Nuomonė: tiek Raskevičius, tiek Laisvės partija taip pat atsakingi už LGBTQ+ diskriminaciją

Šiandien tęsiasi LGBT+ piliečių žeminimo šou. Konservatorius Saudargas tyčiojasi, jog su partneryste Tomas Vytautas Raskevičius bando „apžioti daugiau nei gali“. Vietoj reakcijos į patyčias koalicijoje, Laisvės partijos atstovas Mitalas teigia, jog jokių ultimatumų nebus: „Apie brūkšnius dabar kalbėti man atrodo būtų nevalstybiška.“

Asociatyvi pexels.com nuotr.


Romas Zabarauskas

Kino režisierius

Tad ir toliau bus leidžiama tyčiotis iš LGBT+ piliečių, o tie, kas nenori patyčių – suprask, antivalstybiniai. 

Ir taip kalba laisviečiai!

Toks požiūris yra tiesiog propagandinis. Supraskime svarbų faktą – dėl LGBT+ piliečių diskriminacijos kiekviena valdžia atsakinga iš naujo, visa savo apimtimi. Laisvės partija, likdama valdžioje ir atsisakydama pažadų dėl bent kompromisinės partnerystės ir kitų svarbių pokyčių, taip pat atsakinga – įskaitant Tomą Vytautą Raskevičių. 

Jeigu Laisvės partija verčia Tomą aukoti pažadus dėl savo valdžios postų – vadinasi, laikas išstoti iš šios frakcijos ir imtis ją pačią pagrįstai kritikuoti.

T. V. Raskevičius ir A. Armonaitė | Seimo kanceliarijos/O. Posaškovos nuotr.


Nuolatiniai komentarai, kad nebus jokių ultimatumų – pavyzdys visai visuomenei, kaip žeminti LGBT+ žmones. Tai siunčia žinutę, jog ir savo šeimose, darbovietėse, draugų aplinkoje reikia už(si)čiaupti, kantriai laukti stebuklo ir nesipriešinti bukagalviams stuobriams. Tai taip pat griauna dalies rinkėjų tikėjimą politika. Panašu, kad Laisvės partijos elektorato nebenori niekas, įskaitant pačią Laisvės partiją. Tada nereiktų tikėtis ir balsų.

Labai trūksta politologų ir kitų ekspertų viešumoje, galinčių blaiviai komentuoti šią situaciją. Ko gero, trukdo pačių įsitikinimai apie LGBT+ bendrapiliečių diskriminaciją kaip nereikšmingą reiškinį, o galbūt tiesiog atitrūkimas nuo šiuolaikinės realybės.

Situacija tikrai varo į neviltį, ir rašau nesitikėdamas supratimo. Viešosios erdvės rokiruotės supainiojo dalies žmonių realybės suvokimą. Vis dėlto tikėdami demokratija, turime stengtis išsakyti tiesą ir drąsinti jos blaivų matymą, kitaip pamesime bet kokius atskaitos taškus.


Rubrikoje „Pozicija" skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės. Turite ką pasakyti? Rašykite e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni