Girskienės patarėjo įrašas apie beždžionių raupus įkvėpė patyčias iš LGBTQ+ asmenų

Beždžionių raupų tema vis dažniau pasitelkiama kaip priemonė pajuokti LGBTQ+ žmones. 

Jarmo.net nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Seimo narės Ligitos Girskienės patarėjas Arminas Mockevičius socialiniuose tinkluose trečiadienį paskelbė tokį įrašą: (kalba netaisyta) „Gavau klausimą: Kaip elgtis darbovietėje, kai šalia dirba asmuo kuris priklauso bezdžionių raupų rizikos grupei?“

Nors pats A. Mockevičius tikino tenorėjęs nuoširdžiai išsiaiškinti, kaip neužsikrėsti, sekėjai šį įrašą įvertino savaip. Vienam komentatorių pasiteiravus, kas priklauso asmenų, patiriančių didesnę riziką susirgti raupais, grupei, kitas atsakė: „30-40 metų amžiaus vyriškos lyties būtybės, nevengiančios atsitiktinių santykių su tos pačios lyties atstovais“.

Kai kurie komentatoriai nusprendė pasityčioti – pareiškė, kad nenorint užsikrėsti nereikia atsisukti į kolegą nugara.

Panašių homofobiškų komentarų būta ne vieno. O kai kurie patarė su sergančiaisiais  elgtis tarsi su beždžionėmis

Momentinė ekrano kopija

Be to, pats A. Mockevičius komentarų skiltyje pasidalijo nuoroda į vieną publikacijų, kurioje cituojamas PSO ekspertas, teigiantis, jog šie raupai išplito lytiniu keliu. Kita vertus, beždžionių raupų  PSO atstovai nevertina kaip lytiškai plintančios ligos, kadangi šis virusas gali plisti ir per tiesioginį odos kontaktą, pavyzdžiui, bučiuojantis, taip pat liečiant užsikrėtusį asmenį, jam čiaudint. Raupai plinta ir per patalynę ar rankšluosčius, kitus paviršius. 

Birželio mėnesį A. Mockevičius, kaip pats tikino, Seime „pajuokavo“ paklausdamas homoseksualią orientaciją atskleidusio Seimo nario Tomo Vytauto Raskevičiaus, ar šis dar neserga beždžionių raupais. 

Tąkart Seimo narės patarėjas jarmo.net tikino, kad atsakė į repliką, kurią paskatino liberalo Eugenijaus Gentvilo interviu. Be to, A. Mockevičius teigė nesuprantantis, kodėl toks jo klausimas sukėlė susidomėjimą žmogaus teisių portalui.

Raupai | Asociatyvi freepik.com

Beždžionių raupų tema nusprendęs prabilti ir šįkart, jis vėl pritraukė dėmesį dėl pasisakymo, galimai prasilenkiančio su etika. 

„O toks klausimas (komentaras) etiškas?“ – įrašo komentarų sekcijoje pasiteiravo vienas vartotojas. 

„Kadangi nėra jokių rizikos grupių, jas susigalvojo neaišku kas ir kodėl, tai šios ligos atžvilgiu su visais reikia elgtis vienodai“, – taip į A. Mockevičiaus įrašą sureagavo kita komentatorė. 

L. Girskienės patarėjui kritikos pažėrė ir europarlamentarė Aušra Maldeikienė. 

„Man neteks sėdėti šalia primityvaus, pavydaus karbauskinio budulio. Bet jei ką, rinkčiausi raupus. Netgi gali būti kokie dar baisesni, nei beždžionių. Šlykščiausia gyvių veislė tie, kurie patys nieko nesugeba, tai stengiasi žeminti tuos, kurių sąskaita parazituoja“, – savo „Facebook“ paskyroje rašė ji.

Ekspertai ne kartą nurodė, kad beždžionių raupais gali sirgti absoliučiai visi žmonės, o ne vien homoseksualūs asmenys ar vyrai, turintys lytinių santykių su kitais vyrais. Kaip praneša BNS, dr. Rosamund Lewis patikino, jog užsikrėsti šia liga gali visi nepaisant seksualinės orientacijos. Kiti ekspertai atkreipė dėmesį, jog ši liga tik atsitiktinai pirmiausia smogė gėjams ir biseksualiems vyrams, bet ateityje gali greitai išplisti į kitas grupes, jei nebus pažabota.

Taip pat skaitykite:

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni