Dėl į Iraką išsiunčiamų migrantų LGBTQ+ teisių aktyvistas žeria priekaištus: jiems ten nesaugu

LGBTQ+ žmonių teises ginančios Tolerantiško jaunimo asociacijos (TJA) vadovas Artūras Rudomanskis teigia, kad LGBTQ+ asmenims tiek Baltarusija, tiek kilmės šalys artimuosiuose rytuose nėra saugios. Tiesa, nemažai prieglobsčio prašymų, pateiktų Lietuvoje, yra atmetama.

Migrantai siunčiami atgal į jų kilmės šalis | Asociatyvi pexels.com nuotr.


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Iš Baltarusijos pusės Lietuvos sieną kirtę asmenys, kurių dauguma pabėgo iš artimųjų rytų, yra siunčiami namo nepaisant to, kad nebūtinai kilmės šalyse gali būti pasitikti draugiškai. Baimė apėmusi LGBTQ+ asmenis.

Nors Migracijos departamentas skelbia nagrinėjantis pabėgėlių prieglobsčio prašymus, tačiau prieglobstis jiems suteikiamas retai. Jarmo.net surinkti duomenys rodo, kad Migracijos departamentas atmetė ir ne vieno LGBTQ+ migranto iš Irako prieglobsčio prašymą, nors, kaip nurodė šie asmenys, jiems kilmės šalyje gresia pavojus sveikatai ir gyvybei. 

Viename iš prašymo svarstymų Migracijos departamentas homoseksualiam irakiečiui pareiškė, kad nors jo gyvenamajame mieste yra įvykę smurtinių nusikaltimų, tačiau kitame miesto rajone jis visiškai saugus. Apie tai jarmo.net rašė šioje publikacijoje: Bagdado rajone užpultam homoseksualiam pabėgėliui Migracijos departamentas pareiškė - kitame rajone jis saugus

 
„LGBT+ žmonėms jų kilmės šalys ir Baltarusija nėra saugios. Negalima visų migrantų suplakti į vieną, nes visos asmenų istorijos ir atvejai yra individualūs", - teigia A. Rudomanskis.

Be to, LGBTQ+ teisių aktyvistas priekaištauja ir dėl viešojoje erdvėje iš valstybės pareigūnų dažnai girdimos frazės „nelegalūs migrantai". 

„Nelegaliais migrantais negalime vadinti. Kol neišnagrinėtos bylos jei nevykdomas baudžiamasis procesas nelaikoma nusikaltus irgi. Negalima nuteikinėti žmonių prieš migrantus", - trečiadienį savo „Facebook" paskyroje rašė A. Rudomanskis.

A. Rudomanskis | Asmeninio albumo nuotr.


Kiek anksčiau TJA vadovas lankėsi pabėgėlių stovykloje Lietuvoje. Joje specialiai įkurtas sektorius LGBTQ+ asmenims.

Tuo metu BNS penktadienį, lapkričio 26-ąją pranešė, kad kitą savaitę turėtų būti išnagrinėti visi neteisėtai Lietuvos ir Baltarusijos migrantų prieglobsčio prašymai. Taip pažadėjo vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Pasieniečiams prie Baltarusijos sienos ėmė talkinti kariai | kariuomene.lt nuotr.


„Kitą savaitę turi būti išnagrinėti visi prieglobsčio prašymai. Liko gal keli šimtai. Matome, kad tikriausiai bus asmenų, kurie negaus prieglobsčio“, – penktadienį žurnalistams Kapčiamiestyje, Lazdijų rajone, sakė ministrė, praneša BNS.

Skaičiuojama, kad Migracijos departamentas prieglobstį kol kas suteikė 10 neteisėtų migrantų, o tuo metu prieglobstis nesuteiktas net 2,5 tūkst. pabėgėlių. Dar 482 migrantų atžvilgiu prieglobsčio procedūra nutraukta, teigiama BNS pranešime.

Agnė Bilotaitė | Seimo kanceliarijos/Olgos Posaškovos nuotr.

Nuo rugpjūčio pradžios į Lietuvą neįleista per 7,4 tūkst. asmenų, kai pasieniečiams buvo duotas nurodymas apgręžti Lietuvos sieną kirsti mėginančius migrantus.

Lietuvoje dėl kilusios migrantų krizės, kurią sukėlė Baltarusijos neteisėtas prezidentas Aleksandras Lukašenka, paskelbta ekstremali situacija, o Seimas Lietuvos pasienyje mėnesiui įvedė ir nepaprastąją padėtį.
Naujesnė Senesni