Prie JAV ambasados planuojamas protestas: pasisakys prieš beprecedentį moterų teisių ribojimą

Jungtinių Valstijų Aukščiausiajam Teismui panaikinus moterų konstitucinę teisę pasirinkti nėštumo nutraukimą, 16-oje valstijų iškart įsigaliojo abortus draudžiantys įstatymai. Protestai, nukreipti prieš tokį beprecedentį pasikėsinimą į moterų teises, nuvilnijo ne tik Jungtinėse Valstijose, bet ir kitose pasaulio vietose. Ketvirtadienį, 16 val. prie JAV ambasados Vilniuje taip pat rinksis mitinguotojai. 

Protestuotoja prie Aukščiausiojo Teismo pastato JAV | Gayatri Malhotra|unsplash.com


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Šiuo metu „Facebook“ sukurtoje piketo platformoje juo susidomėję virš 400 žmonių, o dalyvauti skelbia ketinantys apie 50.

Vienas iš protesto organizatorių Jonas Lynda teigė, kad šios akcijos tikslas – solidarizuotis su moterimis, kurias tiesiogiai paveiks šis JAV Aukščiausiojo Teismo teismo sprendimas. 

„Siekiame parodyti, jog Lietuvos piliečiai palaiko pasirinkimo laisvę ir mums yra svarbi teisė į abortus. Išreikšti šią poziciją yra labai svarbu, nes įvykiai JAV daro įtaką viso Vakarų – ir ne tik – pasaulio diskursui. JAV Aukščiausiojo teismo sprendimas yra skaudus smūgis ne tik Amerikai, bet ir visam Vakarų pasauliui, kuris stengiasi judėti progresyviu keliu“, – antradienį jarmo.net komentavo jis.


Mitingo organizatorius atkreipė dėmesį, kad ir Lietuvoje šiuo metu kelią į priekį skinasi įstatymo pataisos, kurias priėmus būtų privaloma stengtis atkalbėti moteris nuo nėštumo nutraukimo prieš suteikiant galimybę į jį. 

„Šiuo metu, bent kiek matome iš „Facebook“, piketu susidomėję yra 403 žmonės, o dalyvauti žada 50. Maloniai stebina faktas, jog tiek žmonių pavyko pritraukti per 1 parą. Labai malonu matyti aktyvius piliečius – tokių vis daugėja“, – įsitikinęs J. Lynda.

Kai kurie sako, kad abortų uždraudimas – tai kova ne prieš moterų teises, o esą kova už gyvybę. Tačiau tokius argumentus demonstracijos organizatorius kategoriškai atmeta. 

„Pirmiausia, moksliškai galima paaiškinti, jog embrionas nėra mąstanti, žmogiška būtybė. Tai ne kūdikis ir ne žmogus. Embrioną lengviau prilyginti vištos kiaušiniui, esančiam daugumos iš mūsų šaldytuve, o ne kūdikiui. Taip pat verta atkreipti dėmesį į tai, jog vaikas, augantis šeimoje, kuri jo nenori, nebus laimingas, jo tėvai – taip pat, o vaikų namai tikrai nėra gera „alternatyva“, – tikino pašnekovas. 

Pasak jo, svarbu nepamiršti ir išprievartavimų aukų. „Argi yra normalu žmogų versti gimdyti neplanuotą vaiką, kuris atsirado pastojus nuo prievartautojo? Mano nuomone, tai ne tik nenormalu, bet ir nežmogiška“, – tikino J. Lynda. 

Jarmo.net primena, kad Jungtinių Valstijų Aukščiausiasis Teismas praėjusią savaitę, penktadienį, paskelbė naikinantis sprendimą byloje „Roe v. Wade, kuriuo remiantis JAV piliečiams buvo garantuojama konstitucinė teisė į abortą. Po tokio teismo sprendimo kiekviena šalies valstija įgavo teisę pati spręsti, ar joje nėštumo nutraukimai pripažįstami legalūs, ar turi būti uždrausti. 

„Po šios bylos įvairiose valstijose prasidėjo abortų draudimų ar įstatymų griežtinimų lavina, o įvairios klinikos, teikusios abortų paslaugas, staiga sustabdė veiklą ir atšaukė jau sutartus su klientais vizitus bijodamos, jog kitu atveju gali būti patrauktos baudžiamojon atsakomybėn“, – tikino J. Lynda.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni