Pabėgėlių centre apsilankęs LGBTQ+ aktyvistas: jie negali pasitikėti net žiniasklaida

Penktadienio popietę LGBTQ+ teisių aktyvistas, Tolerantiškos jaunimo asociacijos vadovas Artūras Rudomanskis susitiko su pabėgėliais, priklausančiais LGBTQ+ bendruomenės grupei. Jis teigė, kad atvykti į stovyklą maldavo patys prieglobsčio prašytojai.


A. Rudomanskis | Jarmo.net (Asmeninio archyvo, Drahomír Posteby-Mach/Unsplash ir VRM nuotr.)

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net


Parodė Migracijos departamento sprendimą

„Tai buvo prašymai iš pabėgėlių ir jų gavau tikrai daug. Kadangi, kaip supratau, negebėsiu palaikyti tiek daug pokalbių su tiek skirtingų žmonių, juolab, kad turiu atlikti ir kitus darbus, nusprendžiau atvykti į pabėgėlių centrą. Bendri pažįstami, jarmo.net tekstai sufleravo, kad situacija tikrai reikalauja dėmesio", - kalbėjo A. Rudomanskis.

Medininkų pabėgėlių stovykloje apsilankęs LGBTQ+ aktyvistas teigė, kad LGBTQ+ prieglobsčio prašytojai yra atskirti nuo kitų, iš viso jų gali būti daugiau nei 30. 

A. Rudomanskis susitiko su LGBTQ+ prieglobsčio prašytojais | Asmeninio archyvo nuotr.


„Susitikimo metu vienas žmogus pateikė Migracijos departamento sprendimą atsisakyti jam suteikti prieglobstį. Mano žiniomis, toks sprendimas apskųstas. Priežastys, išvardytos tame dokumente, man pasirodė nepakankamai svarios: šalyje išties gresia pavojus gyvybei asmeniui dėl jo lytinės orientacijos, be to, yra yra kitų priežasčių, pavyzdžiui, ginkluoti išpuoliai, žudynės. Žmogus kreipėsi prieglobsčio pragrįstai. Migracijos departamentas pripažino, kad tam žmogui grėsė pavojus, tas asmuo patyrė smurtą toje valstybėje, net nebuvo paneigta galimybė, kad išpuoliai gali vėl pasikartoti, neįrodytas aspektas, kad valstybė deda pastangas apsaugoti tą žmogų, bet Migracijos departamentas motyvavo tuo, jog panašaus pobūdžio nusikaltimai įvyksta kituose miesto rajonuose nei žmogus gyvena", - teigė A. Rudomanskis. 

vrm.lrv.lt nuotr.



Papasakojo apie sąlygas

A. Rudomanskis teigė, kad sąlygos, kuriose LGBTQ+ pabėgėliai gyvena, yra varganos, be to, susiduriama ir su maitino problemomis.

„Man buvo parodyti jų maisto daviniai. Neatrodė, kad tai tokie daviniai, kurie būtų kaloringi. Pavyzdžiui, vienas iš pusryčių davinių buvo batonai su sūrio riekėlėmis, o vakarienei žmonės gavo dribsnių košę. Nežinau, ar tai pakankamai geras racionas. Matosi, kad maistas nėra kokybiškas. Niekas dėl pabėgėlių nepersistengia", - kalbėjo A. Rudomanskis. 

Be to, teritorija, kurioje pabėgėliai įkalinti, apstatyta būdelėmis, tarp kurių - pusantro metro pločio praėjimai, o vienoje erdvėje galima pasivaikščioti, į vieną ar kitą pusę galima nužingsniuoti ne daugiau nei 10 žingsnių, tikino pašnekovas.

Stovykla padalinta į sektorius ir asmenys gali vaikščioti tik jiems skirtuose sektoriuose - tai gali užtikrinti saugumą, kadangi į pabėgėlių centrą atvykę žmonės priklauso skirtingoms kultūroms, kita vertus, anot A. Rudomanskio, žmonės gyvena uždarose erdvėse, apsupti ginkluotų pareigūnų, o prieglobsčio prašytojų veikla absoliučiai niekas nepasirūpina. 

vrm.lrv.lt nuotr.


„Natūralu, kad žmogus, uždarytas nuo visko, pradeda prisigalvoti, pykti ant valstybės, kuri sudarė jam tokias sąlygas. Tuo pačiu bijoma grįžti ir į gimtąją šalį. Natūralu, kad kai žmonės gyvena didelėmis grupėmis, susigrūdę, kyla tarp jų kivirčai, nes jie psichologiškai palūžę", - sakė A. Rudomanskis. 

Kritikavo žiniasklaidą

Anot jo, prieglobsčio prašytojai pasitiki žiniasklaida ir mano, kad žurnalistai atspindės jų realią situaciją, tačiau nutinka priešingai. 

„Vienas prieglobsčio prašytojas man pasakojo, kad kai atvyko žurnalistas ir jį kalbino, uždavė  klausimą, ar jis nori likti Lietuvoje, ir tarytum tikėjosi neigiamo atsakymo, kad galėtų suformuluoti neigiamą visuomenės nuomonė. Pabėgėlis žurnalistui sakė, kad gyvena labai prastomis sąlygomis, apsuptas ginkluotų asmenų, nežino savo likimo, taigi, paprašė jį išleisti į Švediją arba Vokietiją, jeigu Lietuva nesugeba juo tinkamai pasirūpinti, nenori jo priimti. Tačiau reportaže buvo parodyta tik ta pasisakymo dalis, jog pabėgėlis nori vykti į Europą, o ta dalis, kokį vargą jis patiria stovykloje ir kodėl jis nenori likti Lietuvoje - nepaaiškinta. Tai prieš pabėgėlius yra nuteikiama visuomenė",- žiniasklaidos veiksmus kritikavo A. Rudomanskis. 

LGBTQ+ teisių aktyvistas teigė, kad dalis pabėgėlių seka tai, kaip žiniasklaida atspindi šią temą. 

Patiria spaudimą

A. Rudomanskis teigė, kad prieglobsčio prašytojai interviu metu su Migracijos departamento specialistais raginami grįžti į gimtąsias šalis. „Ir ta aplinka, į kurią pabėgėlius pastatė Lietuva, tikrai neskatina prieglobsčio prašytojų nepasitikėti. Juk jeigu esi išvykęs iš savo valstybės, nutraukei savo šaknis su šalimi, kurioje gimei, augai, gal vis tik yra pagrindas tam? Žmonės nori pagalbos. Bet jie Lietuva pasodino į kalėjimą. Tai nesuvokiama. Tai neatitinka jokių žmogiškųjų kriterijų", - sakė A. Rudomanskis. 

Pasak jo, nuo pat migrantų krizės pradžios, kilusios vasarą, Lietuva problemų dėl gyvenimo sąlygų taip ir neišsprendė. 

Vidaus reikalų ministerija rugsėjo 21-osios pranešime informavo, kad migrantus stovyklavietėse registruoti baigęs Migracijos departamentas didesnį dėmesį sutelks į prieglobsčio prašymų nagrinėjimą. Migracijos departamento duomenimis, šiuo metu 620 prieglobsčio prašymų jau išnagrinėta, tačiau kol kas nė vienam neteisėtai Lietuvos sieną kirtusiam migrantui prieglobstis suteiktas nebuvo. Kiekvieno Lietuvos sieną kirtusio žmogaus atvejis yra nagrinėjamas individualiai.
Naujesnė Senesni