Turkijoje policija paleido beveik 400 LGBTQ+ eitynių dalyvių, tarp jų – ir žurnalistus, kuriems neleista filmuoti sulaikymų

Represinė Turkijos valdžia nusprendė paleisti beveik visus žmogaus teisių aktyvistus, kurie buvo susirinkę Stambule organizuotose „Pride“ eitynėse, kurioms neleido įvykti policija. Apie šimtų žmonių paleidimą LGBTQ+ eitynių organizatoriai pranešė pirmadienį. 

Policija mėgino nutraukti LGBTQ+ aktyvistų demonstracijas | Nuotraukos šaltinis: twitter.com/JoFobelets


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

LGBTQ+ bendruomenės eitynės Turkijoje uždraustos nuo 2014 metų, kai į vieną didžiausių LGBTQ+ bendruomenės renginių musulmonų daugumos gyvenamame regione susirinko dešimtys tūkstančių dalyvių, rašo portalas 15min.lt

AFP žurnalistai teigė, kad sekmadienį policijos pareigūnai įvairiais būdais mėgino užkardyti „Pride“ eitynes. 

Anot jų, riaušių policija išvarė asmenis iš kavinių, taip pat akylai stebėjo Stambulo gatvėmis einančius žmones.


Į eitynes atvykę LGBTQ+ aktyvistai policijos pareigūnų buvo vaikomi, prieš žmones buvo panaudotas smurtas – smūgiai lazdomis, ašarinės dujos.

Portalas npr.org rašo, kad LGBTQ+ eitynes uždraudė Stambulo Beyoglu ir Kadikoy rajonų valdytojai. O štai sekmadienį policija statė užkardas daugybėje gatvių ir metro stočių taip siekdama sustabdyti protestuotojų susibūrimą.

 

Policija taip pat apstumdė ir sulaikė keletą žurnalistų.

LGBTQ+ teisių organizacijos „Kaos GL“ pareiškime nurodyta, kad policijos pareigūnai sulaikė 373 asmenis, bet „po nakties areštinėje“ daugelis jų buvo paleisti.

Be to, buvo sulaikytas ir AFP fotografas. Jis po nakties, praleistos policijos nuovadoje, taip pat paleistas. 

Žiniasklaida praneša, kad policija žurnalistams neleido filmuoti LGBTQ+ aktyvistų suėmimų.

Asociatyvi Mathias Reding/unsplash.com nuotr.

Naujienų agentūra BNS skelbia, kad Europos Tarybos (ET) žmogaus teisių komisarė Dunja Mijatovič paragino Turkijos pareigūnus leisti rengti eitynes ir užtikrinti jų dalyvių saugumą. Pasak jos, LGBTQ+ asmenų teisės „turi būti veiksmingai apsaugotos“.

Nors Turkijoje homoseksualūs santykiai nėra kriminalizuoti, tačiau ši šalis nepripažįsta tos pačios lyties asmenų santuokų, civilinių sąjungų ar partnerysčių.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni