Ar tikrai Laisvės partija nežadėjo partnerystės įteisinti per 100 dienų?

Laisvės partijos vedlė, Ekonomikos ir inovacijų ministerijai vadovaujanti Aušrinė Armonaitė ketvirtadienį pareiškė – nebuvo žadama, kad Partnerystės įstatymas bus priimtas per 100 dienų. 

Aušrinė Armonaitė | lrs.lt nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

„Kartais girdžiu, kad sako: žadėjote per 100 dienų. Iš tikrųjų mes tokių dalykų nežadėjome. Niekas nesigilina. Mes sakėme, kad parašysime projektą per 100 dienų. Parašius tą projektą tu pamatai, kad jam nėra politinio palaikymo Seime. Tada tu savęs turi paklausti, ar tave tenkina tai, kad tas reikalingas įstatymas politiškai yra neįmanomas. Ne – tavęs netenkina, tu visgi nori pokyčio. Tad žiūri, kaip tą politinį palaikymą surinkti bent kokiam pokyčiui“, – taip portalui 15min.lt kalbėjo A. Armonaitė. 

Laisvės partijos 2020 metų programoje žadama: „Priimsime Civilinio kodekso pakeitimus, kad būtų sureguliuoti tos pačios ir skirtingų lyčių šeimos partnerystės santykiai. Inicijuosime Konstitucijos pataisą, leisiančią tos pačios lyties šeimoms sudaryti civilinę santuoką“

2020-ųjų liepos 30-ąją „laisvietis“ Tomas Vytautas Raskevičius savo „Facebook“ paskyroje rašė: „Išrinktas į Seimą dėsiu visas įmanomas pastangas, kad per pirmąsias 100 dienų būtų įregistruoti trys įstatymų projektai: <...> Partnerystės įstatymas, leidžiantis tos pačios lyties šeimoms įteisinti savo santykius“

Momentinė ekrano kopija

Portalo lrt.lt duomenimis, 2020-ųjų spalio 25-ąją Laisvės partija į koalicijos programą siūlė įtraukti, kad per 100 dienų būtų įteisinta tos pačios lyties partnerystė, suteikianti šeimos narių teises ir pareigas.

Kaip rašo lrt.lt, vėliau Laisvės partijos narys T. V. Raskevičius vylėsi, kad  per 100  dienų bent pavyks užregistruoti Partnerystės įstatymą, tačiau ir to padaryti nepavyko.

Dar 2020 metų pabaigoje „laisvietis“ T. V. Raskevičius tikino nesantis užtikrintas, kad per 100 dienų pavyks įteisinti tos pačios lyties porų partnerystę. Seimo narys pabrėžė, kad tiek laiko pakaktų tam, jog projektas būtų užregistruotas. 

Tačiau po kelių mėnesių, 2021-ųjų vasarį T. V. Raskevičius LRT radijui tikino abejojantis, ar projektą iki reikiamos datos pavyks užregistruoti. „Trukdžių gal ir nėra, bet mes žiūrime į šį projektą partnerystės, bandome jį suformuluoti ir pateikti taip, kad jis turėtų didžiausias galimybes susilaukti Seimo narių palaikymo“, – tąkart taip aiškino politikas.

Nuo Seimo darbo pradžios 100 dienų suėjo 2021-ųjų vasario 20-ąją. Iki to laiko Partnerystės įstatymas taip ir neišvydo Seimo posėdžių salės. Jis buvo registruotas gegužės 21-ąją, bet palaikymo nesulaukė.
Šių metų vasarį A. Armonaitė tikino, kad tai, jog kai kurių klausimų nepavyko išspręsti, nors buvo žadėta pasistūmėti per 100 dienų, rinkėjai įvertins per rinkimus. Pasak Laisvės partijos pirmininkės, rinkėjai pastangas mato. 

„Šiaip jau pamiršom vieną nulį - turėjo būt ne 100, o 1000 dienų!“ – ketvirtadienį „Facebook“ puslapyje juokauti mėgino T. V. Raskevičius.

Tačiau Lietuvos liberalaus jaunimo organizacijos atstovams juokinga nepasirodė. Viešai išplatintame pranešime organizacijos atstovai teigia, kad LGBTQ+ lygiateisiškumo klausimas yra „ypatingos svarbos bet kokiai valstybei, kuri save apibrėžia kaip liberalią demokratiją, kadangi tai yra teisės viršenybės, žmogaus teisių ir laisvių klausimas, ir jis turi būti sprendžiamas kaip įmanoma greičiau“.

Laisvės partija raginama pripažinti padariusi klaidą pernelyg lengva ranka dalijant pažadus.

„Nepriklausomai nuo to, kad Laisvės partijos indėlis siekiant šį klausimą iškelti į politinės darbotvarkės viršų tikrai svarus, manome, kad politikai turi būti nuoseklūs ir sąžiningi prieš save ir savo rinkėjus. Klaidos yra natūralus, kiekviename procese ar veikloje pasitaikantis dalykas. Vis dėlto, politikoje tai daug svarbiau – politiko pasitikėjimas visuomene, visuomenės pasitikėjimas politiku – jungiamasis sveikos demokratijos audinys.

Linkime politikams žadėti atsakingai ir pažadams nevirtus kūnu taip, kaip norėjosi, pripažinti klaidas ir pralaimėjimus. Tik tada pasiekus politines pergales pelnyti laurai bus to verti“, – pranešime. 

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni