Po jarmo.net publikacijos – Z. Vaišvilos reikalavimai atsiprašyti už VSD ir N. Černiauskienės grasinimai baudžiamuoju persekiojimu prieš LGBTQ+ portalą

Po portale jarmo.net pasirodžiusios informacijos apie referendumo kartelės sumažinimui parašus renkančius veikėjus, Nepriklausomybės akto signataras Zigmas Vaišvila puolė dievagotis, kad referendumo iniciatorių platinimuose leidiniuose nėra informacijos, nukreiptos prieš LGBTQ+ bendruomenę. Jo atsiųstame atsakyme – prašymai atsiprašyti ir neigti informaciją, parašytą publikacijoje „Tarp prieš LGBTQ+ bendruomenę nusiteikusių parašų dėl referendumo iniciatorių - veikėjas, linksniuojamas saugumiečių ataskaitose". 

Zigmas Vaišvila | O.Posaškovos/Seimo kanceliarijos nuotr.



Jonas Valaitis, jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Buvęs Valstybės saugumo departamento direktorius Z. Vaišvila, taip pat Liaudies partijos vadovas Tauras Jakelaitis ir šeimų maršų aktyvistė Nendrė Černiauskienė skelbiasi esantys referendumo iniciatyvinės grupės nariai, renkantys parašus dėl referendumo kartelės sumažinimo. Šia iniciatyva siekiama, kad referendumų inicijavimui reikėtų ne 300 tūkst., o tik 100 tūkst. gyventojų parašų.

Portalui jarmo.net atsiųstoje pretenzijoje prašoma paneigti publikacijoje paminėtą informaciją, tačiau pačiame Z. Vaišvilos tekste – apstu netikslumų.

Be to, Z. Vaišvila savaip interpretuoja referendumo iniciatorių platinamame leidinyje „Referendumas" parašytą Vaidoto Žygo tekstą, kuriame teigiama, kad „Europos valstybės yra pažeistos marksistinio vėžio" ir „deja, šis parazitas davė apie save žinoti ir atskleidė savo tikrąjį veidą su kūju ir pjautuvu, bei savo vaivorykštinėmis vėliavomis priešakyje". Z. Vaišvila portalui jarmo.net atsiųstoje pretenzijoje aiškino, kad šis teiginys jokiu būdu nėra nukreiptas prieš LGBTQ+ bendruomenę, mat esą LGBTQ+ simboliu tapusi vaivorykštė tesudaro 6 spalvas, o vaivorykštėje žmonių akis išties išskiria 7 spalvas. Tačiau akivaizdu, kad V. Žygo tekste nėra nagrinėjamos optinės vaivorykštės savybės, o aptariami socialiniai visuomenės reiškiniai. V. Žygo minimos vaivorykštės vėliavos plačiai suvokiamos kaip LGBTQ+ teisių judėjimo simbolis. 

Nendrė Černiauskienė | Stop kadras


Be to, Z. Vaišvila teigia, kad jarmo.net pateikė neteisingą informaciją apie Nendrę Černiauskienę ir jos ryšius su „Liaudies partija", mėginusia nesėkmingai laimėti Seimo rinkimus 2020 metais. Z. Vaišvila teigia, kad „Liaudies partija" net nėra registruota Lietuvoje. Vis tik jarmo.net susipažino su Teisingumo ministerijos pateikiama informacija ir politinių partijų sąrašu, kuriame ne tik nurodoma, kad Liaudies partijai nuo praėjusių metų vadovauja Tauras Jakelaitis, bet ir užregistruotas adresas - Vilniaus g. 45-15, Vilnius. O štai VRK duomenimis, N. Černiauskienė kandidatavo į Seimą iškelta Liaudies partijos pirmuoju numeriu ir taip tapo partijos sąrašo vedle. Pralaimėjusi rinkimus, ji tapo homofobišku pasisakymu apie „lezbi šuo ir gomoseksualų pageidavimų koncerto" tenkinimą pagarsėjusio Seimo nario Valdemaro Valkiūno padėjėja, kuri riaušių prie parlamento metu buvo sulaikyta, o galiausiai jai pareikšti įtarimai dėl riaušių kurstymo. Z. Vaišvilos tekste minima, kad šie pareikšti įtarimai nėra paremti jokia bylos medžiaga. Vis tik jarmo.net neatlieka ikiteisminio tyrimo – tą daro prokuratūra, todėl šis priekaištas turėtų būti nukreiptas ne redakcijai. Apie tai, kad N. Černiauskienei išties pareikšti įtarimai dėl riaušių, ji žiniasklaidoje yra patvirtinusi ir pati.

Jarmo.net publikacijoje taip pat paminėjo, kad referendumo iniciatyvinės grupės T. Jakelaičio „Facebook" paskyroje galima rasti abejotino teisingumo informacijos apie vakcinas nuo COVID-19. Šis teiginys, anot Z. Vaišvilos, neatitinka tikrovės. Vis tik jarmo.net rėmėsi T. Jakelaičio „Facebook" paskyroje esančia informacija. Joje teigiama, kad neva nuo vakcinų žuvo daugybė žmonių. Šaltinis, kuriuo remiantis konstatuojamos tariamos žūtys nuo šios vakcinos, nenurodytas, todėl T. Jakelaičio paskyroje esanti informacija išties kelia abejonių. Nepaisant to, įrašo T. Jakelaitis nepašalino iš savo „Facebook" sienos.

Momentinė ekrano nuotr.


Be to, Z. Vaišvila teigia, kad nėra minimas jokiose viešai skelbiamose valstybės saugumo ataskaitose. Tačiau VSD kasmet pristato viešas ataskaitas – grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimus. 2015 metų viešoje ataskaitoje, pristatytoje 2016 metais, Z. Vaišvila paminėtas kaip mėginantis konsoliduoti prorusiškas jėgas. Portalo jarmo.net Z. Vaišvila prašo atsiprašyti „dėl jo susiejimo su Rusijai galimai palankiais judėjimais". Vis tik ir šis priekaištas turėtų būti nukreiptas ne redakcijai, o VSD, kurios informacija remiantis buvo parengta jarmo.net publikacija.

Pretenzijoje, be kita ko, V. Vaišvila reikalauja paskelbti ir VSD dokumentą – atsakymą jam. Vis tik jarmo.net negali nei patvirtinti, nei paneigti šio dokumento autentiškumo, be to, portalas šio dokumento ankstesnėje publikacijoje neanalizavo.

Z. Vaišvila teigė, kad jo parašyta pretenzija suderinta tiek su N. Černiauskiene, tiek su T. Jakelaičiu. Pastarieji portalui tai patvirtino. Be kita ko, N. Černiauskienė atsakyme raštu nurodė: „Taip pat pasisakau (atskira nuomone) dėl ikiteisminio tyrimo pranešimo pateikimo policijai, dėl tikrovės neatitinkančių žinių paskleidimo, pradedant baudžiamąjį procesą, neįskaitant bus ar nebus pateiktas (redakcijos) paneigimas".

Portalas jarmo.net nepateikė tikrovės neatitinkančios ir žeminančios informacijos ar kaip nors kitaip įstatymui prieštaraujančio turinio, dėl to gali tik dar kartą patvirtini publikacijoje „Tarp prieš LGBTQ+ bendruomenę nusiteikusių parašų dėl referendumo iniciatorių - veikėjas, linksniuojamas saugumiečių ataskaitose" išdėstytus faktus.
Naujesnė Senesni