Tarp sulaikytų riaušininkų - Raskevičių šaudyti raginusi V. Račkova ir anti-LGBTQ partijos vedlė N. Černiauskienė

Antradienio vakarą prasidėjusios ir trečiadienio naktį numalšintos riaušės prie Seimo buvo iššūkis teisėsaugai - policijos generalinis komisaras Renatas Požela teigė, kad neramumų Vilniuje malšinti atvyko pareigūnai ir iš kitų Lietuvos miestų. Skelbiama, kad riaušių metu buvo sulaikyti 26 demonstrantai, skandavę šūkius, kuriais ragino atsistatydinti Seimą. Taip pat vietoje buvo girdėti homoseksualius asmenis žeminančios replikos.

Vitolda Račkova ir Nendrė Černiauskienė buvo sulaikytos | Jarmo.net koliažas


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Pradėtas tyrimas dėl riaušių organizavimo. 2 asmenys pripažinti nukentėjusiaisiais. Policija patvirtino, kad tarp sulaikytųjų yra ir moterų. 

Jarmo.net duomenimis, areštinėje atsidūrė anti-LGBTQ+ judėjimų šalininkė Vitolda Račkova, kuri šiais metais kovą vykusio mitingo metu perskaitė žinutę, jog tokius kaip Seimo narys Tomas Vytautas Raskevičius reikėtų šaudyti.

Generalinis komisaras Rentas Požela po pietų surengtoje spaudos konferencijoje neatsakė, ar tarp sulaikytųjų yra Seimo narių padėjėjų. Jis aiškino, kad šiuo metu vyksta ikiteisminis tyrimas.

R. Požela sakė, kad kai kurie asmenys sulaikyti, nes aktyviai priešinosi, kai kuriems bus taikomos baudžiamojo kodekso sankcijos, kitiems - surašyti administracinių nusižengimų protokolai. 

Jarmo.net žiniomis, policija sulaikė ir į Seimą nesėkmingai „Liaudies partiją" vedusią Nendrę Černiauskienę, ne kartą išsakiusią, jog prieštarauja tos pačios lyties asmenų partnerystei. Ji - Seimo nario Valdemaro Valkiūno padėjėja. Pareigūnų sulaikoma N. Černiauskienė matoma vaizdo įrašuose, kuriuose užfiksuoti įvykiai antradienį prie parlamento rūmų prasidėjus neramumams. 

Verta pažymėti, kad N. Černiauskienės vedamos „Liaudies partijos" narys Pranciškus Valickas LRT eteryje praėjusiais metais vykusių rinkiminių debatų metu pasakė frazę, nukreiptą į LGBTQ+ bendruomenę, kuria galimai skatino neapykantą. Dėl to buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Policijos departamento Komunikacijos skyriaus atstovai trečiadienio rytą portalui jarmo.net teigė, kad „situacija yra nuolat kintanti (gaunami pareiškimai, tikslinama informacija)". 

Be to, Vilniaus apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Julija Saramovskaja teigė, kad „šiuo metu pareigūnai atlieka pirminius procesinius veiksmus (vykdo sulaikytų asmenų apklausas), todėl negalime teikti informaciją sulaikytų asmenų asmeninius duomenis".

Šiuo metu yra žinoma, jog riaušių metu buvo sužaloti 15 policijos pareigūnų, 3 jų išgabenti į ligoninę, prireikė operacijų, vienam pareigūnui sulaužyta koja, kiti patyrė galvos traumų.

„Dėkoju policijos ir viešojo saugumo pareigūnams, kurie vakar apgynė įstatymo viršenybę Lietuvoje", - paskelbė Seimo narys T. V. Raskevičius.


Riaušės kilo prasidėjus nepasitenkinimui dėl to, jog Vyriausybės sprendimu po rugsėjo 13-osios nepasiskiepiję asmenys negalės naudotis tam tikromis paslaugomis.

Policijos generalinis komisaras R. Požela, paklaustas, ar policijos pajėgų neturėjo būti daugiau prieš kylant riaušėms, nebuvo linkęs pripažinti, kad policija padarė klaidą skirdama pajėgumus. Anot jo, kurį laiką organizuojant policijos operaciją nebuvo vykdoma aktyvi „fazė", o kitą laiką - užsitęsė. Pasak R. Poželos, kyla nemažai klausimų, kaip vienu metu neramumai galėjo kilti ir Vilniuje, ir Rūdininkų poligone. 

R. Požela sakė, kad 8 pareigūnai kreipėsi į medikus po tarnybos.

Policijos pareigūnai analizuoja liudininkų parodymus, iš nukentėjusių asmenų greičiausiai dar bus gauta pranešimų, tarp jų - ir žurnalistai. 

Pasak jo, sulaikytų asmenų sąrašas nėra baigtinis. 
Naujesnė Senesni