Seimo pirmininkė: kolegos kritikuoja Stambulo konvenciją, bet prireikus tobulinti Lietuvos įstatymus, elgiasi paradoksaliai

Antradienį Seime parlamentarai pritarė Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymo pataisai, kuria įtvirtinamas apsaugos orderis, tačiau smurto lyties pagrindu sąvoką atmetė. Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigė, jog toks rezultatas atskleidžia, kad politikai vis dar turi tam tikrų baimėmis grįstų nuostatų. Be to, ji kritikavo politikus, kurie dėstė, jog esą įstatymo nuostatos Lietuvą priartins prie Stambulo konvencijos ratifikavimo.

Viktorija Čmilytė-Nielsen | Seimo kanceliarijos/O. Posaškovos nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Anot Seimo pirmininkės, įtampa visuomenėje yra didelė: jos padaugėjo tiek per pandemiją, tiek Ukrainoje prasidėjus karui. „Tad aš nepritarčiau tiems kolegoms Seimo nariams, kurie vakar argumentavo, kad Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje tema nėra tarp pagrindinių dabar ir yra kažkaip skaldanti. Atvirkščiai, manau, kad ji yra vienijanti, nes visi norime, kad smurto artimoje aplinkoje būtų kuo mažiau“, – dėstė V. Čmilytė-Nielsen. 

Smurto lyties pagrindu sąvokai prieštaravę politikai išreiškė nuogąstavimą, jog neva mėginama įtvirtinti Stambulo konvenciją, nors, jų teigimu, to visiškai nereikia, kadangi apsauga jau įtvirtina Lietuvos įstatymuose. Tačiau, anot V. Čmilytės-Nielsen, kai mėginama tobulinti Lietuvoje priimtus įstatymus, vėl ištraukiama Stambulo konvencijos korta.

„Visgi yra dar nenoras susieti smurtą artimoje aplinkoje su lytimi nepaisant to, kad 8 iš 10 smurto artimoje aplinkoje aukos yra moterys. Tas nenoras ir argumentas kai kurių Seimo narių naudojamas, jog jie nebalsuotų už Stambulo konvenciją, nes viskas yra mūsų įstatymuose. Bet kai įstatymus mėginama tobulinti, jie naudoja lygiai tą patį argumentą, jog nebalsuos už įstatymo tobulinimą, nes taip priartėjama prie Stambulo konvencijos. Man tai atrodo pakankamai paradoksalu“, – LRT radijo laidoje „Ryto garsai“ trečiadienį kalbėjo Seimo pirmininkė.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni