuo metu Vengrija per 2 mėnesius turi atsakyti į formalų EK paklausimą.

Skelbiama, kad referendume vengrų bus klausiama, ar jie palaiko orientacijos rengimą mokyklose be jų sutikimo, ar turėtų būti skatinamos vaikų lyties keitimo procedūros.


Simonas Bartulis, žmogaus teisių apžvalgininkas: 


„Po ES kritikos, Orbanas organizuos referendumą dėl naujojo LGBTQ cenzūros įstatymo. Tai yra puikus manipuliacijos pavyzdys; ES sakysi, kad taip nori „žmonės", bet pačiais klausimais suponuoji jiems grėsmes ir gąsdini. Pvz., klausimas apie lyties keitimą yra kartojamas du kartus. Viename iš jų kalbame apie „skatinimą", nors realybėje laidos tiesiog aprašo, paaiškina tokias procedūras ir bendruomenes. 

Cenzūra, žinoma, bus taikoma plačiau, nei tam „skatinimui". Taip pat kalbama apie patį lyties keitimą vaikams, nors tai yra reglamentuojama įstatymais, o ne pagal TV laidas.
 
O kaip viskas būtų kitaip - referendumuose, bet ir apskritai viešojoje diskusijoje - jeigu prieiga prie LGBTQ temų būtų pradedama neutraliai, o ne per baimę.
 
Galiu ir aš pasiūlyti tokius referendumo klausimus:

1. Ar turėtume visiems vaikams pristatyti realybės neatitinkančią informaciją apie skirtingas lytines orientacijas?

2. Ar švietimo įstaigos turėtų slėpti informaciją, kuri teisingai reprezentuoja visuomenės įvairovę, nes to pageidauja jų tėvai?

Homoseksualūs, biseksualūs, translyčiai žmonės YRA. Kalbėjimas apie juos nėra skatinimas, o tiesiog švietimas. Kaip kad kalbėjimas apie Islamą nepervers vaikų į tą religiją, o chemijos mokymas nepavers jų narkomanais, kad ir kiek „Breaking Bad" bežiūrėsite. Mes jau dabar mokiname daug dalykų, kurie gali sukelti vaikams neigiamus jausmus (pvz. 9/11 tragedija, Holokaustas, t.t.).
 
O gi priešingai: nemokyti vaikų apie tai, kokia yra visuomenė yra nusižengimas švietimo misijai. Nes švietimo esmė nėra pataikauti kai kurių tėvų asmeninėms nuomonėms. Todėl biologijos pamokose yra kalbama apie lytinius santykius (nors, kiek pamenu, paviršutiniškai), o fizikoje - ne apie plokščią pasaulyje.
 
Švietimo esmė paruošti vaikus įžengimui į visuomenę, kurioje yra ir gėjų, lesbiečių, ir trans žmonių".


Naujesnė Senesni