Z. Vaišvila mėgina susidoroti su nepatogia žiniasklaida: VRK atsisakė nagrinėti skundą prieš jarmo.net

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) atsisakė nagrinėti Nepriklausomybės akto signataro Zigmo Vaišvilos skundą prieš LGBTQ+ teisių portalą jarmo.net po to, kai šioje žiniasklaidos priemonėje buvo atsisakyta paskelbti politiko tekstą. Apie tai viešojoje erdvėje patvirtino pats Z. Vaišvila.

Zigmas Vaišvila | O.Posaškovos/Seimo kanceliarijos nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Referendumo iniciatyvinės grupės, siekiančios sumažinti referendumui inicijuoti būtinų piliečių parašų skaičių nuo 300 tūkst. iki 100 tūkst., iniciatorius po jarmo.net publikacijos pasijuto įžeistas. Dėl tariamo garbės ir orumo įžeidimo Z. Vaišvila jarmo.net publikaciją „Tarp prieš LGBTQ+ bendruomenę nusiteikusių parašų dėl referendumo iniciatorių - veikėjas, linksniuojamas saugumiečių ataskaitose" apskundė Visuomenės informavimo etikos komisijai.

Skunde paminėta ir delfi.lt publikacija, tad nėra iki galo aišku, ar šiai žiniasklaidos priemonei politikas irgi turi priekaištų. 

Tačiau prieštaringai vertinamas visuomenės veikėjas skundu žurnalistų etikos sargams neapsiribojo. Vyras kreipėsi ir į VRK. Ši tyrimą, anot Z. Vaišvilos, pradėti atsisakė. Dėl to Nepriklausomybės akto signataras kreipėsi į teismą. Pastarasis turėtų įvertinti VRK sprendimo pagrįstumą.

Z. Vaišvila teigia, kad portalas jarmo.net neva paskleidė tikrovės neatitinkančią, garbę ir orumą žeminančią informaciją. 

Tiesa, jarmo.net minėtoje publikacijoje rėmėsi ne kuo kitu, o pačios referendumo iniciatyvinės grupės leidiniu „Referendumas", kurio vienoje publikacijų buvo išdėstyti sakiniai, nukreipti prieš LGBTQ+ bendruomenę. Be to, publikacijoje paminėti ir plačiai visuomenėje žinomi faktai, valstybės institucijų skleidžiama informacija. Apie tai plačiau galite skaityti čia: „Po jarmo.net publikacijos – Z. Vaišvilos reikalavimai atsiprašyti už VSD ir N. Černiauskienės grasinimai baudžiamuoju persekiojimu prieš LGBTQ+ portalą"

Jarmo.net rėmėsi leidiniu „Referendumas", kurį spaudos konferencijose demonstruoja ir pats Z. Vaišvila | Stop kadras 

Z. Vaišvilai itin užkliuvo tai, jog publikacijoje jis susietas su Rusijai palankiais judėjimais, nors tokią informaciją prieš kelerius metus paskelbė Valstybės saugumo departamentas. 

Portalas jarmo.net Visuomenės informavimo etikos komisijai pateikė atsiliepimą ir su Z. Vaišvilos skundo argumentais nesutiko.

Portalas atsisakė paskelbti Z. Vaišvilos tekstą, kadangi jame, redakcijos manymu, išdėstyta informacija nors ir yra vertintina kaip nuomonės pobūdžio, tačiau vis tiek jai turi būti taikomi tam tikri standartai, kurių nėra laikomasi „<...> atkreiptinas dėmesys, kad žodžio laisvė, nuomonių pliuralizmas nėra siejami su privalomu visų autorių, kurie kreipiasi į viešosios informacijos rengėją, tekstų spausdinimu. Pagal jarmo.net redakcinę politiką, autorių spausdinami tekstai privalo atitikti kokybinį kriterijų ir remtis ryšiu su tikrove. Ši redakcinė politika atitinka ir Visuomenės informavimo įstatymo 3 str. 3 d., pagal kurią viešoji informacija visuomenės informavimo priemonėse turi būti pateikiama teisingai, tiksliai ir nešališkai. Toks reikalavimas taikoma visai viešajai informacijai, t. y. ne tik žiniai, bet ir nuomonei. Įstatymo nuostatos reikalauja, jog viešoji informacija, taigi ir viešosios informacijos skleidėjo publikacijoje pateikta nuomonė, būtų objektyvi ir nešališka, t. y. turinti tam faktinį pagrindą", – teigiama jarmo.net atsiliepime Visuomenės informavimo etikos komisijai

Z. Vaišvila teigia, kad jarmo.net trukdo referendumo iniciatyvai, tiesa, kokiu būdu, nėra iki galo aišku. Ko gero, neaišku ir VRK, atsisakiusiai dėl portale pasirodžiusios publikacijos pradėti tyrimą.

Kol kas Visuomenės informavimo etikos komisija tyrimą dėl portalo jarmo.net publikacijos vis dar atlieka. 

„Zigmo Vaišvilos veiksmus vertiname kaip piktnaudžiavimą teisine sistema, spaudimą žiniasklaidai ir mėginimą susidoroti su jam nepatogiais žurnalistais. Manome, kad tuo turėtų susidomėti ir atsakingos institucijos, stebinčios saugumo situaciją Lietuvoje. Mėginimas darant spaudimą skleisti antivalstybinę informaciją gali kelti pavojų Lietuvos nacionaliniam saugumui", – teigia jarmo.net redaktorius Jonas Valaitis.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni