Kadencijai įpusėjus Nausėda atsiskleidė kaip ultrakonservatyvus prezidentas

Trečiadienį sueina lygiai du su puse metų, kai prezidentas Gitanas Nausėda eina pareigas. Tai – kadencijos pusiaukelė. Vis garsiau kalbama apie tai, kad kai kurie šalies vadovo pareiškimai ir elgesys orientuoti į mėginimą įtikti rinkėjams, kad būtų galima laimėti rinkimus ir eiti pareigas antrą kadenciją. Vis tik prezidento pažiūros gali pakišti kojas siekiant liberalesnių rinkėjų balsų.

A. Duda ir G. Nausėda | lrp.lt nuotr.


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Nausėdą vadina ultrakonservatyviu

Portalui lrt.lt politologas, Mykolo Romerio universiteto (MRU) Komunikacijos fakulteto docentas Virgis Valentinavičius teigė, kad G. Nausėda yra išreiškęs savo mintis ir pažiūras tiek LGBTQ+ bendruomenės lygiateisiškumą, lyčių lygybės, Stambulo konvencijos. Pasak jo, šalies vadovas yra ultrakonservatyvus. Tai esą patvirtina ir susitikimai su kai kuriomis visuomenės grupėmis, pavyzdžiui, save „basomis mamomis" vadinančiomis veikėjomis. 

Pasak V. Valentinavičiaus, G. Nausėda mėgina save tapatinti su buvusia valdančiąja dauguma – Lietuvos valstiesčių ir žaliųjų sąjunga, Darbo partija, Lietuvos lenkų rinkimų akcija. 

Naujienų Agentūra ELTA rašo, kad Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen pripažįsta, kad per du su puse metų, kai G. Nausėda eina prezidento pareigas, tapo aiškiau, kokioms visuomenės grupėms G. Nausėda atstovauja. Ji pabrėžia, kad tam tikros skirtys, išryškėjusios tarp prezidento ir valdančiųjų, yra natūralios, bet jos neturėtų trikdyti konstruktyvaus bendradarbiavimo.

„Manau, kad pusiaukelė yra tas laikas, kai prezidento pozicijos daugeliu klausimų išsigrynino, pasidarė aiškiau, kokioms visuomenės grupėms jis atstovauja. Tame yra ir pliusų, ir minusų, nes šiek tiek susiaurina atstovavimo ratą“, – „Žinių radijui“ teigė V. Čmilytė-Nielsen, rašo ELTA.

Pasveikino homofobiško judėjimo dalyvius

G. Nausėda yra viešai išdėstęs savo požiūrį, tos pačios lyties asmenų poros nėra šeima, nes esą jie nesudarę santuokos. Tiesa, buvęs Konstitucinio teismo teisėjas Dainius Žalimas po tokio svarstymo iš prezidentūros pareiškė, kad prezidentas mėgina kvestionuoti Konstitucinio teismo sprendimus. Mat tiek 2011 metais, tiek 2019 metais priimtuose sprendimuose šis teismas yra pasisakęs, kad Konstitucijos požiūriu šeima yra neutrali lyčiai, ją gali sudaryti ir tos pačios lyties asmenys, tačiau santuoką – išskirtinai tik vyras ir moteris. 

Be kita ko, praėjusių metų vasarą G. Nausėda komentavo, kad būtų vetavęs Partnerystės įstatymą, jeigu Seimas būtų jį priėmęs. Šiuo įstatymu dalis Seimo narių siekė pripažinti ir vienalyčių porų partnerystę, tačiau Seime neįveikta net pateikimo stadija. 

Vienas iš įstatymo rengėjų Tomas Vytautas Raskevičius kvietė prezidentą susitikti ir aptarti šio įstatymo, tačiau G. Nausėda susitikti su Laisvės frakcijos atstovu nėra linkęs. Tačiau rudenį jis susitiko su LGBTQ+ vaiko mama Rasa Račiene. Po susitikimo prezidento patarėjas Povilas Mačiulis vengė frazės „LGBTQ+" ir pareiškė, jog kalbėti apie konkrečias Partnerystės įstatymo nuostatas nepanoro, nes neva tai daryti per anksti. 

O štai praėjusių metų gegužės 15-ąją Vilniuje, Vingio parke įvykus šeimų maršo akcijai, kuri buvo nukreipta prieš LGBTQ+ bendruomenės lygiateisiškumą, G. Nausėda pasiruošė iš anksto ir atsiuntė organizatoriams bei dalyviams vaizdo sveikinimą.

Spalio mėnesį G. Nausėda susitiko su Lenkijos prezidentu Andrzejumi Duda, 2020 metais pareiškusiam, kad LGBTQ+ yra „blogiau nei komunizmas".  
Naujesnė Senesni