PSO nori uždrausti „garinimą" - tai gali smarkiai paveikti LGBTQ+ sveikatą

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) kaltinama ignoruojanti LGBTQ+ bendruomenės atstovus derinant poziciją dėl rūkymo mažinimo.

Asociatyvi Luka Malic/Unsplash nuotr.

jarmo.net

redakcija@jarmo.net

LGBTQ+ žmonių rūkymo rodikliai yra žymiai didesni nei heteroseksualių asmenų - Jungtinės Karalystės Nacionalinio statistikos biuro duomenimis, neheroseksualūs žmonės rūko 23 proc. dažniau.

Šie skaičiai Jungtinėje Karalystėje paskatino pradėti kampaniją, kurios metu LGBTQ+ bendruomenė skatinama atsisakyti rūkymo bei pasiūloma alternatyva - vadinamasis „garinimas".

Nepaisant to, kad sveikatos specialistai ir Jungtinės Karalystės Karališkasis gydytojų koledžas teigia, jog „garinti" yra 95 proc. saugiau nei rūkyti, PSO nori tai uždrausti.

Praėjusių metų lapkričio mėnesį PSO buvo pateiktas LGBTQ+ fondo, skatinančio atsisakyti rūkymo, prašymas surengti susitikimą, tačiau PSO atsisakė leistis į kalbas. 

„Neatsižvelgiant į bendruomenės indėlį ar įvairių visuomenės grupių atstovavimą tiems, kurie naudojasi metimo rūkyti paslaugomis, <...> tai gali slopinti žmonių bandymus sėkmingai mesti rūkyti", - įsitikinęs fondo atstovas Tomas Chew'as.

Teigiama, kad didesnio rūkymo LGBTQ+ bendruomenė rodiklio priežastys gali būti įvairios. Manoma, kad tai gali būti susiję su gausesne rizika patirti psichikos sveikatos problemų vyraujant homofobiškai aplinkai. 

Parengta pagal express.co.uk

Naujesnė Senesni