Kauno m. savivaldybės skundą dėl „Kaunas Pride" teisininkas ragina nagrinėti skubos tvarka

Gegužės 1-osios profesinei sąjungai, rengiančiai „Kaunas Pride" eitynes Kaune rugsėjo 4-ąją, atstovaujantis teisininkas Aivaras Žilvinskas portalui jarmo.net penktadienį patvirtino, kad Kauno miesto savivaldybės skundą dėl jai nepalakaus teismo sprendimo, įpareigojusio suderinti eitynių maršrutą su organizatoriais, prašoma nagrinėti skubos tvarka.

Aivaras Žilvinskas | Stop kadras (Info TV)

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Liepos 30 dieną priimtą Regionų apygardos administracinio teismo sprendimą, kuriuo pripažinta, kad Kauno savivaldybė turi suderinti su „Kaunas Pride" maršrutą, valdininkai apskundė aukštesnės instancijos teismui iki termino pabaigos likus paskutinėms dienoms. Spėjama, kad taip pasielgta tam, jog rugsėjo 4-ąją Kaune eitynes neįvyktų dėl teisinių ginčų. 

„Pranešu, kad Regionų apygardos administracinis teismas priėmė Kauno miesto savivaldybės administracijos 2021 m. rugpjūčio 26 d. apeliacinį skundą", - penktadienį informavo Regionų apygardos administracinio teismo vyriausioji specialistė Evelina Talalienė

Byla perduota Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui. Pastarojo A. Žilvinskas prašo ginčą nagrinėti skubos tvarka, kadangi iki eitynių liko vos kelios dienos.

Anot jo, pagal Vyriausiojo administracinio teismo praktiką, kai iki susirinkimo laiko lieka nedaug, bylą reikėtų nagrinėti skubos tvarka. 

„Apsiliepdami į pateiktą (Kauno miesto savivaldybės, - jarmo.net) apeliacinį skundą, mes prašome nagrinėti bylą skubos tvarka tam, kad (organizatoriai) spėtų. Tai yra svarbu, nes ir Europos žmogaus teisių teismų praktikoje <...> numatyta, kad tokie klausimai turi būti išnagrinėjami iki renginio, o ne po jo, nes po to jau nebeaktualu, nebėra prasmės", - sakė A. Žilvinskas.

Pasak jo, klausimas, ar teismas spės priimti sprendimą iki rugsėjo 4-osios, lieka atviras. Atsiliepimą turi pateikti ir organizatoriai, ir Kauno policijos atstovai. 

Asociatyvi Tingey Injury Law Firm/Unsplash nuotr.


„Nustatytas 14-kos dienų terminas, kitaip tariant, tų dienų mes neturime, renginys įvyks netrukus. Tai reiškia, kad mes turime skubinti šiuos klausimus. Ar teismai tikrai bus pakankamai atsakingi ir sugebės padaryti tai iki eisenos, tai tikėkimės, kad tas įvyks", - sakė A. Žilvinskas. 

Advokato padėjėjas prisiminė, kad 2013 metais dėl LGBTQ+ eitynių Gedimino prospekte kilus teisiniams ginčams tarp eitynių organizatorių ir Vilniaus miesto savivaldybės, teismas sugebėjo klausimą išspręsti skubos tvarka. Beje, LGBTQ+ bendruomenei teismo sprendimas buvo palankus.

Paklaustas, ar sutinka su pozicija, jog Kauno miesto savivaldybė skundą pateikė paskutinėmis dienomis iki skundo pateikimo termino pabaigos specialiai norėdama užvilkinti procesą ir sutrukdyti „Kaunas Pride" mitingui,  A. Žilvinskas sakė: „Na, žinoma, spėlioti galima, yra požymių, kad taip galėjo būti". 

A. Žilvinskas, be kito, pabrėžė, kad Kauno miesto savivaldybė apeliaciniame skunde nepateikė jokių naujų aplinkybių, kurių neišsakė Regionų apygardos teismo Kauno rūmuose. 
Naujesnė Senesni