Pralaimėjęs bylą prieš Raskevičių, Lietuvos šeimų sąjūdžio vadovas gali patuštinti kišenę

Praėjusį penktadienį Vilniaus miesto apylinkės teismas paskelbė sprendimą šmeižto byloje. Joje Lietuvos šeimų sąjūdžio vadovas, anti-LGBTQ+ judėjimo „Šeimų gynimo maršas" iniciatorius Raimondas Grinevičius kaltino parlamentarą šmeižtu. Tačiau teismas nusprendė, kad jokio šmeižto nebuvo. 

R. Grinevičius pasijuto įžeistas T. V. Raskevičiaus | Jarmo.net koliažas (Seimo kanceliarijos ir pexels.com nuotr)


jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Praėjusių metų pradžioje R. Grinevičius prieš T. V. Raskevičių rinko, kaip pats sakė, parašus. Šie menami parašai – tai „Google" forma, kurią buvo kviečiami užpildyti žmonės, nepritariantys, jog T. V. Raskevičius eitų Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininko pareigas. Daug besipiktinančiųjų Seimo nario veikla kaip vieną pagrindinių jo trūkumų įvardijo atstovavimą LGBTQ+ bendruomenei.

Nors tariamų parašų rinkėjai skelbė surinkę jų net virš 300 tūkst., LRT atlikto tyrimo duomenimis, parašus sukūrė programinis kodas, taigi, jie suklastoti.

Apie tai paskelbė ir pats T. V. Raskevičius. Tačiau dėl pastarojo žodžių R. Grinevičius pasijuto apšmeižtas ir įžeistas.

Kaip rašo alfa.lt, Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėja Kristina Lysionok sausio 28-ąją paskelbė, jog R. Grinevičius neįrodė, kad Seimo narys jį apšmeižė, kai apkaltino parašų klastojimu. Viena ieškinio dalis – atmesta, o kita – nutraukta.

K. Lysionok sprendime pažymėjo, kad R. Grinevičiaus ieškinyje išdėstyti priekaištai, jog neva T. V. Raskevičiaus žodžiai pakenkė jo reputacijai ir neatitiko tikrovės, nepagrįsti jokiais įrodymais.

Nors toks teismo sprendimas  per 30 dienų gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos teismui, tačiau jei R. Grinevičius to nepadarys, jam pačiam teks atlyginti Seimo nario patirtas bylinėjimosi išlaidas. O jos siekia maždaug 3,2 tūkst. eurų.

Į teismą R. Grinevičius kreipėsi siekdamas, jog T. V. Raskevičius jo atsiprašytų už praėjusių metų liepą „Youtube" kanale „KiTaipTv“ transliuotoje laidoje ištartus žodžius, kurie skambėjo taip: „paaiškėjo po keleto mėnesių, kad absoliuti dauguma tų parašų buvo suklastota ir ten tų originalių parašų buvo viso labo keli tūkstančiai. Tai ar buvo šitas faktas kažkaip iškomunikuotas, ar buvo į jį atsižvelgta? Tie patys maršo organizatoriai tikrai labai daug ant tos peticijos statė ir jie padarė kažkokias išvadas ir išleido kažkokias komunikacijos žinutes, ir apsimetė, kad to tiesiog nevyksta. Tai galbūt galima sutikti, kad tam tikro manipuliavimo tam tikrais faktais galima ir abejoti.“

T. V. Raskevičius teisme aiškino, kad R. Grinevičiaus vardo ar pavardės neminėjo. Politikas teigė, kad rėmėsi informacija, paskleista žiniasklaidoje.

Teismas nustatė, kad Seimo narys rėmėsi 2021 m. gegužės 13 dieną lrt.lt paskelbta publikacija „Smūgis Šeimų maršo organizatoriams – buvo klastojami parašai dėl Raskevičiaus atstatydinimo“. Joje atskleista, kad programišius iš viso sugeneravo ir tariamų parašų rinkėjams išsiuntė 295 tūkst. atsitiktinių vardų ir pavardžių. Publikacijoje teigiama, kad taip buvo pasielgta siekiant atskleisti saugumo ir skaidrumo spragas.


Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni