Seime bus pristatytas pirmasis tyrimas apie tos pačios lyties asmenų šeimas Lietuvoje

Lietuvos žmogaus teisių centro (LŽTC) direktorė Jūratė Juškaitė penktadienį pranešė į Seimą nunešusi pirmąjį tyrimą apie tos pačios lyties asmenų šeimas Lietuvoje.

J. Juškaitė | Nepatogaus kino stop kadras ir „Unsplash"


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Tyrimas išsiųstas ir prezidentui Gitanui Nausėdai, kuris, anot J. Juškaitės, vengia susitikti su tos pačios lyties šeimomis. 

„Galbūt tai paskatins Prezidentą geriau pažinti tos pačios lyties šeimų kasdieną ir jautriau kalbėti apie jų poreikius? Apie LGBTQIA+ žmones labai dažnai kalba visi, bet retai - jie patys", - savo pranešime teigė J. Juškaitė.

LŽTC praneša, kad kokybiniame tyrime dalyvavo 10 skirtingose situacijose gyvenančių porų: iš sostinės ir kitų miestų, turintys ir vaikų neturintys, kartu esantys ir kelerius metus, ir daugiau nei dešimtmetį.

Kokybinį tyrimą inicijavo Lietuvos žmogaus teisių centras, atliko ir ataskaitą parengė Lietuvos socialinių mokslų centro tyrėjas sociologas dr. Liutauras Labanauskas.

Plačiau visuomenei tyrimas bus pristatytas antradienį, spalio 19 d., 10 val. spaudos konferencijos „BNS“ metu (Saltoniškių g. 9b, Vilnius). Apie šią spaudos konferenciją informuosime atskirai.

Jarmo.net primena, kad prezidentas Gitanas Nausėda buvo ne kartą raginamas susitikti su LGBTQ+ asmenimis, tos pačios lyties asmenų poromis ir išklausyti jų argumentus, kodėl reikalingas lyčiai neutralios Partnerystės. Vis tik šalies vadovas laiko rasti kažkodėl nesugebėjo, nors įstatymą siekė derinti su Lietuvos katalikų bažnyčia, kuriai partnerystė vargu ar yra aktuali.

Seimo pavasario sesijos metu Partnerystės įstatymo projektas nepraėjo net pateikimo stadijos. Šiuo metu jis tobulinamas. Jį tikimasi išvysti Seimo rudens sesijos darbotvarkėje. Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen pareiškė, kad įstatymą reikėtų teikti tuomet, kai valdantieji užsitikrins paramą. 


Pastaba: tekste žodis „prezidentas" vartojamas pirmąją raidę rašant mažąja raide dėl redakcijos pasirinktos pozicijos.
Naujesnė Senesni