Lietuvos kairieji buriasi į festivalį Anykščių rajone: diskutuos apie LGBTQ+ ir feminizmą

Rugpjūčio 12-15 dienomis Anykščių rajone, Mackeliškių kaime vyksta kairės festivalis „KOMBINATAS", kuriame šįkart dėmesys sutelkiamas į LGBTQ+ bendruomenės ir feminizmo temas, taip pat darbo politiką.

Asociatyvi freepik.com nuotr.

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

„Pandemijos išryškintos socioekonominės problemos ir visuomenę skaldantys kultūriniai karai labiau nei bet kada prašosi kairiosios analizės. Festivalyje vėl susitiks įvairūs socialiniai judėjimai ir kairiosios iniciatyvos, ieškosime jungčių ir sieksime „kombinuoti“ bendrą ateitį kartu", - rašoma susitikimo aprašyme.

Portalui jarmo.net organizatoriai, socialinio centro „Emma" atstovai, patikslino, kad į festivalį ketina susirinkti nuo 100 iki 500 žmonių. „Dalyviams registruotis iš anksto nereikia, tad galima tiesiog atvykti vienai, dviem ar visoms keturioms dienoms", - teigė jie.

Pasak festivalio organizatorių, Lietuvoje jaučiama kairiojo diskurso stoka paskatino organizuoti renginį, buriantį kairiąją Lietuvos bendruomenę ir kuriantį sąlygas bendradarbiauti, organizuotis kartu.

„Lietuvoje, kaip ir likusiame Rytų Europos regione, gaji nelygybė ir diskriminacija moterų ir LGBTQ+ asmenų atžvilgiu, o šiuo metu netgi pastebime regresą (LGBTQ+ teisių ribojimai, abortų draudimai ir t.t.). LGBTQ ir moterys, sunkiausiai nešantys dešiniosios politikos naštą, Lietuvoje karantino metu tapo atpirkimo ožiais. Taigi, svarbu suprasti, kodėl įsigali ultra-konservatyvus diskursas ir rasti jam efektyvų progresyvų atsaką", - jamro.net atsiųstame komentare dėstė organizatoriai.

Festivalio dėmesio centre – feminizmas ir LGBTQ+ iš kairiosios perspektyvos, rašoma pranešime. Teigiama, kad rytų Europoje vis daugiau politikų valdžioje skleidžia retoriką, palaikančią smurtą prieš moteris, imigrantus ir LGBTQ+ asmenis.

„Pandemija išryškino tokias moterų patiriamas problemas kaip smurtas artimoje aplinkoje, netolygus buities darbų pasiskirstymas namuose ir kliūtys darbo rinkoje, o visuotinės krizės metu susikaupusi frustracija buvo manipuliatyviai nukreipiama į LGBT+ bendruomenę. Kyla neatidėliotina būtinybė pasipriešinti šiai regresyviai ir pavojingai dešiniajai politikai", - įsitikinę organizatoriai.
Naujesnė Senesni