E. Gentvilo žodžiai apie neva raupais susirgusius „laisviečius“ įžiebė kritikos liepsną (papildyta)

Pokštaudamas Eugenijus Gentvilas prisivirė košės – iš jo reikalaujama atsiprašymo. Politiko ištarta frazė apie neva beždžionių raupais sergančius Laisvės partijos narius papiktino politikos mokslų doktorantą Vytautą Valentinavičių, anksčiau dirbusį Seimo kontrolierių įstaigoje.

Eugenijus Gentvilas | lrs.lt nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Seime – krizė. Opozicijai nedalyvaujant bendruose parlamento posėdžiuose su valdančiaisiais, šiems antradienį nepakako balsų net patvirtinti antradienio posėdžio darbotvarkės, tad pats posėdis baigėsi nė neprasidėjęs.

Įvyko valdančiųjų ir opozicijos atstovų susitikimas, kuriame buvo aptarta, kaip Seime užkasti karo kirvį. Tačiau susitikime nedalyvavo nė vienas Laisvės frakcijos Seime narys.

„Laisvės partija nesudalyvavo, serga ten beždžionių raupais, kovidais ir viskuo jie ten (juokiasi, - jarmo.net past.) apsirgę vargšai, linkime pasveikti“, – žurnalistams Seime kalbėjo Liberalų frakcijos Seime seniūnas E. Gentvilas.

Toks pajuokavimas įžiebė kritiką. Pirmasis į tokį pasisakymą sureagavo Seimo narės Dovilės Šakalienės patarėjas Ruslanas Baranovas, pasidalijęs trumpa TV3 žinių iškarpa, kurioje girdėti E. Gentvilo pasakyti žodžiai.


Vaizdo įrašu pasidalijęs buvęs Seimo kontrolierių įstaigos Žmogaus teisių biuro vedėjas V. Valentinavičiaus tikina, kad pokštai apie kitų žmonių sveikatą yra neetiški.

„Juokai apie beždžionių raupus (priminsiu, kad pirmieji apsirgusieji – vyrai, turėję lytinių santykių su vyrais, Pasaulinės sveikatos organizacijos informacija) apskritai neatlaiko kritikos, ypač žinant, kad vienas Laisvės partijos narių, paskelbęs apie savo homoseksualumą, šiuo metu serga“, – savo „Facebook“ paskyroje pareiškė V. Valentinavičius ir patarė E. Gentvilui viešai atsiprašyti.

Momentinė ekrano kopija

Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas patvirtino išties sergantis, tačiau savo sveikatos būklės nedetalizavo.

„Buvau vienas iš tų 6 pozicijos atstovų, kurie balsavime negalėjo dalyvauti dėl ligos. Komiteto posėdžiui rytoj pirmininkausiu nuotoliniu būdu, o ketvirtadienį jau būsiu Seimo salėje. Seimo blokada turi baigtis, nes pradedame atrodyti keistai“, – savo pareiškime, išplatintame antradienį, dėstė Tomas Vytautas Raskevičius.

Be kita ko, opozicija, iki šiol nedalyvaujant bendruose Seimo posėdžiuose, nereikalauja atsisakyti Civilinės sąjungos įstatymo, nors dalis opozicionierių – aršūs šio įstatymo priešininkai. Tačiau opozicijai boikotuojant ir parlamento komitetų posėdžius, Civilinės sąjungos įstatymas gali strigti – jis vis dar neaptartas Teisės ir teisėtvarkos komitete, kai į šį nesusirinko opozicijos atstovai. Be to, opozicija reikalauja, kad valdantieji turėtų spręsti tik svarbiausias socialines ir ekonomines problemas. Kai kurie opozicijos atstovai anksčiau yra sakę, kad LGBTQ+ asmenų šeiminių santykių reglamentavimas tikrai nėra prioritetas.

Papildyta 2022-06-15 d. 10:13 val. Seimo narys E. Gentvilas tikino, kad su Laisvės partijos atstovais sutaria puikiai ir nuolat palaiko jų iniciatyvas, įskaitant Partnerystės ar Civilinės sąjungos projektus. Jis pakomentavo ir tai, kaip iš jo lūpų nuskambėjo frazė apie beždžionių raupus. 

„Kai vienas kolega iš Laisvės partijos prieš pora savaičių susirgo, jis pats nuotolinio posėdžio metu pasijuokė, kad gal kokie beždžionių raupai užpuolė. Žinoma, tai buvo juokai ir ligos diagnozė kita. Štai šiame juokavimo kontekste pasisakiau ir aš“, – tikino E. Gentvilas.

Paklaustas, kaip vertina jam metama kritiką, parlamentaras sakė, kad ją priima, bet mano, kad ji yra pritempta.

„Kritiką priimu, bet manau, kad ji yra pritempiama prie konkrečių asmenų, kurių neturiu omenyje. Visada pajuokavimai gali būti priimami dviprasmiškai. O šiuo atveju mano kritikas pats įvardina ligos specifikas bei asmenis ir sako –matyt, Gentvilas tą žmogų turėjo omeny. Bet juk ne tas žmogus prieš dvi savaites susirgo ir pats juokavo apie savo ligą.

Dėl atsiprašymo – kolegos laisviečiai žino mano tolerantiškas pažiūras, bet jei kuris laikytų, kad aš turiu atsiprašyti, taip ir padaryčiau. Niekada nenoriu užgauti žmonių, bet sutinku, kartais taip nutinka, ypač – juokaujant. Dabar gi atsiprašymo prašo pašalinis žmogus, kuris pats sukuria pritemptą interpretaciją, kuri, manau, nėra tiksli ir tikrai nebuvo mano galvoje“, – portalui jarmo.net atsiųstame komentare dėstė E. Gentvilas. 

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni