Į „Kaunas Pride" vykti planuojantys dalyviai nebijo sankcijų: jei reikėtų, gintųsi teisme

Organizacijos „Momentum Kaunas" ir Tolerantiško jaunimo asociacijos narė Aurelija (vardas pakeistas, redakcijai žinomas) teigė, kad nepaisant to, jog akivaizdu, kad rugsėjo 4-ąją įvyksiantis „Kaunas Pride" ir nebus suderintas su Kauno miesto savivaldybė, ji vis tiek dalyvaus šioje protesto akcijoje. LGBTQ+ teisių palaikytoja teigė, kad jeigu Kauno pareigūnai pradėtų bausti į eitynes susirinkusius žmones, procesai dėl baudų greičiausiai persikeltų ir į teismą. „Ginčiau savo teisę į susirinkimų laisvę", - penktadienį sakė Aurelija.

Asociatyvi Mick De Paola/Unsplash nuotr.


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Ryžtųsi žingsniuoti į teismą

Pašnekovė teigė besitikinti, kad aukštesnės instancijos teismo sprendimas bus nepalankus Kauno miesto savivaldybei, kuri apskundė Regionų administracinio teismo Kauno rūmų verdiktą, įpareigojusį Kauno valdininkus suderinti LGBTQ+ eitynių Laisvės alėjoje maršrutą.

„Mes laimėsime. Tai labai svarbus dalykas. Vyksta kova dėl žmogaus pagrindinių teisių į susirinkimų laisvę", - sakė Aurelija.

Kauno Laisvės alėja | T.Pintverio/jarmo.net nuotr.


Anot jos, jeigu policijos pareigūnai pasiryžtų nubausti 3 tūkst. dalyvių, susirinkusius į „Kaunas Pride" Laisvės alėjoje, ji savo pažeidimo nepripažintų. Anot merginos, dėl nesuderinto leidimo atsakinga tik Kauno miesto savivaldybė, o ne „Kaunas Pride" dalyviai.

„Aš manau, kad gali būti, jog pareigūnai gali pradėti tyrimą ir ieškoti organizatorių, aktyviausių protesto dalyvių, juos bausti. Tai nebūtų pirmas kartas. Jeigu taip nutiktų, aš esu pasiruošusi prisiimti atsakomybę, tačiau ginčiausi nuo kaltinimų, jog neva pažeidžiau įstatymą. Jeigu reikėtų - tai vyktų ir teisme", - portalui jarmo.net dėstė pašnekovė. 

Savivaldybė ieško, kaip sustabdyti „Kaunas Pride" eitynes

O štai Jarm.net kalbinta „Be etikečių" atstovė Ieva Budreikaitė portalui jarmo.net apie Kauno miesto savivaldybės sprendimą skųsti teismo verdiktą sakė: „Manau, kad tai buvo nuviliantis sprendimas, bet tikrai nebuvo netikėtas. Aišku, yra ieškoma priemonių, kaip galima tai sustabdyti. Viliuosi, kad „Kaunas Pride" teisme bus apgintas".

Pašnekovė teigė ketinanti dalyvauti „Kaunas Pride" mitinge, tiesa, ji atkreipė dėmesį, kad ir mitingo organizatoriai turės pasirūpinti, kad protestas neperaugtų į nesankcionuotą mitingą, kuriame būtų neramumų.

Žinia, jeigu į vieną vietą susiburia žmonių būrys, išsiskirstęs po 15 asmenų, tai nėra laikoma protestu ar mitingu, todėl dėl to leidimo ar suderinimo su Savivaldybe nereikia. Jeigu be suderinimo susirenka didesnė asmenų grupė, dalyviams gresia administracinė atsakomybė.

Skundė teismo sprendimą

Regionų apygardos administracinis teismas ketvirtadienį išplatintame pranešime spaudai teigė, kad dar liepos 30-ąją Regionų apygardos administracinis teismas teismas priėmė sprendimą administracinėje byloje pagal pareiškėjos Gegužės 1-osios profesinės sąjungos skundą atsakovei Kauno miesto savivaldybės administracijai dėl atsisakymo išduoti suderinimo dokumentą LGBTQ+ eitynėms, planuojamoms 2021 m. rugsėjo 4 d.

Teismas nusprendė pareiškėjos skundą patenkinti iš dalies: įpareigoti atsakovę iki 2021 m. rugsėjo 1 d. 11 val. 00 min. suderinti Gegužės 1-osios profesinės sąjungos 2021 m. gegužės 28 d. pranešime apie eitynių organizavimą pareiškėjos nurodytą vietą – 2021 m. rugsėjo 4 d. nuo 12 val. iki 15 val. maršrutu, pagal kurį eitynių pradžia numatoma renkantis Nepriklausomybės aikštėje (prie Šv. Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčios (Soboro). Nuo Laisvės al. 15 iki Nepriklausomybės aikštės imtinai bus suformuota eitynių dalyvių kolona. Eitynių kolona judės Laisvės alėja nuo Soboro. Eitynėms pasiekus Laisvės al. 99 kolona apsisuks ir judės tuo pačiu Laisvės alėjos maršrutu atgal. Eitynės pasibaigs susirenkant Nepriklausomybės aikštėje tarp Šv. Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčios (Soboro) ir Mykolo Žilinsko dailės galerijos.

Kauno miesto savivaldybės administracija 2021 m. rugpjūčio 26 d. Regionų apygardos administraciniam teismui pateikė apeliacinį skundą, kuriame nurodė, kad teismo sprendimas yra naikintinas ir pareiškėjos Gegužės 1-osios profesinės sąjungos skundas atmestinas visa apimtimi.

Apeliaciniame skunde Kauno miesto savivaldybės administracija nurodė, kad jų sprendimas nederinti LGBTQ+ eitynių buvo priimtas atsižvelgiant ne tik į nebaigtus atlikti remonto darbus Laisvės alėjoje ir į transporto priemonių eismo ribojimus Maironio, A. Mickevičiaus, Kęstučio ir K. Donelaičio gatvėmis, bei kitas aplinkybes, tačiau ir į policijos atstovų argumentus, kurie nurodė, jog Laisvės alėja yra ribotos erdvės teritorija, ją riboja pastatai. Esant didesniam žmonių masiškumui kyla grėsmė, kad nebus užtikrinama viešoji tvarka, kitų asmenų ir jų turto saugumas, taip pat gali formuotis spūstys ir nebūti galimybės užtikrinti evakavimosi proceso. 

Taip pat policijos atstovai yra nurodę, kad tokio masto eitynės sukeltų specialiojo transporto patekimo į Laisvės alėją problemas. Be to, Kauno miesto savivaldybės administracija apeliaciniame skunde nurodė, kad 2021 m. rugsėjo 4 d. miesto centre vyks ne vienas renginys, kavinėms leista net iki 2021-12-31 išplėsti lauko terasų plotus. Kauno miesto savivaldybės administracijos apeliaciniame skunde be kita ko akcentuojama, kad teismas negali įpareigoti Kauno miesto savivaldybės administracijos suderinti pareiškėjos organizuojamų eitynių pagal 3-iąjį pareiškėjos nurodomą maršrutą, kadangi tokia viešojo administravimo funkcija yra priskirta ne teismui, o būtent išimtinei savivaldybės kompetencijai ir tai patvirtina suformuota teismų praktika.

Vadovaujantis Lietuvos Respublikos administracinių bylų teisenos įstatymo 138 straipsniu, apeliacinio skundo priėmimo klausimą išsprendžia teismo pirmininkas ar teisėjas ne vėliau kaip per tris darbo dienas nuo jo pateikimo pirmosios instancijos teismui.
Naujesnė Senesni