Žmogaus teisių centras mano, kad Partnerystės įstatymo projektas keliauja ne ta linkme, kuria turėtų

Lyčiai neutralios Partnerystės įstatymo projekto rengėjai praneša, kad projektas jau patobulintas ir šiuo metu yra ruošiamasi jo registravimui Seime. Lietuvos žmogaus teisių centras išreiškė poziciją, kad nors ir palaiko įstatymo teikimą, vis tik organizacija tikisi, kad projektas pajudės „kiek kita kryptimi nei keliaujama dabar".

LGBTQ+ teisių palaikytojų piknikas, surengtas 2021-ųjų gegužę prie Vilniaus Baltojo tilto | Jono Valaičio/jarmo.net


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Tikisi kitos krypties

„Palaikome idėją tęsti įstatymo registravimą, teikimą ir tolesnį procesą parlamente. Įstatymas svarbus įvairioms bendruomenėms Lietuvoje – tiek LGBTQ+, tiek ir heteroseksualioms poroms, nenorinčioms ar negalinčioms sudaryti santuokos, bet kurioms reikalinga teisinė santykių apsauga ir garantijos", - teigiama Centro pranešime.

Tačiau kartu išreiškiamas ir apgailestavimas, jog šiuo metu įstatymas pernelyg kompromisinis ir negarantuoja tokios teisinės apsaugos, kokios reikėtų.
 
„Vis dėlto laikomės pozicijos, jog Partnerystės įstatymas turi apibrėžti aukščiausius standartus, o jo pagrindinis tikslas – kuo geriau apsaugoti Lietuvos gyventojų teisėtus lūkesčius bei interesus, užtikrinti jų orumą.

Tikimės, jog projekto svarstymo metu Seime, projektui nukeliavus iki komitetų, Partnerystės įstatymas pasuks kiek kita kryptimi nei keliaujama dabar, t. y. bus ne mažinamos teisių apimtys, o didinama teisinė apsauga faktinėje partnerystėje gyvenančioms poroms ir partnerystėje augantiems vaikams", - dėstoma pareiškime. 

Koreguotą variantą teiks rudens sesijoje

Jarmo.net primena, kad pavasario sesijos metu teiktas Partnerystės įstatymas nepraėjo teikimo stadijos ir buvo grąžintas tobulinimui.

Atsižvelgiant į prezidento Gitano Nausėdos ir įvairių struktūrų išsakytą poziciją, įstatymas pakoreguotas taip, jog partnerystė įstatymą nebėra grindžiama „pastoviais, emocinio prieraišumo, tarpusavio supratimo, atsakomybės, pagalbos, pagarbos ir (ar) panašiais ryšiais bei savanorišku apsisprendimu prisiimti tam tikras teises ir pareigas“.

T. V. Raskevičius žiniasklaidai yra pareiškęs, kad partnerystė patobulintame variante numatyta kaip bendras gyvenimas kartu nesusituokus.

Be to, partnerystę bus galima sudaryti tik pas notarus, o ne Metrikacijų skyriuose, kaip tai buvo numatyta anksčiau. Taip pat įstatyme nėra apibrėžiamos jokios nuostatos, susijusios su tos pačios lyties asmenų sudarytose šeimose augančiais vaikais.

Anot vieno iš įstatymo rengėjų T. V. Raskevičiaus, už naujai teikiamą Partnerystės įstatymo projektą turėtų balsuoti dvidešimčia daugiau parlamentarų nei anksčiau.
Naujesnė Senesni