A. Bilotaitė riaušes prie Seimo ir neramumus Rūdininkuose vadina antivalstybine veikla ir hibridine ataka

Antradienio homofobų ir antivakserių, protestavusių prieš Vyriausybės nustatytus ribojimus nepasiskiepijusiems asmenis, protestas prie Seimo, virtęs riaušėmis, ir migrantų neramumai Rūdininkuose buvo koordinuoti, įsitikinusi vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Agnė Bilotaitė | O. Posaškovos/Seimo kanceliarijos nuotr.

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Rugpjūčio 10-osios vakarą prasidėję demonstrantų ir policijos susirėmimai prie parlamento, o taip pat ir neramumai Rudininkų poligone Šalčininkų rajone, kur įsikūrusi imigrantų stovykla, buvo koordinuota akcija, sakė A. Bilotaitė.

Ji teigė, kad tai susiję su antivalstybine veikla. Įvykius ministrė apibūdino kaip hibridinę ataką.

„Tokios nesankcionuotos iniciatyvos, ne pilietinės išraiškos koks nors pasireiškimas, bet gerai organizuota antivalstybinė veikla, kai turime nukreipti savo pareigūnų jėgas nuo kitų objektų, tai galima traktuoti vienareikšmiai kaip gerai organizuotą procesą“, – naktį žurnalistams pareiškė politikė.

Jarmo.net primena, kad keli tūkstančiai žmonių, iš kurių nemaža dalis - aktyvūs homofobiškų akcijų palaikytojai, nepritariantys ir LGBTQ+ bendruomenės lygiateisiškumui - antradienį prie Seimo protestavo prieš Vyriausybės sprendimą po rugsėjo 13-osios taikyti ribojimus asmenis, nusprendusiems nesiskiepyti. Nors protestas turėjo baigtis 17-tą valandą, mitinguotojai niekur nesitraukė, ėmė blokuoti kelią iš Seimo vidinio kiemo, rodė agresiją, dėl ko pareigūnai pradėjo aktyvius demonstrantų atitraukimo nuo pastato veiksmus.

Į pareigūnus riaušininkai paleido lazdas, butelius, akmenis, pareigūnai kilusias riaušes ėmė malšinti ašarinėmis dujomis.

Naktį riaušės buvo numalšintos, policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl riaušių organizavimo. Save kaip protesto prieš Vyriausybės ribojimus organizatore anksčiau buvo pasiskelbusi homofobiškais ir rasistiniais veiksmais pagarsėjusi mokytoja Astra Genovaitė Astraukė, į mitingą taip pat skatino atvykti nacionalistines pažiūras reiškiančios organizacijos, tarp jų - ir „Nacionalinis susivienijimas" bei jo atstovas Vytautas Sinica. 

Be to, tuo pačiu laiku Rūdninkų poligone taip pat kilo neramumai - migrantai piktinosi prastomis gyvenimo sąlygomis, o, kaip praneša naujienų tarnyba BNS, iš stovyklos savavališkai buvo pasišalinę iki 20 asmenų, sulaikytų po to, kai jie kirto Lietuvos sieną.
Naujesnė Senesni