Rasai Račienei įteikti vaivorykštės ir metų proveržio apdovanojimai

Antradienį 19 valandą Valdovų rūmuose, Vilniuje, prasidėjo Nacionaliniai lygybės ir įvairovės apdovanojimai, vedami garsios laidų vedėjos Nomedos Marčėnaitės.

Rasa Račienė ir Lina Plieniūtė | LGL/A.Didžgalvio nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Apdovanojimai prasidėjo nuo įvykių Ukrainoje paminėjimo. „Žmogaus teisės kriziniu metu ne mažiau svarbios, o ypatingai svarbios. Žvelgiant į pastaruosius 2 metus, iššūkių ir krizių turėjome daug, kurie palietė mus visus ir visas“, – sakė lygių galimybių kontrolierė Birutė Sabatauskaitė ir pažymėjo, kad Rusijos karas Ukrainoje paskatino žmones prisidėti padedant nuo žiaurumų bėgantiems žmonėms.

Agresijos akivaizdoje, kalbėjo B. Sabatauskaitė, žmonės kuria, protestuoja, galvoja, kritikuoja, o kai nepavyksta – kuria iš naujo.

LRT Plius stop kadras

„Šiandien, nepaisant visko, mes susirinkome pasidžiaugti ir padėkoti“, – kalbėjo B. Sabatauskaitė ir vylėsi, kad visos krizės yra įveikiamos, nes žmonės kasdien dirba, stengiasi kurti lygybės ir pagarbos žmogui grįstą visuomenę. 

Įteiktas vaivorykštės apdovanojimas

Vaivorykštės ir metų proveržio apdovanojimai įteikti Rasai Račienei už nutrauktą tylą ir pagalbą tėvams, auginantiems LGBTQ+ vaikus.

Rasa Račienė | lygybe.lt nuotr.

„Labai dėkinga už šį apdovanojimą, nes jis mane ir džiugina, ir įpareigoja. Aš ilgai nekalbėsiu. Bet turiu trumpą žinutę visiems tėvams – mylėkite savo vaikus. Jie nepasikeičia nuo to, ką myli“, – atsiimdama apdovanojimus sakė R. Račienė. 

Reaguodama į besitęsiančias diskusijas dėl Partnerystės įstatymo priėmimo Lietuvoje, R. Račienė inicijavo LGBTQ+ bendruomenę palaikyti kviečiančio atviro laiško paskelbimą, kurį pasirašė beveik 20 000 žmonių. Ji taip pat inicijavo susitikimą su Prezidentu Gitanu Nausėda, kurio metu jie aptarė LGBTQ+ asmenų situaciją Lietuvoje. Po susitikimo Rasa Račienė su bendraminčiais įkūrė organizaciją „Mamos už LGBTQ+ vaikus“. Organizacija aktyviai bendrauja su politikais ir kitais žmonėmis siekdama tos pačios lyties asmenų partnerystės įteisinimo.

LRT Plius stop kadras

Vaikams nereikia trukdyti skristi 

Lyčių lygybės apdovanojimas atiteko lyčių lygybės ekspertei Rugilei Butkevičiūtei už smurto jaunimo romantiniuose santykiuose problemos analizę ir priemones jai spręsti. R. Butkevičiūtė įvykdė du tyrimus, kuriuose analizavo smurto lyties pagrindu problematiką mokykloje ir romantiniuose santykiuose. Remdamasi tyrimų rezultatais, ji sukūrė pirmąją skaitmeninę edukacinę programą www.9pamoka.lt, skirtą smurto lyties pagrindu tarp jaunimo prevencijai. Platformoje esančių interaktyvių pamokų dėka, daugiau nei 2000 su jaunimu dirbančių specialistų sužinojo kaip su jaunimu kalbėti apie sveikų ir saugių santykių kūrimą.

„Vaikai negimsta tam, kad padarytų mums laimingais. Vaikai gimsta laisvi, bet uoliai stengiasi atitikti mūsų lyčių vaidmenis. Žaidžiančios kvadratą mergaitės negauna kamuolio, nes manoma, kad jos per silpnos. Tą kamuolį net ir einant gyvenimui labai sunku susigrąžinti atgal į savo rankas, o berniukai tyliai slepia savo meilę šokiui, nes nemėgstant sporto jie vadinami nevyriškais. Vaikai negimsta tam, kad padarytų mus laimingais. Jie gimsta laisvi svajoti. Mums belieka netrukdyti jiems skristi, nes šis skrydis atkuria ir mūsų pakirptus sparnus“, – kalbėjo R. Butkevičiūtė. 

Rugilė Butkevičiūtė | lygybe.lt nuotr.

Pagerbtos įvairios iniciatyvos

Nacionaliniai lygybės ir įvairovės apdovanojimai taip pat atiteko „Mokytojų pabėgėlių“ iniciatyvai tautų dialogo nominacijoje. 

Kategorijoje „Geriausias amžius – mano amžius“ įteiktas „Gedimino legionui“. 

Įveiktos kliūties nominacijoje apdovanojimą atsiėmė socialinei įdarbinimo agentūrai „SOPA“.

Religijų ir įsitikinimų įvairovės apdovanojimas skirtas Lietuvos Caritui.

Už pagarbą žmogui apdovanota iniciatyva „Stiprūs kartu“.

Laureatai išrinkti susumavus visuomenės ir atrankos komisijos balsus.


Lygių galimybių kontrolierė B. Sabatauskaitė kalbėjo tikinti, kad ši apdovanojimų įteikimo šventė bent trumpam suteikia galimybę pasidžiaugti svarbiomis iniciatyvomis. „Nacionaliniai lygybės ir įvairovės apdovanojimai yra viena iš tų retų progų, kai žmogaus teisių lauke vyrauja šventinė nuotaika. Kiekvieną dieną girdime apie šiurkščius žmogaus teisių pažeidimus, vykdomus prieš Ukrainos žmones, todėl viliuosi, kad gražūs nominantų pavyzdžiai įkvėps toliau visokeriopai remti ir ginti žmogiškumą, lygiateisiškumą ir demokratiją mūsų regione“, – sakė ji.

Jai pritarė ir Moterų informacijos centro direktorė Jūratė Šeduikienė. „Šiandien aplink mus žiauriausi žmogaus teisių pažeidimai kuria ilgus metus gyvuosiančias traumas. Kviečiu stebėti Nacionalinių lygybės ir įvairovės apdovanojimų įteikimo transliaciją ir pamatyti, kiek daug žmonių kovodami už žmogaus teises Lietuvoje neša šviesą“, – kalbėjo centro vadovė.

Apdovanojimus organizavo LGKT kartu su Lietuvos negalios organizacijų forumu, Nacionaline LGBT teisių organizacija LGL ir Moterų informacijos centru.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni