Vengrija plečia homofobiško įstatymo ribas: nusitaikė į mokyklas ir bažnyčias

Birželį Vengrijos parlamento priimtas, Vyriausybės teiktas ir prieštaringai vertinamas anti-LGBTQ+ įstatymas, kuriuo draudžiama teikti informaciją apie neheteroseksualumą jaunesniems nei 18-kos metų asmenims, taip pat bus taikomas ne tik žiniasklaidoje, bet ir mokyklose bei bažnyčiose, skelbia Vengrijos valdžia. 

Asociatyvi Ian Taylor/Unsplash nuotr.

jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Vengrijos Vyriausybė rugpjūčio 6 dieną paskelbė, kad tai numatantis dekretas įsigalios po 30-ties dienų. 

Žmogaus teisių organizacijos „Amnesty International“ Vengrijos biuras, reaguodamas į šį paskutinį pranešimą, rugpjūčio 7 d. primygtinai pareikalavo, kad įstatymas būtų atšauktas. Organizacijos atstovai įsitikinę, kad anksčiau ar vėliau jis neteks galios. 

„Tuo tarpu mūsų visų atsakomybė yra nepasiduoti šlykščiam vyriausybės neapykantos kurstymui“, - teigiama organizacijos pranešime.

Priėmus anti-LGBTQ+ įstatymą, tūkstančiai žmonių prisijungė prie kasmetinių „Budapest Pride“ eitynių, įvykusių liepos 24 d., parodydami paramą LGBTQ+ bendruomenei ir protestuodami prieš homofobišką įstatymą.

Be kita ko, praėjusį mėnesį įsigaliojęs įstatymas yra aršiai kritikuojamas daugelio Europos Bendrijos valstybių ir LGBTQ+ teisių aktyvistų, o Vengrijos premjero Viktoro Orbano vadovaujama konservatyvi Vyriausybė turi atremti kritiką ir iš Briuselio. Europos Komisija paskelbė, kad prieš Vengriją pradėjo teisės pažeidimo procedūrą.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen įstatymą pavadino „gėda“ bei teigė esanti įsitikinusi, kad jis prieštarauja Europos Sąjungos teisės reikalavimams.

Parengta pagal rferl.org

Naujesnė Senesni