Jungtinėse Valstijose susiduriant su kraujo krize, raginama svarstyti ribojimų LGBTQ+ donorams panaikinimą

Amerikos Raudonasis Kryžius skelbia apie nacionalinę kraujo krizę. Šalis susiduria su didžiausiu kraujo trūkumu per daugiau nei dešimtmetį. Tačiau LGBTQ+ asmenys, norintys paaukoti kraujo, vis tiek susiduria su ribojimais. Orientacija Jungtinėse Valstijose vis dar tapatinama su rizikinga seksualine elgsena. 

Asociatyvi Anna Shvets/Pexels.com nuotr.


jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Raudonasis kryžius kartu su Amerikos kraujo centrais bendrame pareiškime nurodė, kad kasdien trūksta tam tikrų kraujo tipų donorų.

Dėl nerimą keliančio kraujo trūkumo keli įstatymų leidėjai ir LGBTQ+ teisių aktyvistai paragino JAV Maisto ir vaistų administraciją (FDA) pakeisti diskriminacinę tvarką, pagal kurią homoseksualiems, biseksualiems vyrams, taip pat ir kitiems LGBTQ+ asmenims neleidžiama aukoti kraujo.

Pasirašytu laišku, kuriame raginama nutraukti diskriminacija, socialiniuose tinkluose pasidalijo Kalifornijos kongresmenė Katie Porter.

Laiške teigiama, kad šiuo metu galiojanti FDA tvarka „ir toliau stigmatizuoja gėjus bei biseksualius vyrus“, o taip pat „kenkia didelėms pastangoms užtikrinti tinkamą ir stabilų kraujo tiekimą nacionaliniu mastu“.

Šį laišką taip pat pasirašė Niujorko kongresmenė Alexandria Ocasio-Cortez, Priežiūros ir reformų komiteto pirmininkė Carolyn Maloney bei Piliečių teisių ir pilietinių laisvių pakomitečio pirmininkas Jamie Raskinas.

1983 m. JAV Vyriausybė vyrams, turėjusiems lytinių santykių su kitais vyrais, uždraudė visam gyvenimui duoti kraujo. Toks draudimas buvo paskelbtas AIDS krizės JAV įkarštyje. Tik 2015 metais draudimas iki gyvenimo pabaigos duoti kraujo pakeistas reikalavimu susilaikyti nuo lytinių santykių bent vienerius metus, kad homoseksualus vyras įgytų teisę aukoti kraujo. Šis laikotarpis 2020 metų balandžio mėnesį buvo sutrumpintas dėl pandemijos metu išryškėjusios kraujo trūkumo krizės.

Šiuo metu pagal galiojančias rekomendacijas, homoseksualus vyras negali lytiškai santykiauti likus mažiau nei 3 mėnesiams iki kraujo davimo.

Tokia tvarka visus LGBTQ+ asmenis tapatina su tais, kurie elgiasi rizikingai. Homoseksualūs vyrais dėl tokios diskriminacinės politikos jaučiasi stigmatizuojami. O štai sveikatos ekspertai pabrėžia – rizika susirgti ŽIV, AIDS ar kitomis lytiškai plintančiomis ligomis susijusios ne su seksualine orientacija, o su rizikingu seksualiniu elgesiu: dažna lytinių partnerių kaita, apsaugos priemonių nenaudojimu ir pan.

LGBTQ+ aktyvistas Jay'us Franzone'as „NBC News" teigė, kad kraujo trūkumo problema yra „pačios FDA sukelta krizė“. Pasak J. Franzone, FDA turi teisę pakeisti tvarką ir tai galėtų padaryti bet kada.

„Vienintelis dalykas, kuris juos stabdo, yra fanatizmas ir baimė“, - įsitikinęs J. Franzone.

Daugiau nei 20 senatorių taip pat ne kartą ragino FDA panaikinti gėjams ir biseksualiems vyrams ribojimus duoti kraujo.

Senatoriai, vadovaujami Viskonsino demokratės Tammy Baldwin, adresavo laišką Sveikatos ir žmogiškųjų paslaugų sekretoriui Xavier Becerra ir laikinai pareigas einančiai FDA komisarei Janet Woodcock.

Laiške teigiama, kad bet kokia tvarka, kuri „ir toliau kategoriškai išskiria LGBTQ+ bendruomenę, yra diskriminuojanti ir neteisinga“.

Laiške taip pat pabrėžiama: „Atsižvelgiant į pažangą kraujo tikrinimo ir saugos technologijų srityje, homoseksualių ir biseksualių vyrų (kraujo aukojimo, – jarmo.net) ribojimo tvarka nėra moksliškai pagrįsta".
Naujesnė Senesni