Anti-LGBTQ+ judėjimo vedlys kratosi homofobo etiketės, bet jo puslapyje pilasi įžeidimai gėjams

Viešosios įstaigos „Kuriu Lietuvai" vadovas Simonas Streikus – vienas neseniai dienos šviesą išvydusio puslapio stoplgbtpropaganda.lt kūrėjų. Vyras teigia, kad kovodamas prieš tariamą LGBTQ+ propagandą jis laikysis krikščioniškų principų, nieko neįžeidinės, skatins pagarbią diskusiją. Tiesa, jo valdomoje „Facebook" grupėje žmonės vadinami debilais, o kuriamame puslapyje homoseksualūs asmenys pravardžiuojami iškrypėliais. Skleidžiamos ir melagienos, kad neva heteroseksualiems asmenims natūraliu būdu bus draudžiama susilaukti vaikų. Jarmo.net nusprendė išsiaiškinti, kuo tokie teiginiai ir epitetai susijęs su pagarba ir krikščioniškomis vertybėmis.

Kuriamas naujas puslapis, kuriame ketinama pateikti prieš LGBTQ+ asmenų teises nukreiptą informaciją | jarmo.net nuotr.


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net 

Apie naujai kuriamą anti-LGBTQ+ judėjimą jarmo.net rašė jau ne kartą:

Tai – trečioji šio tyrimo dalis.

Tinklalapio stoplgbtpropaganda.lt kūrėjai gąsdina:  „Visų pirma, nėra tokio dalyko kaip homoseksuali šeima, bet štai naujakalbė ją sukuria. Antra, išnyksta skirtumas tarp gėrio ir blogio, tarp padorios šeimos ir ištvirkusio gyvenimo būdo. Nebesakome “ištvirkusios šeimos”, nes jei du vyrai ar dvi moterys gyvena kartu, tai apskritai ne šeima, bet ištvirkimas".  

Negana to, čia pat pabrėžiama: „Natūralus apvaisinimas bus uždraustas". Mėginama įpiršti mintį, kad esą LGBTQ+ teisių judėjimas nukreiptas prieš heteroseksualumą, nors tokių teisinių iniciatyvų nei Lietuvoje, nei pasaulyje nėra. Pavyzdžiui, ir Lietuvoje mėgintu pateikti Partnerystės įstatymu nėra siekiama, kaip kartais melagingai mėginama teigti, uždrausti skirtingų lyčių porų santuoką. Be to, užtikrinant LGBTQ+ asmenų lygybę vargu ar nuo to iš esmės kaip nors nukentėtų heteroseksualūs žmonės.

Nepaisant to, naujo anti-LGBTQ+ judėjimo lyderis S. Streikus jaučia pareigą kovoti prieš menamą LGBTQ+ propagandą. 

Portalo jarmo.net paklaustas, kas yra „LGBTQ+ propaganda", pašnekovas į šį klausimą neatsakė. Tad kas nuo šios propagandos nukentėjo bei kaip ji pasireiškė, liko neaišku.

Prieš kurį laiką VšĮ „Kuriu Lietuvai" vadovas teigė renkantis lėšas tinklalapio stoplgbtpropaganda.lt kūrimui. Užsibrėžtas tikslas – 2 tūkst. eurų. S. Streikus patvirtino, kad lėšos jau surinktos, šiuo metu minėtam tinklalapiui ruošiamas turinys.

Puslapyje kalbama apie Dievą, remiamasi religinėmis tiesiomis, todėl pasidomėjome, ar jame pateikta medžiaga bus susijusi su mokslo žiniomis, ar labiau tikėjimo dogmomis. 

S. Streikus atsakė suvokiantis, kad ne visi žmonės yra tikintys, todėl „stengsimės, iš tikrųjų, įtraukti ir tyrimus naujausius, kiek įmanoma, žiūrėsim, matysim, kaip mums seksis". 

Tiesa, S. Streikus nepaminėjo, kad Pasaulio sveikatos organizacija XX a. pabaigoje homoseksualumą ar biseksualumą pašalino iš ligų ar sutrikimų sąrašo. Homoseksualumas nėra patologija, tačiau S. Streikus teigė bendrausiantis su mokslininkais, kurie nagrinėja šią temą. Paprašytas patikslinti, kokie tai mokslininkai, pašnekovas atsakė negalintis to padaryti. 

Paklaustas, kokie jo santykiai su gėjais bei ar dažnai jis jų turi, jog taip susirūpino LGBTQ+ tema, S. Streikus atsakė pažįstantis LGBTQ+ draugų, nėra nusiteikęs prieš juos, todėl ir kuriamame puslapyje esą akcentuos pagarbą, artimo meilę. „Skatinsime visuomenėje pagarbų santykį su jais", – prisiekinėjo vyriškis. 

Tiesa, puslapio pavadinimo „Facebook" grupėje, kurią taip pat valdo S. Streikus, asmenys, skaitantys vienos biseksualios autorės tekstus apie homofobiją ir mokantys už šį turinį, vadinami debilais. Paklausėme, kuo šis epitetas susijęs su pagarbiai diskusija. 

Momentinė ekrano nuotr.


Prieš tai dėstęs, kad daugelis šio judėjimo palaikytojų yra krikščionys, kuriems „meilės artimui įstatymas labai svarbus“, S. Streikus ėmė dievagotis: „Kas čia liečia grupę, nepasakysiu nieko, aš asmeniškai prie jos nedirbu, net nežinau. (-Bet jūs esate moderatorius arba administratorius toje grupėje?) Jo, bet tik dėl to, kad įtraukė, bet aš asmeniškai netikrinu komentarų, nedirbu prie to". 

S. Streikus teigė, kad VšĮ „Kuriu Lietuvai" iniciatyvos kitos organizacijos nepalaiko. „Ne, mes čia esame iniciatoriai, keli žmonės, kuriems tai aktualu“, – telefonu dėstė pašnekovas.

Paprašytas atsiųsti savo nuotrauką, kurią būtų galima paskelbti jarmo.net publikacijoje, S. Streikus sutiko tą padaryti, tiesa, po pokalbio persigalvojo.

Vyras vėliau atsiųstame papildomame komentare portalo redakcijai dėstė, kad „dėl mano nuotraukos. perskaičiau jūsų jau įdėtą tekstą, kuriame esu minimas. priėjau išvados, kad jame neišlaikytas gabarbus tonas. vienas iš dalykų - jūs mane pravardžiuojate "homofobu". jei norite, kad mes toliau pagarbiai bendrautume turite atsisakyti šio dalyko. Aš niekur nei viešai nei privačiai niekada nesu nei vieno LGBT žmogaus pravardžiavęs ir klijavės kažkokių etikečių" (kalba netaisyta, -jarmo.net). Tiesa, kratydamasis homofobo etiketės vyras apie jo kuriamame puslapyje prieš LGBTQ+ asmenis jau paskleistus teiginius, neva jie yra iškrypėliai, laiške neužsiminė.

Apie žodį „homofobas"

Internetinėje enciklopedijoje wikipedia.org terminas „Homofobija" apibūdinamas taip: „neklinikinės kilmės terminas, apibūdinantis neracionalią baimę homoseksualams, jų vengimą ar diskriminaciją  Homofobiškas yra būdvardinė šio termino forma, vartojama šitų savybių buvimui apibūdinti; homofobas yra daiktavardinė forma, apibūdinanti individus su „homofobiškomis“ savybėmis".

Apie tai, kad terminas „homofobas" yra įžeidus ir niekinantis, Valstybinė Lietuvių Kalbos Komisija kol kas nepasisakė
Naujesnė Senesni