E. Švobaitė apie „Memorial" uždarymą Rusijoje: Lietuva negali būti moralinis autoritetas prieš Rusijos režimą

Rusijoje Aukščiausiasis Teismas antradienį nusprendė uždaryti žmogaus teisių centrą „Memorial", kuris atstovaudavo politinių kalinių, migrantų ir LGBTQ+ bendruomenės teises. Ši organizacija buvo laikoma viena įtakingiausių Rusijoje. Lietuvoje veikiančios Gegužės 1-osios profesinės sąjungos Vilniaus skyriaus atstovė Emilija Švobaitė portalui jarmo.net tikino, kad pasiekusi žinia apie „Memorial" uždarymą ypač liūdina, tačiau ir Lietuva negali būti „moralinė lyderė" kalbant apie žmogaus teises.

„Atminimo neuždrausi", – rašoma ant protestuotojo kaukės, kuria išreiškiama pozicija dėl „Memorial" (lt. „Atminimo") uždarymo | twitter.com/ColossusDiplo


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net 

Šis Aukščiausiojo teismo žingsnis laikomas represijomis ir smūgiu prieš pilietinę visuomenę. Sprendimas Rusijoje papiktino dalį žmonių. Prie teismo salės protestuotojai skandavo „Gėda!".

 
„Šiuo metu mes nekalbame“, – po antradienį priimto Aukščiausiojo Teismo sprendimo paskelbė „Memorial" savo „Telegram Messenger“ paskyroje. 

„Memorialas“ pirmiausia palaikydavo Rusijoje atmintį apie aukas, apie nelaimes, apie represijas, bet ir tuo pačiu jis darė, ką galėjo, jog parengtų Rusiją teisinei visuomenei, teisinės visuomenės įsigalėjimui. Tas jo darbas buvo tikrai labai svarbus daug metų“, – naujienų agentūrai BNS sakė sovietmečio disidentas Tomas Venclova. 

Aktyvistai išgirdo Aukščiausiojo Teismo sprendimą | Twitter.com/AndyVermaut/


Organizacija, be kita ko, padėdavo ir Lietuvai. Vykusių ekspedicijų metu „Memorial" atstovai Rusijos gilumose padėdavo rasti ištremtus lietuvius. 

Be to, žmogaus teisių centras pasisakydavo ir už LGBTQ+ bendruomenės lygiateisiškumą, nors Kremliaus vykdoma politika – itin priešiška šiai žmonių grupei.

E. Švobaitė | Asmeninio archyvo nuotr.


LGBTQ+ eitynes Kaune organizavusios Gegužės 1-osios profesinės sąjungos atstovė E. Švobaitė tikino, kad „Memorial" uždarymas yra liūdna žinia. 

„Labai liūdna šiandien buvo išgirsti dvi žinias. Pirmąją - apie „Memorial" uždarymą. O antrąją - apie tai, kad Lietuva atsisakė įgyvendinti „Frontex" rekomendacijas dėl apgręžimo politikos.  Tai, kas vyksta Rusijoje, yra tragiška, bet mes nebegalime būti moraliniai autoritetai, nes pastaruoju metu žmogaus teisių klausimais pradedame panešėti į savo kaimynus", - teigė E. Švobaitė.

Jarmo.net primena, kad Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje migrantų padėtį stebėję Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūros „Frontex“ Fundamentalių teisių biuras rekomendavo Lietuvai iš esmės keisti vykdomą neteisėtų migrantų atstūmimo politiką: sieną neteisėtai kirtusius asmenis siųsti ne atgal į Baltarusiją, o patiems vežti į pasienio punktus, kur jie legaliai galėtų pateikti prieglobsčio prašymus, rašo lrytas.lt

Vidaus reikalų ministerijos (VRM) viceministras Arnoldas Abramavičius teigė, kad toks variantas nebus svarstomas, kadangi esą taip Lietuva grįžtų prie atvirų sienų politikos.

Jarmo.net taip pat jau rašė, kad Rusijos teisėsauga apkaltino „Memorial" atstovaujant „užsienio agentų" interesus. Rusijos aukščiausiasis teismas nurodė, kad „Memorial" mėgino kurti Sovietų Sąjungos kaip teroristinės valstybės įvaizdį. 
Naujesnė Senesni