Ukrainos LGBTQ+ teisių organizacija: karo akivaizdoje artimiesiems atstumiant, turime pasirūpinti savo žmonėmis

Ukrainos LGBTQ+ organizacijos „Kyiv Pride“ vadovė Lenny Emson nesulaiko ašarų kalbėdama apie prieš kelias dienas pasaulį sukrėtusias žudynes Bučoje, kai rusų kariai, be skrupulų niokojantys Ukrainą, išžudė nekaltus civilius gyventojus.

Autobusų stotelė po bombos sprogimo Kyjive | Ales Ustinau (Алесь Усцінаў)/pexels.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Nuotraukos, kuriose užfiksuoti netoli Kyjivo esančios Bučos gatvėse išmėtyti žuvusiųjų kūnai, liudija kraupius Rusijos prezidento Vladimiro Putino karo nusikaltimus. Kai kurių nužudytųjų rankos buvo surištos už nugaros. Žmonės palaidoti masinėse kapavietėse. Manoma, kad Rusijos pajėgos vien šioje vietoje išžudė mažiausiai 400 civilių.

Bučos žudynės vertinamos kaip pasikeitusi Rusijos karinė taktika – negalėdamas nugalėti narsiai šalį ginančios Ukrainos kariuomenės, V. Putinas nusitaikė į civilius gyventojus ir labiausiai pažeidžiamus žmones – moteris ir vaikus. Taip mėginama įbauginti vietos gyventojus. Be ko, kaip ginklas pasitelkiama ir seksualinė prievarta – žiniasklaida praneša, kad Bučoje vyko žiaurūs aukų prievartavimai.

„Kyiv Pride“ vadovė Lenny Emson | Nuotraukos šaltinis: attitude.co.uk


„Situacija kelia siaubą. Aš negaliu apie tai kalbėti, nes nesulaikau ašarų... Ašarojau jau tada, kai pamačiau šias nuotraukas. Tai tik 10 kilometrų iki mūsų buveinės. Kai suprantu, kad šis fašistinis pavojus yra taip arti, tai kelia siaubą. Pažįstu daug žmonių, gyvenančių šioje vietoje, ir labai bijau žinių, kad man žinomi žmonės nužudyti arba išprievartauti“, – Jungtinės Karalystės LGBTQ+ leidiniui „PinkNews“ kalbėjo L. Emson.

Praėjo maždaug 6 savaitės nuo tos dienos, kai Rusija pradėjo plataus masto karinę invaziją į Ukrainą. Remiantis Ukrainos institucijų skelbiamais duomenimis, karas jau pareikalavo per 20 tūkst. gyvybių (realus skaičius gali būti gerokai didesnis), o virš 4 mln. ukrainiečių jau pabėgo iš šalies. Rusija nė nesiruošia sustabdyti atakų ir jas vykdo vis intensyviau taip sėdama mirtį, paniką ir baimę.

Tuo metu ukrainiečiai žūtbūt stengiasi išgyventi. L. Emson ir jos kolegos pastarąsias kelias savaites dirbo neskaičiuodami nei laiko, nei jėgų, kad LGBTQ+ žmonės Kyjive galėtų gauti maisto, pastogę ir vaistus.

„Aš pati vairuoju automobilį. Kai vežame maistą ir vaistus po miestą, matome visus tuos apgriuvusius namus, matome tuos žmones, gyvenančius butuose be langų, kurių neliko po apšaudymų. Žmonės šąla. Kyjive labai šaltas pavasaris“, – kalbėjo ji.

Organizacija „Kyiv Pride“ įkūrė prieglaudą LGBTQ+ žmonėms, kuriems reikia pastogės. Daugelis žmonių buvo evakuoti iš aplinkinių vietovių ir dabar stengiasi rasti saugią vietą, kurioje galėtų apsistoti. L. Emson šiuo metu laukia, kol juos pasieks atsargos. Jau atkeliavo keli miegmaišiai, tačiau išgyvenimui skirtų reikmenų reikia kur kas daugiau.

„Ruošiamės blogiausiam. Mes kaupiame atsargas ir renkame lėšas, kad nupirktume žmonėms maisto. Mūsų partneriai, organizacija „Gay Alliance Ukraine“ pristato maistą ir vaistus LGBTQ+ žmonėms. Šiuo metu nelengva visa tai rasti, kadangi viskas labai brangu. <...> Stengiamės padėti kuo įmanoma daugiau žmonių“, – teigė L. Emson

Ji pasakojo, kad pastaruoju metu žmonės klausia, kodėl akcentuojama, kad pagalba reikalinga ir LGBTQ+ žmonėms, o ne bendrai visiems ukrainiečiams.

Ukrainos vėliava | Max Kukurudziak/Unsplash nuotr.


„Kartais „Facebook“ ir kitose socialinių tinklų paskyrose gauname labai keistų žinučių, kai kurie žmonės klausia: „Kodėl svarbu padėti LGBTQ+ žmonėms? Koks skirtumas, ar šiuo metu jūs esate LGBTQ+ žmonės, ar tokiais nesate?“ Mes visada atsakome, kad mums tai svarbu, nes tai yra mūsų bendruomenė – turime rūpintis savo žmonėmis. <...> Mane pasiekė pagalbos šauksmas iš merginos, kuriai Kyjive reikia pastogės, nes ji negali likti su šeima – jos nepriima, kai ji atsiskleidė, ir ji neturi kur eiti. Ši mergina su šeima buvo evakuota į kaimą netoli Kyjivo ir dabar atsidūrė tokioje situacijoje, kai patiria patyčias artimoje aplinkoje. Jai gresia pavojus, ji net neturi galimybių pavalgyti. <...> Mums labai svarbu ir toliau padėti šiems žmonėms bei suteikti jiems tiek fiziškai, tiek emociškai saugią erdvę“, – dėstė L. Emson.


Socialiniame tinkle „Facebook“ organizacijos „Kyiv Pride“ pranešė jau suteikę paramą daugiau nei 650 žmonių.

Pasirūpiname, kad turėtumėte ką valgyti, galėtumėte išeiti iš pavojingų zonų, turėtumėte kur apsistoti

Paaukoti Ukrainos LGBTQ+ teisių organizacijai galite čia: kyivpride.org/en/donate

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni