Nubausti galimai neapykantą kursčiusį vyrą Kauno apylinkės teismui tapo tikru iššūkiu

Apie neapykantos komentarą, nukreiptą prieš LGBTQ+ asmenų grupę, teisėsaugai pranešęs homoseksualus vaikinas iš komentaro autoriaus nesulaukė nei atsiprašymo, nei pasiūlymo atlyginti neturtinę ir turtinę žalą. Tad nukentėjusysis ir kaltinamasis nesusitarė. Tai tapo kliūtimi bylą perduoti Kauno apylinkės teismui, kuris turėjo nubausti komentarą parašiusį vyrą.

Asociatyvi teismai.lt nuotr.


jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Kauno apylinkės teismui praėjusių metų gruodžio 2-ąją perduota baudžiamoji byla, kurioje Darius P. kaltinamas neapykantos kurstymu prieš LGBTQ+ asmenų grupę.

Bylos duomenimis, Darius P. praėjusių metų liepos 31-ąją socialiniame tinkle „Facebook" po vienu tekstu parašė komentarą, iš kurio turinio matyti tokio pobūdžio informacija, kurios pasakymu skleidžiama neapykanta LGBT grupei, skiriamai seksualinės orientacijos, įsitikinimų ar pažiūrų pagrindu. Prokurorai padarė išvadą, kad jis viešai tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą, kurstė diskriminuoti žmonių grupę dėl seksualinės orientacijos.

Tačiau Kauno apylinkės teismas gruodžio 8-ąją nusprendė bylą perduoti prokurorui trūkumams pašalinti. Esą nebuvo išspręstas civilinio ieškinio klausimas.

Kauno apylinkės prokuratūros prokurorė Rita Poškienė apskundė tokį Kauno apylinkės teismo sprendimą ir nurodė, kad teismas turi visas procesines galimybes pašalinti tam tikrus byloje esančius trūkumus ar neaiškumus, tame tarpe ir išspręsti civilinio ieškinio, kuris gali būti paduotas iki įrodymų tyrimo teisme pradžios, klausimą. Tokiais atvejais grąžinti bylos prokurorui, anot jos, nėra jokios būtinybės.

Prokurorės skundą nagrinėjęs Kauno apygardos teismas konstatavo, kad duomenų, kokia buvo padaryta žala dėl Dariaus P. parašyto komentaro, baudžiamosios bylos medžiagoje nėra. Anot teismo, nukentėjusysis civilinio ieškinio nepateikė, todėl prokurorė neturėjo galimybės įvertinti, kokia turtinė ar neturtinė žala jam buvo padaryta.

„Apygardos teismas, turėdamas omenyje minėtą teismų praktiką, neįžvelgia pagrindo išvadai, kad teismui vertinant, jog kaltininkas neatlygino padarytos žalos ir nesusitarė dėl jos atlyginimo ar pašalinimo, bylos perdavimas prokurorui yra galimas ir proceso trukmės aspektu racionalus sprendimas. Apygardos teismas konstatuoja, kad šiuo atveju kilusios abejonės dėl teismo baudžiamojo įsakymo priėmimo proceso gali būti pašalintos priėmus nutartį perduoti bylą nagrinėti teisme ir išnagrinėjus bylą bendrąja tvarka", – rašoma nutartyje.

Kauno apygardos teismo teisėja Svetlana Jurgaitienė sausio 5–ąją nusprendė prokurorės pareiškimą dėl proceso užbaigimo teismo baudžiamuoju įsakymu bei baudžiamosios bylos medžiagą grąžinti nagrinėti Kauno apylinkės teismui.
Naujesnė Senesni