S. Bartulis. Kaip radikalų renginėlis - taip vis provokacijos

Protesto organizatoriai dabar pereina prie seniai girdėtos „buvo tyčinių provokatorių" dainelės. Žinoma, šie provokatoriai tai „ne jie", o kiti - turbūt konservatorių, gal gėjų papirkti žmonės. Panašiai kalbėjo ir Trump pakalikai po Kapitolijaus šturmo - neva ten buvo BLM (judėjimo „Black Lives Matter", - jarmo.net) apmokėti provokatoriai!

 Policija turėjo malšinti riaušes prie parlamento rūmų | „Facebook" nuotr.

Simonas Bartulis

žmogaus teisių apžvalgininkas

Bet čia tada ir keista pasidaro. Kai tik organizuojamas panašus radikalų protestas, vis kaip taisyklė atsiranda tų „provokatorių". 

Pavyzdžiui, „Baltic Pride" smurto nebuvo niekada - nebent prieš pačius LGBTQ. Nors ir 2010 metais, ir 2013 metais buvo bandyta jį drausti, buvo leidžiami diskriminaciniai įstatymai, palaikoma teisinė tos pačios lyties porų segregacija. 

Tik vieni - šiandien šeimos maršo žmonės - leidžia savo pykčiui būti smurto priežastimi, o kiti - LGBTQ žmonės - sau to leisti niekada negalėjo ir žaidė pagal demokratijos apibrėžtas taisykles.

Prie Seimo surengto mitingo metu pastatytos kartuvės | „Facebook" nuotr.


Taigi, kai tik atsiranda šių ir panašių radikalų renginėlis, taip vis provokacija. Per tautininkų eitynes šūkiai apie „Lietuvą - lietuviams" - tik menka provokacija. Per protestus prieš LGBTQ raginimai susidoroti nuo scenos - tik menka provokacija. Vakar smurtas - tik „ne jų", o kažkieno kito provokacija. O patyčios iš Holokausto aukų ir kartuvės buvo, anot vienos kalbėtojos, „akivaizdus teatrinio performanso elementas".

Čia jau „jie", o ne provokatoriai!

Gal sutikime su vienu: daug diskriminuojamų grupių Lietuvoje rengė protestus, ir, nepaisant visų nesąžiningų kliūčių jiems, sugebėjo tai daryti be šių labai patogių provokacijų.

Jeigu vienos ideologinės grupės nuolatos organizuojamuose renginiuose vis atsiranda provokatoriai - tai galbūt jie ne išimtis, o pasikartojanti taisyklė.



Rubrikoje „Pozicija" skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės. Turite ką pasakyti? Rašykite e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni