Tarp prieš LGBTQ+ bendruomenę nusiteikusių parašų dėl referendumo iniciatorių - veikėjas, linksniuojamas saugumiečių ataskaitose

„Už moters ir vyro meilę“, „Tautieti, negi Tu nusipelnei tokios nepagarbos ir atviros patyčios iš Tavęs ir Tavo šeimos!?“, „Gal mūsų tautai netinka demokratija? Gal reikia stipraus lyderio kaip Lukašenka?“ - klausia tradicinių vertybių gynėjais įsivardijantys asmenys, be kita ko, kalbantys apie žmogaus teises, bet pamirštantys neheteroseksualių Lietuvos piliečių lygybę. 

Zigmas Vaišvila, minimas VSD ataskaitose, yra vienas iš referendumo parašų kartelės mažinimo iniciatorių, stojusių į karą ir prieš LGBTQ+ bendruomenę | Jarmo.net koliažas (VSD, Seimo kanceliarijos ir jarmo.net nuotr.)


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Paskelbę karą tariamiems globalistams, save tautos gynėjais apsiskelbę žmonės jau kurį laiką leidžia prie palapinių, įrengtų netoli Seimo. Čia siekiama rinkti parašus, kuriais būtų galima inicijuoti pataisas, leidžiančias referendumui reikalingų surinkti parašų kartelę nuo 300 tūkst. sumažinti iki 100 tūkst. 

Be to, parašų rinkėjų leidiniuose skamba teiginiai, nukreipti ir prieš LGBTQ+ bendruomenę. 

Antradienio vakarą prie Seimo apsilankęs jarmo.net šaltinis pabendravo su palapinėse apsistojusiais parašų rinkėjais. Šie, pasirodo, susiduria su kliūtimis. Kalbėdama apie parašų rinkimą, viena moteris prasitarė, kad dalis žmonių nenurodo savo asmens tapatybės kortelės numerių, todėl kai kurie parašai pripažinti negaliojančiais. 

„Senutės bijo, kad apgausime, pinigus išviliosime“, – prasitarė parašus renkanti moteris.

Jarmo.net gavo ir leidinį „Referendumas", kuriame skelbiama, kad jo tiražas siekia bene 35 tūkst. egzempliorių. Jame teigiama, kad dalį finansinių aukų iniciatoriai turi grąžinti.

Parašų rinkėjai skelbia kovojantys prieš diktatūrą, bet apie LGBTQ+ asmenų lygiateisiškumą pamiršta | Jarmo.net nuotr.


Portalo jarmo.net šaltinio parašų rinkėja paklausė, ar šis yra pilnametis, mat norėjo, kad jis pasirašytų už tai, jog referendumui būtų reikalinga surinkti tik 100 tūkst. gyventojų parašų. Jam atsakinius neigiamai, moteriškė į vaikino rankas įteikė keletą leidinio „Referendumas“ numerių ir paprašė juos platinti. 

Leidinyje nurodytas ir paslaugas teikėjas – UAB „Grėsmės Nacionaliniam saugumui". Nežinia, ar buvo suteiktos tik redagavimo, ar ir spausdinimo paslaugos, tačiau portalui jarmo.net pavyko išsiaiškinti, kad šią bendrovę, portalo rekvizitai.lt duomenimis, valdo Aurimas Drižius. Pastarasis taip pat yra ir kontraversiškai vertinamo leidinio „Laisvas laikraštis" redaktorius, kuriame platinos įvairios melagienos, tarp jų – ir apie LGBTQ+ bendruomenę. 

Rekvizitai.lt duomenys


Beje, už „Laisvo laikraščio“ reklamos paslaugas dosniai atsilygino ir parlamentaras Petras Gražulis, publikavęs jame ir straipsnį, nukreiptą prieš LGBTQ+ žmonių teises dar tuo metu, kai vyko 2020 metų Seimo rinkimai. Vėliau VRK nustatė, kad P. Gražulis nedeklaravo visos šiame leidinyje reklamai išleistos pinigų sumos. Plačiau apie tai skaitykite publikacijoje: „ P. Gražulio politinė reklama kainavo dvigubai daugiau nei šis deklaravo

Iniciatyvos, kuria siekiama referendumui inicijuoti reikiamų parašų skaičių nuo 300 tūkst. sumažinti iki 100 tūkst., iniciatoriais įvardijami Zigmas Vaišvila, Nendrė Černiauskienė bei Tauras Jekalaitis. 

Vartant jų parengtą leidinį paaiškėjo, kad parašų rinkėjai susiduria ir su finansinėmis bėdomis.

„Norime atkreipti norinčiųjų paremti referendumo iniciatyvą dėmesį į tai, kad <...> jau sugražinta aukotojams apie 3000 eurų iš beveik 6000 eurų paaukotų lėšų", - rašoma leidinyje. 

Teigiama, kad taip nutiko, nes aukotojai nesilaiko įstatymų - jie nenurodo savo asmens kodų, nedeklaravę pajamų asmenys paaukoja daugiau nei 12 eurų, nors tai galima padaryti tik pajamas deklaravę žmonės. Be to, draudžiamos ir juridinių asmenų aukos. 

Be kita ko, viename tekstų, kurio autoriumi nurodytas Vaidotas Žygas, teigiama, kad esą „Europos valstybės yra pažeistos marksistinio vėžio“, o tuomet tęsiama: „Deja, šis parazitas davė apie save žinoti ir atskleidė savo tikrąjį veidą su kūju ir pjautuvu, bei savo vaivorykštinėmis vėliavomis priešakyje“. Pastarasis sakinys neabejotinai nukreiptas prieš LGBTQ+ asmenų teisių judėjimą, mat vaivorykštė tapo neheteroseksualių asmenų palaikymo simboliu. Be kita ko, V. Žygas teigia, kad žmonės niekada neturėtų būti lygūs, nes esą tokia yra gamta.

Tarp iniciatorių – abejotinos reputacijos veikėjai 

Verta atkreipti dėmesį į tai, kad viena iš referendumo iniciatyvinės grupės koordinatorių besiskelbianti Nendrė Černiauskienė dar rugpjūčio mėnesį buvo sulaikyta prie Seimo kilusių riaušių metu. Seimo nario, anti-LGBTQ+ politiko Valdemaro Valkiūno padėjėja įtariama dėl riaušių kurstymo. „Liaudies partijos" sąrašo vedlė 2020 metais nesėkmingai mėgino kandidatuoti į parlamentą, bet rinkėjų palaikymo nesulaukė. Rinkiminių debatų metu politikė teigė pasisakanti prieš tos pačios lyties asmenų porų santykių įteisinimą.

Tuo metu T. Jakelaitis socialiniuose tinkluose dalijasi N. Černiauskienės „Facebook" įrašais, jo paskyroje galima išvysti abejotino teisingumo informaciją apie COVID-19 vakcinas, kvietimus į protestus.

T. Jakelaičio „Facebook" paskyroje galima rasti ir kitų vartotojų dalijamasi abejotino teisingumo informacija, kurios „Liaudies partijos" vadovas nepašalina | Momentinė ekrano nuotr.


O štai  dar vienas koordinatorius - Zigmas Vaišvila - pagarsėjo tuo, jog nuolat rengia spaudos konferencijas Seime, į kurias beveik nepritraukia žiniasklaidos atstovų. Tiesa sakant, kartais salėse nebūna nė vieno spaudos atstovo. Nepriklausomybės akto signataras, kaip skelbia LNK žinios, dažnai reikalauja, kad valdžia atsistatydintų, be to, žmonės raginami valstybę „susigrąžinti“, pastaruoju metu temos sukasi ir apie pandemijos valdymą. Rengti spaudos konferencijas signatarams leidžia valstybės įstatymai.

Z. Vaišvila yra paminėtas ir valstybės saugumo ataskaitose, kuriose pabrėžiamas jo vaidmuo tokiuose Rusijai palankiuose judėjimuose kaip „Mūsų gretos“ arba „Būkime vieningi“.

Papildyta 2021-12-28 d. 14 val. 11 min. Jarmo.net patikslina, kad Tauras Jakelaitis yra „Liaudies partijos" vadovas, o Nendrė Černiauskienė 2020 metų vykusiuose Seimo rinkimuose buvo iškelta šios partijos kandidate pirmu numeriu. Be to, T. Jakelaičio „Facebook" paskyroje galima rasti ir abejotino teisingumo informacijos apie COVID-19 vakcinas, kuria ant minėto „Liaudies partijos" vadovo sienos dalijasi kiti socialinio tinklo vartotojai. T. Jakelaitis šios informacijos iš savo paskyros nešalina. 
Naujesnė Senesni