Nyderlandų karališkąjį sostą galėtų užimti ir homoseksualus karalius ar karalienė


Nyderlandų sosto paveldėtoja princesė Amalija galėtų tapti karaliene, net tuo atveju, jei sudarytų santuoką su moterimi. „Vyriausybės nuomone, sosto paveldėtojas gali susituokti su tos pačios lyties asmeniu ir nemato jokių teisinių kliūčių, kurios neleistų sosto paveldėtojui susituokti su tos pačios lyties asmeniu. Taigi, ministrų kabinetas nemano, kad sosto paveldėtojas ar karalius turėtų atsisakyti sosto, jei norėtų susituokti su tos pačios lyties asmeniu“, – sakė ministro pirmininko pareigas einantis Markas Rutė (Mark Rutte).


Asociatyvi Alice Alinari/Unsplash nuotr.


Valdas Gabrys, jarmo.net

redakcija@jarmo.net


Nors pati Amalija, kuriai dabar yra 17 metų, niekada nekalbėjo apie savo lytinę orientaciją ar planus tekėti artimiausiu metu, tačiau diskusijas pakurstė neseniai pasirodžiusi knyga „Amalija, pareiga tave šaukia“, kurioje monarchijos ekspertas Piteris Revinkelis teigia, kad vadovaujantis konstitucijos nuostatomis, princesė turėtų atsisakyti sosto, jei norėtų susituokti su tos pačios lyties asmeniu.

Vis dėlto klausimų lieka dėl tokios karališkosios poros vaikų statuso (įvaikintų, spermos donoro ar surogatinės motinystės keliu susilauktų vaikų). „Manau, kad šis klausimas bus išspręstas parlamente. Bet tai yra teoriniai svarstymai. Viskam savas laikas, šiuos klausimus siūlau spręsti, kai kils būtinybė“, – sakė M. Rutė.

Parengta pagal Euronews
Naujesnė Senesni