Raskevičius kaltina Girskienės patarėją „pajuokavus“ apie jį ir beždžionių raupus – šis atkerta nesuprantantis, kodėl politikas taip įsižeidė

Seimo narys, Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius skelbia susidūręs su patyčiomis. Politikas paskelbė, kad „valstietės“ Ligitos Girskienės patarėjas nusprendė „pajuokauti“ užduodamas klausimą apie beždžionių raupus.

Ligita Girskienė | lrs.lt nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Sako, kad Seimo narė juokėsi

„O čia normalu, kad Ligitos Girskienės patarėjas Seime manęs klausia, ar dar neužsikrėčiau beždžionių raupais?“ – trečiadienį tokį įrašą savo „Facebook“ paskyroje paskelbė Seimo narys.

T. V. Raskevičius teigė, kad L. Girskienei toks jo patarėjo „pokštas“ pasirodė šmaikštus ir ji juokėsi.

„Seimo narė buvo šalia, į patarėjo pastabą atsakė koketišku juoku“, – komentarų sekcijoje pridūrė politikas, kuris yra viešai paskelbęs esąs homoseksualus.

Jarmo.net dėl šios situacijos komentaro kreipėsi į Seimo narę L. Girskienę bei jos patarėją Arminą Mockevičių.

Momentinė ekrano kopija

Patarėjas pateikė savo versiją

Seimo narės patarėjas A. Mockevičius jarmo.net teigė nesuprantantis, „kodėl šis klausimas sudomino Žmogaus teisėmis užsiimantį žurnalą“. 

„Nenoriu įžeisti nei vieno žmogaus, nesvarbu jo rasė, tautybė, religija, lytinė orientacija ar pan., bet čia politika ir kartais mes nesutariame, ir turime skirtingą nuomonę, kadangi dėl religinių įsitikinimų (esu veganas) negalėjau skiepytis, manau, kad mano teisės buvo pažeistos dėl Žmogaus teisių komiteto pirmininko sprendimų – gal dėl to turime šiokių tokių ginčų ir dėl to, kad atskleidžiau jo dviveidiškumą, Tomas ant manęs pyksta“, – aiškino A. Mockevičius.

L. Girskienės patarėjas tikino, kad T. V. Raskevičius pasišaipė iš Seimo narės iniciatyvos ištirti Seimo rūmų aplinką dėl narkotikų. 

„Aš atsakiau replika – šią repliką paskatino praeitą savaitę matytas E. Gentvilo interviu, kuriame buvo minima, kad Laisvės partijos nariai serga raupais, kovidais ir pan. Nesuprantu, kodėl Seimo narys įsižeidė, juk mes buvome kalbėję, kai buvo priiminėjami Covid-19 suvaržymai, kad tai pažeidžia žmogaus teises ir kad niekas neturi atskleisti savo sveikatos duomenų. Šiuo atveju aš paklausiau to, kas buvo įstatymais sankcionuota.

Dėl Seimo narės tai negaliu pasakyti, ar ji juokėsi iš T. V. Raskevičiaus pastabos dėl Narkotikų testavimo, ar iš mano replikos, bet kokiu atveju, tai nebent turėjo potekstę į tai, kad koalicijos partnerių santykiai gana keisti (E. Gentvilo komentaras)“, – taip atsakydamas raštu jarmo.net dėstė A. Mockevičius.

Prašo nesieti LGBTQ+ bendruomenės su beždžionių raupais.

Nors beždžionių raupai viešojoje erdvėje yra siejami su homoseksualiais ar beseksualiais asmenimis, Jungtinės Tautos (JT) prašo nesieti LGBTQ+ asmenų su šia liga.

Europoje, Jungtinėse Valstijose ėmus plisti beždžionių raupams, kai kuriose žiniasklaidos priemonėse pasirodė reportažai, kad esą šią ligą platina išskirtinai neheteroseksualūs žmonės. Jungtinių Tautų AIDS (UNAIDS) programa tokius pranešimus įvertino kaip rasistinius ir homofobiškus.

UNAIDS įspėjo, kad tokios žinutės stiprina stigmatizaciją ir kiša koją kovoje su viruso plitimu.

Taip pat skaitykite:

Kaip skelbia BNS, anot UNAIDS, nors „reikšminga dalis“ naujausių beždžionių raupų atvejų nustatyta tarp gėjų, biseksualių ir kitų vyrų, turinčių lytinių santykių su kitais vyrais, tačiau labiausiai tikėtina, kad infekcija perduodama per artimą fizinį kontaktą su sergančiuoju beždžionių raupais, todėl šia liga užsikrėsti gali bet kas.

JT agentūros atstovai pareiškė, kad afrikiečių ir LGBTQ+ žmonių vaizdavimas žiniasklaidoje nušviečiant visuomenę apie virusą „stiprina homofobiškus ir rasistinius stereotipus“.

Gegužę delfi.lt paskelbė, kad socialiniuose tinkluose plinta informacija, kad beždžionių raupai yra lytiškai plintanti liga, kurią platina homoseksualūs vyrai. Tačiau tokie teiginiai – klaidinantys ir melagingi.

Kaip buvo skaičiuojama anksčiau, dauguma beždžionių raupų užsikrėtimo atvejų iš pradžių užfiksuota tarp jaunų homoseksualių vyrų, tačiau, kaip teigia Pasaulio Sveikatos Organizacijos (PSO) ekspertai, tai tėra sutapimas.

Visuomenės sveikatos profesorius dr. Andrew Lee naujienų agentūrai „Reuters“ pažymėjo, jog virusas nesirenka žmonių pagal seksualinę orientaciją ir užsikrėsti gali absoliučiai visi žmonės, turėję tiesioginį kontaktą su kitu užsikrėtusiuoju. Šie raupai plinta per kūno skysčius, paviršius, žaizdas, kvėpavimo takų lašelius. PSO nelaiko viruso lytiškai plintančia liga.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni