JAV Aukščiausiasis Teismas panaikino moterų konstitucinę teisę į abortus, ant plauko pakibo ir tos pačios lyties porų santuokos

Jungtinių Valstijų Aukščiausiasis Teismas penktadienį paskelbė sprendimą, kuris sukėlė šoką žmogaus teisių gynėjams tiek visoje šalyje, tiek visame pasaulyje. Teisėjai nusprendė, kad moterys nebeturi federalinės konstitucinės teisės į abortus. Tai reiškia, kad kiekviena valstija pati galės nuspręsti, ar palikti tvarką, pagal kurią moterys gali nutraukti nėštumą, ar ją panaikinti ir abortus uždrausti, praneša CNN.

Asociatyvi Claudio Schwarz/unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Perspėja apie didesnius užmojus

Atstovų rūmų pirmininkė Nancy Pelosi Aukščiausiojo Teismo teisėjų pasirašytą dokumentą pavadino veidmainyste ir perspėjo, kad tai padarys begalinę žalą.

„Veidmainystė siautėja, o žala yra begalinė. Tai yra įžeidimas moterimis. Tai yra antausis moterims, kurios savo nuožiūra pačios priima sprendimus naudodamosis reprodukcinėmis laisvėmis", - kalbėjo ji.

N. Pelosi perspėjo, kad respublikonai sieks drausti abortus visoje šalyje.

Nancy Pelosi | Nuotraukos šaltinis: facebook.com/pelosiforcongress

Dalyje valstijų – pažadai ginti moterų reprodukcines teises

BNS skelbia, kad tikėtina, jog griežti ribojimai, susiję su abortais, bus priimti net pusėje iš 50-ties valstijų.

Ilinojaus gubernatorius JB Pritzkeris pranešė planuojantis artimiausiomis savaitėmis sušaukti valstijos asamblėjos specialųjį posėdį, kuriame bus siekiama „tvirčiau apsaugoti moterų reprodukcines teises Ilinojaus valstijoje“ ir „spręsti iššūkius“, kuriuos kelia naujasis Aukščiausiojo Teismo sprendimas.

„Šiandien Aukščiausiasis Teismas panaikino milijonų amerikiečių teisę, nepaisydamas jų interesų ir – dar svarbiau – jų gyvybių. Prieiga prie nėštumo nutraukimo yra pagrindinė žmogaus teisė, kuri Niujorke išlieka saugi, prieinama ir teisėta“, – savo „Twitter“ paskyroje pažymėjo Niujorko gubernatorė Kathy Hochul.

Sprendimas nebuvo vieningas

Skelbiama, kad konstitucinę teisę į abortus naikinančiam sprendimui pritarė penki Aukščiausiojo Teismo teisėjai (Clarence'as Thomasas, Samuelis Alito, Brettas Kavanaugh, Neilas Gorsuchas, Amy Coney Barrett), o trys (Stephenas Breyeris, Sonia Sotomayor ir Elena Kagan) su juo nesutiko.

Dar prieš teismui paskelbiant verdiktą, įstatymų leidėjai net iš 13-kos valstijų jau buvo patvirtinę teisės aktus, kuriais tose valstijose yra draudžiami abortai. Tai reiškia, kad nėštumo nutraukimai šiose valstijose bus iš karto uždrausti, kai Aukščiausiojo Teismo sprendimas įsigalios.

Nerimas – ir dėl tos pačios lyties porų santuokų

Baiminamasi, kad Aukščiausiojo Teismo verdiktas gali atverti duris ir kitų teisių panaikinimui, pavyzdžiui, tos pačios lyties poros gali prarasti ilgus dešimtmečius siektą santuokų lygybę. Be to, ant plauko pakibo net žmonių teisė į kontracepciją.

Amerikos teisėjų bendruomenėje kilo diskusiją banga, ar sprendimo byloje Roe prieš Wade'ą  panaikinimas kelia pavojų ir kitoms konstitucinėms teisėms. Pažymima, kad teismai ištisus dešimtmečius teisę į abortus užtikrinantį sprendimą byloje Roe prieš Wade'ą siejo su kitomis Jungtinėse Valstijose įtvirtintomis laisvėmis šeiminių santykių srityje.

Penkių Aukščiausiojo Teismo teisėjų priimtas sprendimas gali tapti priežastimi peržiūrėti ir kitas JAV piliečių konstitucines teises. Teisėjas Clarence'as Thomasas parašė atskirąją nuomonę, ragindamas persvarstyti kitus teismo sprendimus, susijusius su kontracepcija ir tos pačios lyties porų santuokų lygybe.

„Akivaizdu, kad teisė nutraukti nėštumą kilo iš teisės įsigyti ir naudoti kontracepciją. Savo ruožtu šios teisės pastaruoju metu atvedė prie tos pačios lyties porų teisės į santuoką“, – teigiama Aukščiausiojo teismo sprendime.

Vadina grįžimu į praeitį

Šokas po Aukščiausiojo Teismo sprendimo nuvilnijo per visą pasaulį, taip pat pasiekė ir Lietuvą. „Sunku patikėti. Amerikoje moterų teisės ką tik grįžo 50 metų atgal“, – savo „Facebook“ paskyroje rašo aktorė Elžbieta Latėnaitė.

JAV Prezidentas Joe Bidenas sako, kad Aukščiausiasis Teismas Ameriką bloškė dar toliau į praeitį ir nugramzdino šalį 150 metų atgal, kai JAV galiojo nėštumo nutraukimus kriminalizuojantys įstatymai.  

„Mano nuomone, tai liūdna diena šaliai“, – tikino J. Bidenas. 

Šalies vadovas paragino rinkėjus lapkritį vyksiančiuose rinkimuose balsuoti už tuos atstovus, kurie pasiryžę atkurti moterų teisę į reprodukcinę sveikatą. 

„Leiskite man pasakyti labai aiškiai ir nedviprasmiškai. Vienintelis būdas užtikrinti moterų teisę rinktis yra toks, kad Kongresas turėtų atkurti <...> jų apsaugą kaip federalinį įstatymą. Jokie prezidento vykdomieji veiksmai negali to padaryti", – pabrėžė jis. 

Per lapkritį vyksiančius rinkimus politikai kovos dėl 435vietų Atstovų Rūmuose ir 35 iš 100 vietų Senate.

Anot J. Bideno, artėjantį rudenį rinkėjai pasirinks, ar nori teisės „į privatumą, laisvę, lygybę“. 

„Iki tol aš padarysiu viską, ką galiu, kad apginčiau moterų teises valstijose, kuriose jos susidurs su šiandienos sprendimo pasekmėmis“, – sakė JAV Prezidentas savo kreipimesi į tautą.


„Moterys mirs“

Čikagos sveikatos priežiūros darbuotoja Ann Marie Staff  apie teismo sprendimą sužinojo eidama iš viešbučio į Vašingtono aikštės parką. Ji šią akimirką apibūdino kaip „stulbinančią“.

Pasak slaugytojos, moterų sveikata atsidūrė milžiniškame pavojuje. Gali būti, kad abortai bus pradėti daryti pogrindyje, o tai neišvengiamai reiškia ir kur kas didesnę mirties tikimybę. 

Sprendimas byloje Roe pieš Wade'ą buvo priimtas dar 1973 metais, o prieš tai, anot A. Marie Staff, Jungtinėse Valstijose daug moterų mirdavo nuo sveikatos sutrikimų, susijusių su infekcijomis ir kitomis ligomis, kurios siejamos būtent su nesaugiais abortais. 

„Moterys mirs“, – ištarė slaugytoja, kalbėdama apie tai, ką išties reiškia penktadienį priimtas Aukščiausiojo Teismo sprendimas.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni