Sausio 13-ąją homofobai ir antivakseriai prie Seimo grasina rengti dar vieną mitingą

Prie Seimo sausio 13-osios ketinamame rengti Laisvės gynėjų dienos minėjime gali kilti neramumai. Socialiniuose tinkluose, kuriuos reiškiamas didelis nepasitenkinimas valdančiųjų veiksmais valdant COVID-19 pandemiją, plinta raginimai 12-13 val. rinktis prie parlamento „atsiimti" valstybės. Tokius ketinimus išreiškia ir veikėjai, itin uoliai kovojantys prieš LGBTQ+ žmonių lygias teises ir save vadinantys tradicinių vertybių gynėjais.

Astra Genovaitė Astrauskaitė - skiepų ir LGBTQ+ teisių priešininkė | Jarmo.net koliažas


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Vienas iš tų, kurie ketina sausio 13-ąją atvykti prie Seimo ir, kaip pats sako, paprieštarauti tariamai diktatūrai – Žydrūnas Savickas. Sportininkas dar 2019 metų lapkritį pasipiktino, jog LGBTQ+ temai nacionalinis transliuotojas LRT skiria esą per daug dėmesio.

„Kai skaitau raumenų galiūno Savicko mintis, kad jis ateis prie Sausio laužų, nes reikia atsiimti valstybę, galvoju, kad jei ne rinkėjų filtras, galėjome Seime turėti net sudėtingesnių atvejų nei Kepenis, Ąžuolas, Valkiūnas ar Gražulis", – savo „Facebook" paskyroje rašo Seimo narys Andrius Navickas.

Praėjusiais metais ne vieną protestą surengusi buvusi mokytoja Astra Genovaitė Astrauskaitė taip pat ketina dalyvauti dar viename planuojamame mitinge. Homofobiškus pasisakymus žarstanti moteris teigia besijaučianti segreguojama, kadangi yra nepasiskiepijusi ir neturi galimybių paso.

Pareiškusi, kad neleis LGBTQ+ bendruomenei lįsti į mokyklas, buvusi lietuvių kalbos mokytoja sausio 13-ąją pavadino „šėtonišku skaičiumi" ir ėmėsi savos istorijos interpretacijos – teigė, jog esą įvykiai 1991 metais nutiko sausio 12-ąją.

Astra Genovaitė-Astrauskaitė praėjusiais metais juodais dažais užpurškė LGBTQ+ spalvų perėją Vilniaus Pylimo gatvėje. Jai talkino bendraminčiai | Stop kadras


A. G. Astrauskaitė kartu su Ž. Savicku prie Seimo ketina atvykti 12 valandą. O štai teisininkas Justinas Žilinskas paskelbė nepritariantis šiam protestui. „Na, piliečiai, tai ketvirtadienį 13 val. einam antivakseriams parodyti, kad jie nenusavins S13?“, – rašė jis savo „Facebook" paskyroje.

Kaip rašo 15min.lt, kontraversiškai vertinama žurnalistė Rūta Janutienė skelbia, kad prie Seimo žmonės kviečiami rinktis ir iš Klaipėdos, Kauno, Šiaulių. Protestuotojus veš autobusai.

Skandalingais pasisakymais apie LGBTQ+ bendruomenę pagarsėjęs parlamentaras Petras Gražulis skelbia kartu su 20 Seimo narių kreipęsis į Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen. Kaip rašo 15min.lt, reikalaujama, kad po iškilmingosios renginio dalies būtų suteiktas žodis vyskupui Jonui Kauneckui, Ž.Savickui, atlikėjui Romui Dambrauskui ir juvelyrei Jurgai Lago.

Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis teigė, kad pareigūnai yra pasiruošę galimiems neramumams. 

Tuo metu Seimo kanceliarijos pranešime skelbiama, kad Laisvės gynėjų dieną, sausio 13-ąją, 12 val. prie Seimo rūmų, Nepriklausomybės aikštėje, įvyks Laisvės gynėjų dienos minėjimas ir 2021 m. Laisvės premijos įteikimo ceremonija. Šiemet pagrindinį Laisvės gynėjų dienos minėjimo renginį dėl COVID-19 pandemijos nutarta surengti atviroje erdvėje, laikantis visų saugumo priemonių.

Papildyta 2022-01-12 d. 13:05 val. R. Matonis trečiadienį spaudos konferencijoje teigė, kad kai kuriose vietose gali atsirasti fizinis barjeris. Primindamas, kuo gali baigtis neapgalvoti prie Seimo susirinksiančių asmenų veiksmai, jis sakė, kad dėl įvykių rugpjūčio 10 dieną, kai prie Seimo kilo riaušės, policija jau baigia ikiteisminį tyrimą.

Vilniaus apskrities policijos vadovas Saulius Gagas tikino, kad kai kuriose gatvėse bus ribojamas eismas.
Naujesnė Senesni