Rudomanskis: Dobrovolskos įsakymas dėl translyčių kelia nerimą, kad Lietuva nepriims Lyties keitimo įstatymo

Teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska pasirašė įsakymą, kuriuo supaprastinama tvarka translyčiams asmenims pasikeisti asmens dokumentus, kai turimi dokumentai neatitinka lyties. Tačiau žmogaus teisių aktyvistas, LGBTQ+ organizacijos TJA vadovas Artūras Rudomanskis nuogąstauja, kad šios kadencijos Seime nebus įgyvendintas pažadas priimti Lyties keitimo įstatymą. 

E. Dobrovolska ir A. Rudomanskis | Jarmo.net koliažas (Teisingumo ministerijos, Seimo kanceliarijos ir freepik.com nuotr.)

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net 

A. Rudomanskis teigė E. Dobrovolskos įsakymą iš dalies vertinantis teigiamai, kadangi dokumentų pasikeisti nebereikės teisme, o lems ir mažesnes išlaidas. Pasak jo, tokia situacija gali būti laimėjimas. 

„Tačiau pradedu nuogąstauti, ar visgi tokie kosmetiniai pataisymai nėra ženklas, kad šios kadencijos valdžia neįgyvendins savo pažado priimti Lyties keitimo įstatymą", - savo „Facebook" paskyroje teigė A. Rudomanskis. 

Evelina Dobrovolska | Stop kadras


Pasak jo, dar 2007 metais Europos žmogaus teisių teismas (EŽTT) pripažino Lietuvą pažeidus 𝘓. teisę į privataus ir šeimos gyvenimo gerbimą. Bylos duomenimis, mūsų šalyje egzistuoja tam tikra įstatymų leidybos spraga, susijusi su lyties pakeitimo operacijomis. EŽTT konstatavo, kad pareiškėjas yra atsidūręs kankinančioje nežinioje dėl savo privataus gyvenimo ir tikrosios tapatybės pripažinimo“.

A. Rudomankis priminė, kad EŽTT įpareigojo atlyginti pareiškėjui patirtą žalą ir priimti specialų įstatymą dėl lyties keitimo. Tačiau nors Lietuva pareiškėjui sumokėjo 40 tūkst. eurų neturtinės žalos, tačiau nepriėmė reikiamo Lyties pakeitimo įstatymo. 

Seimo kanceliarijos nuotr.


2014 m. Europos Tarybos Ministrų Komitetas šiuo metu vykdo periodinę valstybės pažangos priežiūrą.

„Todėl manau, kad siekiant pagrįsti, kad daroma pažanga, yra parengta visa eilė smulkių kosmetinių priemonių - 2021 m. pradžioje priimtas įsakymas nebedraudžiantis translyčiams asmenims tapti notarais, advokatais, teisėjais; rugsėjį patvirtinta medicininių paslaugų translyčiams asmenims teikimo tvarka. Nors teisės aktų projektai dėl supaprastintos dokumentų keitimo tvarkos buvo parengti dar 2017 metais, jie perkurti ir pateikti tik 2021 m. pabaigoje", - teigė A. Rudomanskis, bet pabrėžė, kad  esminis problemos sprendimas būtų Lyties keitimo įstatymo priėmimas. 

Anot jo, Laisvės partija žadėjo per 100 dienų pateikti 3 įstatymų projektus, svarbius LGBTQ+ asmenims ir vienas iš jų – Lyties keitimo įstatymas. 

„Choose Klaipėda" asociatyvi nuotr.


„Reikia pastebėti, kad dar prie ministrės Mildos Vainiūtės buvo parengtas Lyties keitimo įstatymo projektas, kurio rengime dalyvavo daug ekspertų, deja, jis šiuo metu guli Laisvės partijos kuruojamos ministerijos stalčiuose.
 
Taigi, visa ši kosmetika signalizuoja labai liūdną žinią, kad šioje kadencijoje greičiausiai neatsiras valios priimti taip reikalingą įstatymą, o Europos Tarybos priežiūros tvarka bus apeita smulkiais pasiteisinimais, kad kažkas yra daroma.

Nenoriu būti blogu pranašu translyčiams žmonėms, bet jei ateinančių metų Seimo pavasario sesijos plenariniame posėdyje nebus pateiktas Lyties keitimo įstatymo projektas, reikia manyti, kad pagrindinis translyčių asmenų klausimas iš esmės nebus išspręstas ir iki 2030 metų. Todėl siūlau netylėti, kai dar yra gera proga pokyčiams", – dėstė A. Rudomanskis.


Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni