LGBTQ+ teisių aktyvistas P. Beizaras dėl riaušininko demonstruotos svastikos kreipiasi į teisėsaugą

Trečiadienį LGBTQ+ teisių aktyvistas, bylą Europos žmogaus teisių teisme prieš Lietuvą dėl institucijų atsisakymo tirti neapykantos komentarus, nukreiptus į jį ir jo vaikiną, laimėjęs Pijus Beizaras kreipiasi į Lietuvos teisėsaugą dėl antradienį įvykusiose riaušėse pastebėtos nacistinės simbolikos ant Andrejaus Lobovo rankų.

Riaušėse dalyvavęs A. Lobovas pademonstravo nacistinius simbolius | Momentinė ekrano kopija


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Pagal administracinių nusižengimų kodeksą, 524 straipsnį, už nacistinių ar komunistinių simbolių platinimą ar demonstravimą susirinkimuose, kituose masiniuose renginiuose gresia bauda nuo 150 iki 300 eurų.

„Tai, kas įvyko vakar prie seimo, tai labai negarbinga. Vieną akimirką mitingo dalyviai save parodo, kaip holokausto aukas persirengę panašia į koncentracijos stovyklų kalinių aprangą, neva skiepai - tai genocidas, kitą akimirką jie jau viešai demonstruoja nacistinę simboliką. Nežinau ar galima būti dar didesniu ciniku", - jarmo.net dėstė P. Beizaras.

Pijus Beizaras | Asmeninio albumo nuotr.


Būtent nacistinė simbolika buvo pastebėta ant žinomo skiepų neigėjo ir homofobiškais teiginiais besisvaidančio A. Lobovo telefono - vyras, laikydamas telefoną rankose, pademonstravo svastiką, kai  dalyvavo ir antradienį surengtose bei trečiadienio naktį nuslopintose riaušėse prie parlamento rūmų. 

P. Beizaras pareigūnų prašo įvertinti A. Lobovo elgesį.

Tarp riaušių dalyvių nemažai asmenų buvo anksčiau dalyvavę homofobiškose akcijose - vadinamuosiuose šeimų gynimo maršuose, o taip pat daug riaušių palaikytojų atsirado ir socialinių tinklų grupėse, kuriose prieš tai sklido raginimai prieštarauti LGBTQ+ bendruomenės lygiateisiškumui.

Viešojoje erdvėje plinta grasinančios, galimai neapykantą kurstančios žinutės | Socialinių tinklų nuotr.


Be to, P. Beizaras atkreipia dėmesį, kad kai kuriose viešose erdvėse platinami prieš LGBTQ+ bendruomenę nukreipti plakatai. Viename jų žmonės skatinami atvykti į Kauną rugsėjo 4-ąją, planuojamų „Kauno Pride" eitynių metu, ir neleisti įvykti LGBTQ+ bendruomenės protestui. 

Kitame plakate - skatinamas susidorojimas. Jame teigiama, kad „Lietuvai reikia" ultradešiniųjų pažiūrų teroristo Anderso Breiviko, per 2011 metus Norvegijoje surengusio išpuolius, kurie pasiglemžė 77 žmones, kai jaunimo stovykloje Utiojos saloje jis surengė šaudynes, o prieš tai jo įvykdytas sprogdinimas prie Vyriausybės Osle nusinešė 8 gyvybes.
Naujesnė Senesni