Vengrijos ir Lenkijos dešinieji pralaimėjo teisinį ginčą prieš ES: šalims atsisakyta skirti milijardus eurų

Vengrija ir Lenkija pralaimėjo teisinį ginčą prieš Europos Sąjungą (ES), kuri yra numačiusi, kad milijardinės investicijos skiriamos tik toms šalims, kurios laikosi Bendrijos demokratinių standartų.

Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas | Europai Bizottsag (Vegel Daniel)/flickr.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Europos Teisingumo Teismas (ETT) nusprendė, kad teisinės valstybės principų laikymasis yra narystės Sąjungoje sąlyga, trečiadienį pranešė bbc.com

Vengrija ir Lenkija pastaraisiais metais kaltinamos nusižengimais žmogaus teisių ir demokratijos standartams. Vengrija sulaukė itin aršios kritikos dėl priimto „gėjų propagandos" įstatymo, nuolat blogėjančios LGBTQ+ bendruomenės teisinės padėties, o tuo metu Lenkija jau ne vienerius metus sulaukia raginimų atšaukti šalies regionuose paskelbtas „zonas be LGBT", o taip pat ir užtikrinti teismų nepriklausomumą.

ETT nusprendė, kad ES biudžeto lėšos gali būti skiriamos tik tais atvejais, kai valstybės laikosi ES principų, o jų skyrimas šalims, kurios šio reikalavimo nevykdo, gali būti traktuojamas kaip tokių principų pažeidimas.

Teismas pabrėžė, kad visos ES valstybės narės įsipareigojo laikytis bendrų vertybių, tokių kaip teisinės valstybės užtikrinimas, solidarumas. Anot ETT, šalys privalo sugebėti apginti šias vertybes.

Tiek prieš Lenkiją, tiek prieš Vengriją Europos Komisija (EK) praėjusiais metais pradėjo tyrimą dėl pažeidimų, o savo ruožtu šio šalys siekė per teismą panaikinti ES mechanizmą, neleidžiantį joms gauti paramos. Dešiniųjų jėgų valdomoms Lenkijos ir Vengrijos vyriausybėms atsisakyta iš ES biudžeto skirti milijardus eurų.

ETT paminėjo, kad Lenkija ir Vengrija taip pat linksniuojamos ir dėl žiniasklaidos, nevyriausybinių organizacijų veiklos varžymo.

BBC praneša, kad EK pirmininkė Ursula von der Leyen pareiškime teigė, kad teisinės valstybės mechanizmu siekiama apsaugoti ES biudžetą visų ES piliečių labui.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni