Bagdado rajone užpultam homoseksualiam pabėgėliui Migracijos departamentas pareiškė - kitame rajone jis saugus

Jarmo.net redakciją nuolat pasiekia prieglobsčio prašytojų, maldaujančių jiems padėti, laiškai. Dalis jų - LGBTQ+ bendruomenės nariai, kuriems jų gimtojoje šalyje gresia pavojus. Jarmo.net gauti dokumentai rodo, kad Migracijos departamentas mažiausiai vienam prieglobsčio prašytojui pareiškė, kad jam pavojus Irake negresia, nes nors jis ir buvo mieste, kuriame žudomi asmenys, tačiau žudynės vyksta kitame rajone nei asmuo gyvena. Vyras yra homoseksualus. 

Irake LGBTQ+ bendruomenė persekiojama | Nuotraukos šaltinis: middleeasteye.net 

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Redakcijai yra žinoma prieglobsčio prašytojo tapatybė, tačiau kadangi jo gimtojoje šalyje jam gresia pavojus, duomenys apie jį nebus pateikti.

Prieglobsčio prašytojas Migracijos departamentui teigė bijantis būti nužudytas vienos iš Bagdada valdančios grupuotės narių. Užsiregistravęs vienoje „Facebook" grupėje homoseksualiems Irako gyventojams, jis susipažino su kitais LGBTQ+ bendruomenės nariais. Grupėje jis užmezgė santykius su vienu iš vaikinu. Jie susitiko. Vieno susitikimo metu vaikinai buvo užtikti vieno iš homoseksualaus vyro šeimos.

Praėjus kelioms dienoms, prieglobsčio prašytojas buvo užpultas parduotuvėje, vėliau - ir savo namuose.

Prieglobsčio prašytojas susirado darbą kitame Bagdado rajone, ten apsigyveno. Tačiau persekiojimas nenutrūko. Prieglobsčio prašytojui teko bėgti iš šalies.

Migracijos departamento dokumente teigiama, kad Bagdade 2019 metais įvyko bent 46 ginkluotos kovos, kurių metu žuvo 50 civilių gyventojų. Be to, Bagdade pranešama apie ginkluotą nusikalstamumą.


Irake siautėja Islamo valstybė | Asociatyvi Levi Meir Clancy/Unsplash


„LGBT atstovų atžvilgiu Irako teisiniai įstatymai nenustato baudžiamosios atsakomybės atsakomybės už tos pačios lyties seksualinį elgesį tarp suaugusiųjų. Nepaisant pasikartojančios diskriminacijos, nukreiptos prieš LGBT atstovus, vyriausybė nesugebėjo įvertinti ar suimti, ar patraukti baudžiamojon atsakomybėn nevyriausybinius persekiotojus, ar visgi asmenis virtusius užpuolikų taikiniu", - teigiama Migracijos departamento dokumente.

Tačiau, jarmo.net išsiaiškino, kad Irake galioja įstatymas, numatantis, jog santuoka sudaroma tik tarp vyro ir moters, o homoseksualumo propagavimas - baudžiamas.

Prieglobsčio prašytojas įvardijo, kad ginkluota grupuotė Sarya-al-Salam kontroliuoja tam tikrus rajonus Bagdade, tačiau Migracijos departamentas nusprendė, kad ši grupuotė žmonės saugo, o ne žudo. Sadr rajonas, kuriame paskutinį kartą išpuolis įvyko 2020 metais, nurodė Migracijos departamentas, nėra prieglobsčio prašytojo gyvenamasis rajonas, dėl to esą jo gyvybei pavojaus nėra.

Asmuo tokį sprendimą skundė. Laukiama galutinio verdikto. 

Portalas voanews.com balandžio 9-ąją pranešė, kad kurdų saugumo pajėgos Sulaymaniyah mieste suėmė kelis gėjus.

LGBTQ bendruomenės teisių aktyvistai praneša apie didžiulio mąsto diskriminaciją Artimuosiuose Rytuose. Irake ir Sirijoje teroristinė grupuotė „Islamo valstybė“ paskelbė vaizdo įrašus, kuriuose matyti, kaip jos nariai žudo gėjus, numesdami juos nuo pastatų stogų.

Tačiau Lietuvos Migracijos departamentui neatrodo, kad LGBTQ+ asmenys Irake susiduria su pavojumi ir jų prieglobsčio prašymus atmeta.

Kaip jarmo.net sužinojo iš šaltinių Migracijos departamente, kiekvienas atvejis yra vertinamas individualiai, šiuo metu intensyviai vyksta prieglobsčio prašytojų apklausos, o pareigūnai linkę bet kokia kaina atmesti prieglobsčio prašytojų prašymus taip vykdant atgrasymo politiką. 
Naujesnė Senesni